Varmt och ombonat i 30-talsvillan

Karolina Lann Vallin vill att hemmet ska vara en varm famn att komma hem till: fyllt av minnen och föremål med känsla och historia. Visst har hon lyckats med huset i Fiskebäck utanför Göteborg!

Redan i dörren slås vi av omtanken som sitter i väggarna. En tidlös bas med charm och ett bohemiskt ordnat gytter där kärleken till färg och växtlighet är högst central. Karolina och Johan valde att sälja ett större sekelskifteshus öster om Göteborg för att komma närmare familj och för att få bo nära havet. Det finns ingenting som slår att kunna promenera ner till klipporna efter jobbet, eller att ta ett morgondopp! 

– Vårt förra hus renoverade vi i stort sett själva, berättar Karolina. Den här gången har vi haft hjälp av hantverkare. Vi insåg också ganska snabbt att det fanns ett större behov än vi först trodde, så det var tur, säger hon och skrattar.

Det första de gjorde var att byta fönster. De befintliga perspektivfönsterna var i bra skick, dock passade de huset dåligt rent stilmässigt. Flera av fönstren var dessutom igensatta om man jämförde med originalritningarna. I samband med fönsterbytet sattes två altandörrar in för få möjligheten att öppna upp trädgården. Resultatet ångrar de inte en sekund. Huset blev luftigare och trädgården kom närmare.

Varmt och ombonat i 30-talsvillan
I det gråmålade 30-talshuset i Fiskebäck har mycket hänt sedan Karolina och Johan köpte det 2012. Efter att de undersökt originalritningarna öppnades gamla igensatta fönster upp och dåvarande perspektivfönster ersattes med äldre som gav tillbaka huset dess ursprungliga karaktär. Renoveringen tog cirka tre år.
Varmt och ombonat i 30-talsvillan
Sofforna är Ikeas ”Ektorp” och de ändrar ofta utseende med hjälp av kuddar, plädar och bolster. Gungstol ”The Waltz”. Soffbordet köptes på en utförsäljning i den nedlagda butiken Casa Linné, ljusstakar, Artilleriet, och lampan ovanför fyndades på en antikmarknad i Frankrike. Fotografi ”Flicka i vatten”, av Lisa Agurén.
Varmt och ombonat i 30-talsvillan
Matsalsbordet är ett långlån från vänner och Thonetstolarna från vänner samt en utförsäljning på Artilleriet. Taklampa från en antikmarknad i Frankrike.
Varmt och ombonat i 30-talsvillan
Köket är ritat av familjen och för att hålla nere kostnaderna använde de stommar från Ikea. Luckorna beställdes sedan av en snickare och målades svarta. Kaklet går upp till tak i hela köksdelen och allt ramas in av tavlor inköpta hos en lumphandlare i Italien. Den stora gröna krukan fyndade Johan på en antikmarknad i Frankrike och stolen den står på kommer från hans mammas lantställe. Träfat från Spiti, mortel, mormors gamla, vinkanna från Italien, plåtbricka ovanför glashängare köpt på loppis.
Egna lösningar

Karolina och Johan flyttade även väggarna på över-våningen eftersom de behövde fyra sovrum med egna ingångar. På nedervåningen öppnade de i stället upp väggarna och la in nytt golv. En gästtoalett placerades i en liten utbyggnad, som från början hade fungerat som entré till huset men nu bara stod tom. 

Många av lösningarna i huset är gjorda med stor eftertanke. Som de platsbyggda skåpen. 

– Ett annat exempel är att vi ville ha höga grå lister på nedervåningen. I stället för att köpa färdiga köpte vi en stor golvlist, sedan tunn mdf och så en bröstlist som avslut.

När de först renoverade målades det mesta vitt. Men allt eftersom man släppte in mer färg, så börjarde det vita kännas skarpt i kontrast. På nedervåningen har de valt att hålla sig till grågröna kulörer. På övervåningen har barnen själva fått välja färg och göra rummen till sina egna.

– Jag tror på att omge sig med vackra saker, men bara sådant man verkligen tycker om. Gå inte för mycket på trender, de går över så fort att du ändå inte hinner med. Jag flyttar runt, byter ut och provar nytt hela tiden med det vi har, berättar Karolina.

Hon säger att det ligger något tillfredställande både i att pyssla och att känna att sakerna de har får ett långt och värdigt liv. 

Varmt och ombonat i 30-talsvillan
Den numera öppna planlösningen mot vardagsrum och matsal föddes när en vägg togs bort och köksdelen flyttades från mitten av huset till fönstret. Armaturer i köket, Byggfabriken och Artilleriet.
Varmt och ombonat i 30-talsvillan
Stålkorgar sparar arbetsyta och adderar känsla. Keramikskål från Mallorca. Diskbänken i rostfritt stål är specialbeställd.
Varmt och ombonat i 30-talsvillan
Karolina älskar porslin och samlar allt det finaste bakom glasdörrarna i det platsbyggda köksskåpet. Loppisfynd trängs med äggkoppar i form av djur, Artilleriet. Nedre hyllan, gröna salladsbladsfat från Bordallo Pinheiro, Arket. Små ostronskålar från Mateus.
Varmt och ombonat i 30-talsvillan
Solrostavla och liten keramikskål från en lumphandlare i Italien.
Ett hem fyllt av minnen

– Jag gillar att vissa saker bara blir och att det inte är så genomtänkt, som den gula stolen i köket som är från min svärmors lantställe. Jag tyckte om färgen och hade den under en period när vi inte hade några köksstolar. Sedan blev den kvar som piedestal till den gröna krukan som Johan hittade på en antikmarknad i Frankrike. 

