Italiensk glamour hemma hos antikhandlaren

Han älskar att skapa scenerier, att klä ut sig och bjuda in till fest. Följ med till inredaren och antikhandlaren Andreas Bruzelius Bergers temperamentsfulla hem i Malmö.

Han ser allt. Färger, material och historiska sammanhang, personliga kopplingar och motsatsförhållanden. Andreas Bruzelius Berger är född estet. I vardagen är han ständigt på jakt. Ett lustfyllt, livslångt äventyr som lett honom till en karriär som inredare och antikhandlare. I lägenheten hemma i Malmö skapar han ständigt nya scenerier. Blickfången är många och väcker nyfikenhet, leder ögat vidare. Och det är precis så Andreas vill att det ska vara. 

– Jag vill att det ska kännas inbjudande och trivsamt. Jag gillar motsatsförhållanden. Jobbar man med det blir det aldrig platt och kontrastlöst. Jag vill se matt mot blankt, hårt mot mjukt. 

För besökaren må Andreas hem kännas som en hemlig skatt, en plats att gå på upptäcktsfärd i och faktiskt nästan tappa andan av. Men för Andreas är det ett hem. 

– Det är skönt att vara här, jag trivs hemma. Att vara själv, se på tv, laga mat. Det är en bra atmosfär i den här lägenheten, det är tyst. När jag är i Italien bor jag super-enkelt, det är i princip bara ett hål under taket. Där har jag inga prylar alls, det är jätteskönt.

Italiensk glamour hemma hos antikhandlaren
Italienskt 50-tal med art déco-toner är stilidealet. Fåtöljerna är köpta i Italien och har fått nytt tyg. Soffbordet kommer från Andreas föräldrahem och är en gång köpt i Beirut. Väggarna är i ständig förändring; Andreas hittar ofta nya motiv på olika loppisar och auktioner. Bordslampa från 60-talet av Carl Fagerlund för Orrefors.
Italiensk glamour hemma hos antikhandlaren
Utsikt från soffan i vardagsrummet. Josephine Baker sätter stämningen. De gula accenterna blommar ut i matsalens stolar. Bordslampa från Italien, 50-tal. Byrån är ett loppisfynd som Andreas målat om. Konstverk i plexiglas av den ­tysksvenska konstnären Alexius Huber, ljuslyktor, Studio Glashyttan.
Italiensk glamour hemma hos antikhandlaren
”Baren” i matsalen tronar på en auktionsfyndad byrå som Andreas målat. Bordslampa från Italien, 60-tal. Den stora korallen är köpt på en resa till Egypten.
Italiensk glamour hemma hos antikhandlaren
Inredaren och antikhandlaren Andreas Bruzelius Berger bor i en trerumslägenhet i centrala Malmö, fastigheten är byggd 1909 i jugendstil.
Italiensk glamour hemma hos antikhandlaren
Matsalen domineras av Osborne & Littles tapet ”Minaret”. Stolarna är Miranda of Sweden, bord av Poul Cadovius och Susanne Fjeldsøe Mygge för France & Søn/Cado. Vägglamporna i glas är italienska, signerade Gino Vistosi och från 60-talet. Taklampan är en kopia av Massimo Vignellis klassiska 50-talsmodell. På bordet en samling av oljelampan ”Aladdin”, Höganäs keramik, som formgavs av Anne Nilsson på 70-talet.
Gillar italiensk design

Italien har blivit Andreas andra hemland och han har både verksamhet och bostad (om än spartansk) i den lilla staden Albano strax utanför Rom. Här finns Andreas och kollegan Claudios företag La Contessa Arreda, med showroom och verkstad. Hit kommer Andreas minst en gång varannan månad för att tillsammans med Claudio, som är konservator och möbelkännare, ge sig ut på jakt efter nya objekt. Inriktningen är italiensk design från perioden 1930–1990 och ligger nära Andreas mycket specifika, personliga smak. 

– Jag har alltid haft samma stil, vad man nu ska kalla den, säger han med ett skratt och förklarar:

– Fransk tant, brukar jag säga. Kanske lite eklektiskt, glamouröst men inte på något Hollywoodskt, “tacky” sätt. Den italienska designen från tidsperioden vi arbetar med står för bra kvalitet som tål att renoveras och har ett hållbart formspråk.  

Andreas älskar att ta del av hantverket i de gamla möblerna han och Claudio hittar och restaurerar. Till det egna hemmet handlar han mycket på loppisar, men det finns också utrymme för nya saker. Och inte sällan skapar han egna alster. Ett exempel ser vi i köket där en vägg är klädd med en tapet Andreas själv har designat.

Det händer för ofta att Andreas tittar saker som han själv vill ha när han letar efter föremål till sina kunder. 

– För ett tag sedan ropade jag in en tavla som visade sig väga 100 kilo och vara fyra gånger drygt två meter stor. Det gick ju inte. Tack och lov hade jag en kund som ville ha den, han fick hyra en lyftkran för att få in den.

Eftersom Andreas ser estetik överallt finns det inte några gränser för vad som inspirerar honom. Allt som når hans sinnen kan omvandlas till inredningslösningar och vackra ting. Men han söker också ofta aktivt efter nya idéer på Pinterest och Instagram. 

