Han älskar att skapa scenerier, att klä ut sig och bjuda in till fest. Följ med till inredaren och antikhandlaren Andreas Bruzelius Bergers temperamentsfulla hem i Malmö.
Han ser allt. Färger, material och historiska sammanhang, personliga kopplingar och motsatsförhållanden. Andreas Bruzelius Berger är född estet. I vardagen är han ständigt på jakt. Ett lustfyllt, livslångt äventyr som lett honom till en karriär som inredare och antikhandlare. I lägenheten hemma i Malmö skapar han ständigt nya scenerier. Blickfången är många och väcker nyfikenhet, leder ögat vidare. Och det är precis så Andreas vill att det ska vara.
– Jag vill att det ska kännas inbjudande och trivsamt. Jag gillar motsatsförhållanden. Jobbar man med det blir det aldrig platt och kontrastlöst. Jag vill se matt mot blankt, hårt mot mjukt.

För besökaren må Andreas hem kännas som en hemlig skatt, en plats att gå på upptäcktsfärd i och faktiskt nästan tappa andan av. Men för Andreas är det ett hem.
– Det är skönt att vara här, jag trivs hemma. Att vara själv, se på tv, laga mat. Det är en bra atmosfär i den här lägenheten, det är tyst. När jag är i Italien bor jag super-enkelt, det är i princip bara ett hål under taket. Där har jag inga prylar alls, det är jätteskönt.





Gillar italiensk design
Italien har blivit Andreas andra hemland och han har både verksamhet och bostad (om än spartansk) i den lilla staden Albano strax utanför Rom. Här finns Andreas och kollegan Claudios företag La Contessa Arreda, med showroom och verkstad. Hit kommer Andreas minst en gång varannan månad för att tillsammans med Claudio, som är konservator och möbelkännare, ge sig ut på jakt efter nya objekt. Inriktningen är italiensk design från perioden 1930–1990 och ligger nära Andreas mycket specifika, personliga smak.
– Jag har alltid haft samma stil, vad man nu ska kalla den, säger han med ett skratt och förklarar:
– Fransk tant, brukar jag säga. Kanske lite eklektiskt, glamouröst men inte på något Hollywoodskt, “tacky” sätt. Den italienska designen från tidsperioden vi arbetar med står för bra kvalitet som tål att renoveras och har ett hållbart formspråk.
Andreas älskar att ta del av hantverket i de gamla möblerna han och Claudio hittar och restaurerar. Till det egna hemmet handlar han mycket på loppisar, men det finns också utrymme för nya saker. Och inte sällan skapar han egna alster. Ett exempel ser vi i köket där en vägg är klädd med en tapet Andreas själv har designat.
Det händer för ofta att Andreas tittar saker som han själv vill ha när han letar efter föremål till sina kunder.
– För ett tag sedan ropade jag in en tavla som visade sig väga 100 kilo och vara fyra gånger drygt två meter stor. Det gick ju inte. Tack och lov hade jag en kund som ville ha den, han fick hyra en lyftkran för att få in den.
Eftersom Andreas ser estetik överallt finns det inte några gränser för vad som inspirerar honom. Allt som når hans sinnen kan omvandlas till inredningslösningar och vackra ting. Men han söker också ofta aktivt efter nya idéer på Pinterest och Instagram.
– Jag älskar övergivna gamla slott, kolla hashtaggen “urbex” på Instagram, som står för “urban exploration”.




Tänker på helheten
Andreas hem är osedvanligt rikt på uttryck och blickfång. Ändå är känslan i grunden harmonisk. Att vi är hemma hos en professionell inredare blir tydligt när vi frågar efter hemligheten bakom härligheten:
– Du måste tänka helhet! Kunder kan komma till mig med en liten sak och säga “den här var fin”. Det räcker inte långt. Många gånger har kunden inte möjlighet att se sammanhanget så som jag kan. Sedan tycker många att belysning är svårt. Du måste ha många ljuskällor i ett rum för att det ska bli bra. Ljus för olika sammanhang som att städa, umgås, sy, läsa. Jobba med dimrar, och tänk på vad du sätter för ljuskälla i din armatur. Det här är inte lätt som lekman. Men tänk på att om du till exempel flyttar på en lampa kanske du också måste byta till en annan typ av glödlampa, beroende på hur det naturliga ljuset i rummet faller.




Hitta Andreas stil
1. Arbeta med kontraster och motsatser: matt och blankt, hårt och mjukt.
2. Satsa på kvalitetsmöbler av tidlöst snitt.
3. Se ditt hem som en scen.
4. Sök inspiration i gamla slott.
5. Glöm aldrig att hålla ihop helheten.
6. Var noggrann med belysningen: skärm, -placering och typ av ljuskälla.



