I Ulrika Norbergs stora 60-talshus i Helsingborg samsas klassisk svensk keramik med modern design, konst och mode – allt inramat av en storslagen utsikt över havet.
Ljuset flödar in genom fönstren som går från golv till tak. Utsikten över havet är sagolik – Öresund glittrar och längre bort i soldiset på andra sidan sundet syns Kronborgs slott, platsen där Shakespeares “Hamlet” utspelas. Här bor Ulrika Norberg med sin familj. Ulrika, tidigare chefredaktör på ett antal av våra största inrednings- och modemagasin genom åren, numera generalsekreterare för den ideella organisationen Star for Life.
– När vi kom hit första gången för snart sju år sedan kände vi direkt att det här måste vara bästa läget i hela Sverige, säger Ulrika Norberg. Utsikten är oslagbar, en sådan som man på alla sätt vill leva med.

Huset var inget speciellt, byggt på 60-talet och renoverat med ett mischmasch av tråkiga material på 1970- och 1980-talen. Familjen tog hjälp av arkitekten Annelie Wenner som mejslade fram det bästa ur huset. Hela planlösningen blåstes ut, inklusive garaget i souterrängplan.





Extra ljusinsläpp
Fasaden öppnades upp, och stora fönster från golv till tak sattes in.
– Annelie lyckades verkligen lyfta det som är positivt med huset, säger Ulrika. Extra ljusinsläpp och fönster, så att man får känslan av den fantastiska utsikten så fort man kommer innanför dörren. Och att placera diskbänken så här framför fönstret hade jag aldrig tänkt på, men att diska och titta ut över det här paradiset, det njuter jag av varje dag.
Genom att flytta barnens rum till bottenplan fick man ett helt sovrum att använda till att få ordning på kläderna.
– Jag har väl antagligen fler kläder än de flesta eftersom det varit en del av mitt jobb, och nu ser jag äntligen vad jag har. Som chefredaktör för bland annat Elle och Femina blir man en del av modevärlden. Det är en ynnest att ha fått vara nära dessa begåvade människor som hittat sitt uttryck.
Ulrikas gedigna intresse för all typ av design – keramik, konst, kläder – syns överallt i huset. Att kika in i vardagsrummets vitrinskåp är som att öppna locket till en skattkista. En skattkista från 1940-talets Upsala-Ekeby. Gräddvitt och havsgrönt och en och annan av Anna-Lisa Thomsons elefanter samsas på hyllorna. Skänken är en annan skattgömma med kaffeservis i grönt och gult av Arthur Percy. Och en hel hög av stora fruktfat som Ulrika använder som mattallrikar när det är fest.
– Jag har alltid varit en samlare. Det började redan i lågstadiet med FK Pincetten, vår egen lilla frimärksklubb, säger Ulrika med ett skratt. Och för min allra första lön köpte jag en fruktservis i design av Vicke Lindstrand. Jag borde väl ha köpt något mer praktiskt och användbart, men den var så vacker.
Sedan dess har det blivit en hel del assietter, Ullis räknar snabbt till 40 stycken bara i en av staplarna. Det går att bjuda många på tårtkalas.
– Anna-Lisa Thomson är min absoluta favorit-designer. Hennes vas med sjögräs och fiskar har jag två av, en på skåpet och en på skänken. För säkerhets skull, om en skulle gå sönder.





Flyttar gärna runt saker
Ulrika gillar att skapa stilleben, att flytta om och prova olika kombinationer av samlingarna.
– Det fina med samlingar och fynd är att man kan koppla allt till händelser, var man köpt sakerna, eller när man fått dem, allt har en historia. Och det är en glädje att använda det jag samlat på mig, att det inte bara står och dammar i skåpet.
Vardagsrummets möbler är till största delen köpta på auktion. Och faktiskt finns här även ett äkta containerfynd – fåtöljen som klätts om i tyg av Josef Frank.
– Ja det är sant, vi fick syn på den i en container när jag var ute på promenad med en väninna.
På frågan hur hon skulle beskriva sin stil svarar Ulrika direkt: HPD, hop-plockade delar.
– Jag faller för olika saker, det kan vara 1960-tal eller 1800-tal. Det får spreta. Det är okej.
Design och mode är fortfarande stora intressen, men i dag är även arbetet med att värna barn i utsatta delar av världen en del av Ulrikas vardag, genom hennes uppdrag för Star for Life.
– Jag har tidigare ofta skrivit om och drivit frågor om bland annat hälsa, jämlikhet och bistånd, nu jobbar jag på heltid med att göra skillnad. Det var fantastiskt att följa med till skolorna i Sydafrika och höra barnens berättelser om hur vår utbildning stärkt dem.
När Ulrika numera under perioder arbetar långt bort i världen är det extra skönt att komma hem till rymden i huset vid kusten i nordvästra Skåne.
– Frihetskänslan när man tittar ut över havet, den slår allt!