– Jag älskar övergivna gamla slott, kolla hashtaggen “urbex” på Instagram, som står för “urban exploration”.

Italiensk glamour hemma hos antikhandlaren
Vardagsrummet är ett av två sällskapsrum i fil, det andra är matsalen. Det generösa ljus­insläppet tillåter mörka väggar. Konsten på väggen är en mix av olika auktionsfynd och arvegods som låter sig bytas ut med jämna mellanrum. Soffan kommer från XXXLutz, fåtöljerna är italienskt 50-tal. Soffbordet köpte Andreas föräldrar i Beirut 1966.
Italiensk glamour hemma hos antikhandlaren
Köket representerar det Andreas kallar sin ”inre franska tant”. Väggen pryds av familjeporträtt, på bordet ligger ett tyg från Pierre Frey.
Italiensk glamour hemma hos antikhandlaren
Soffbordet är ett veritabelt bibliotek för ”coffee table books”. Vas ur Per B Sundbergs Ikea-kollektion ”Föremål” från 2018. Rökelsekaret kommer från Andreas farmor och farfar. Askfatet är ett loppisfynd.
Italiensk glamour hemma hos antikhandlaren
Mixen är personlig och eklektisk. Urna och askfat i keramik köpta i Italien, lampan ”Luxus” formgavs av Helena Tynell 1968. Soffkuddar från H&M Home.
Tänker på helheten

Andreas hem är osedvanligt rikt på uttryck och blickfång. Ändå är känslan i grunden harmonisk. Att vi är hemma hos en professionell inredare blir tydligt när vi frågar efter hemligheten bakom härligheten: 

– Du måste tänka helhet! Kunder kan komma till mig med en liten sak och säga “den här var fin”. Det räcker inte långt. Många gånger har kunden inte möjlighet att se sammanhanget så som jag kan. Sedan tycker många att belysning är svårt. Du måste ha många ljuskällor i ett rum för att det ska bli bra. Ljus för olika sammanhang som att städa, umgås, sy, läsa. Jobba med dimrar, och tänk på vad du sätter för ljuskälla i din armatur. Det här är inte lätt som lekman. Men tänk på att om du till exempel flyttar på en lampa kanske du också måste byta till en annan typ av glödlampa, beroende på hur det naturliga ljuset i rummet faller. 

Italiensk glamour hemma hos antikhandlaren
Köket vetter mot innergården och har fått ljus inredning från Ikea och speglar som stänkskydd. Bänkskiva i marmor.
Italiensk glamour hemma hos antikhandlaren
Andreas köpte den uppstoppade påfågeln på Blocket och fick den levererad till Malmö av säljaren i Sundsvall. På väggen sitter Andreas egen tapet. Lampan är köpt på loppis och serveringsvagnen i Italien.
Italiensk glamour hemma hos antikhandlaren
Blickfång i hallen. Byrån är ett av Andreas första auktionsköp. De gamla handtagen har ersatts med svarta i läder. ”Så får den se ut just nu.” På bordet en mix: koraller från olika resor, en ljusstake från Andreas farmor och farfar och en helt modern bordslampa i plexiglas från Kartell. Spegeln är köpt i Italien, liksom den venetianska masken. Hatten har varit Andreas farfars.
Italiensk glamour hemma hos antikhandlaren
Hallen är målad i en stålblå kulör. Här slår man sig ner på pallen som Andreas snickrat ihop av delar funna på diverse ställen. Tyget är William Morris. Tavlan är köpt i Italien, trumpeten är en släktklenod och vägglampan ett loppisfynd.
Hitta Andreas stil

1. Arbeta med kontraster och motsatser: matt och blankt, hårt och mjukt.

2. Satsa på kvalitetsmöbler av tidlöst snitt.

3. Se ditt hem som en scen.

4. Sök inspiration i gamla slott.

5. Glöm aldrig att hålla ihop helheten.

6. Var noggrann med belysningen: skärm, -placering och typ av ljuskälla.

Italiensk glamour hemma hos antikhandlaren
Sovrummet vetter mot innergården och har till skillnad från resten av hemmet fått en nedtonad, neutral färgskala. Taklampan är handgjord och kommer från Syrien. Vägglamporna i marmor har Andreas hittat på Erikshjälpen. I fönstret en lampa från Holmegaard och en West Germany-vas i keramik, från 1960-talet. Sängborden tillverkades i Italien på 50-talet. Sänglamporna är svenskt 60-tal, dem har Andreas fått av en kompis.
Italiensk glamour hemma hos antikhandlaren
I Andreas sovrum är det alltid svalt, avskalat och nybäddat. Spegeln är från 40-talet och köpt på Sop­­stationen. Kudde, Mark Alexander, vägglampan i marmor har Andreas hittat på Sop­stationen. Sängbord från Italien, 50-tal. Sänglampan är svenskt 60-tal.
Italiensk glamour hemma hos antikhandlaren
Det vackra sängbordet i jakaranda är tillverkat i Italien på 1950-talet. Vas och låda är loppisfynd, i ramen syns Andreas farmor som liten.
Italiensk glamour hemma hos antikhandlaren
Från sovrummet går en dörr ut mot den gamla köksingången. Här förfogar Andreas över ytterligare utrymme som han prytt med sin samling av West Germany-keramik.
Scroll to Top