Tavlorna i köket är köpta hos en lumphandlare i Italien, berättar Karolina. 

– Vi var där för att titta på hans gamla möbler, men så visade det sig att han hade en hel övervåning fylld med tavlor som hans dotter målat. Det gör mig varm varje gång jag tittar på tavlorna, som en extra dimension mot om jag köpt dem i en affär.

Att köpa saker på resor, som påminner om platser man besökt och att välja noga för att känna att föremålen i hemmet ska få vara med en länge är viktigt för Karolina. Det är sådana saker som skapar ett hem. 

– Vårt hem skall vara en varm famn där alla får ta plats och vara sina egna. Tryggt, med tid för eftertanke och det långa samtalet.A

Varmt och ombonat i 30-talsvillan
Skåpet i köket byggdes då det uppstod ett tomrum mellan en bit av murstocken och en vägg. Karolina och Johan hade sedan flera år tillbaka gamla fönster sparade som de köpt på Blocket. Med Ikeastommar nedtill platsbyggdes så skåpet och fönstren fick en ny funktion.
Varmt och ombonat i 30-talsvillan
Den platsbyggda förvaringen med pärlspont fick samma blå färg som resten av hallen, ”Oval Room Blue”, från Farrow & Ball. Snickerier i grått är genomgående i huset (färgkod S-2500-N), och golven en nyans ljusare i samma färg.
Varmt och ombonat i 30-talsvillan
Hallen inklusive öppna spisen är målad i ”Oval Room Blue” från Farrow & Ball. Här syns även ett av Karolinas fantastiska arrangemang av torkade växter.
Varmt och ombonat i 30-talsvillan
Böckerna trängs sida vid sida med små porslinsfigurer och annat pynt. Har man allt instängt bakom stängda luckor så glömmer man ju att minnas och glädjas över dem, resonerar Karolina. Foton från bland andra Lisa Agurén. Pappersstjärna, Byggfabriken, kista från Fåfängans Antik.
Karolinas bästa tips för att skapa en varm ombonad stil

1. Är du sugen på färg, men vågar inte riktigt? Börja med dörrar eller dörrkarmar. Det skapar ett roligt blickfång och är lätt att måla om. Överlag: mer färg och tapeter!

2. Inred med växter och blommor, det har vi hört förr, eller hur? Men stora gröna växter vill jag verkligen lyfta. Vi mår bra ute i naturen, och kan vi få med en del av den känslan in i våra hem så är det väl toppen. Skippa många små krukor på fönsterbänkarna och satsa på några stora. Gärna golvkrukor med stora växter. Tar du hand om dem lever de i många år. 

3. Själv tycker jag mycket om torkade buketter. Jag plockar med mig det som finns i säsong när jag tar promenader (har ofta med mig en sekatör) och sticker sedan ner det i olika krukor hemma. Och så växer arrangemangen fram allt eftersom. Grunda gärna arrangemangen med stora, knotiga grenar. 

4. Platsbygg: Vi har en stor platsbyggd bokhylla i soffrummet, ett stort platsbyggt skåp i köket samt ett stort platsbyggt bokskåp i hallen på övervåningen. Måla gärna i en lite mörkare kulör. Allt detta skapar en känsla av tyngd och trygghet, en grundad känsla i hemmet.

5. Håll en färgskala och inredningsstil som passar i hela huset/lägenheten. Ett föremål ska kunna flyttas runt i hemmet och passa in (nästan) lika bra i varje rum. På så sätt ger du hemmet en röd tråd som skänker harmoni.

Varmt och ombonat i 30-talsvillan
Kruka, Alvhem. Grön fotogenlampa, Karlskrona Lampfabrik, vit fotogenlampa, loppis. Blomspruta i mässing, Artilleriet, glassaker från loppisar.
Varmt och ombonat i 30-talsvillan
Det röda bolstret på sängen är Karolinas morföräldras brudtäcke. Kuddar från By Tanya Singh blandat med egenbroderade. Tyget på sänggaveln kommer från Gårda Textil. Lampa “Crystal bulb”, Lee Broom.
Varmt och ombonat i 30-talsvillan
Hallväggen på övervåningen målades i ”Babouche” från Farrow & Ball men den kändes aningen för stark och bröts därför med en gnutta vitt. Soffa från Leila’s General Store, ottoman från Spinneriet i Lindome. Kudden har Karolina broderat, den söta lampan kommer från en loppis. Sladden byttes ut till en finare tvinnad för att få rätt känsla.
Scroll to Top