5 goda kakrecept att testa i jul

Att få fylla kakburkarna med hemgjorda sötsaker är något av det bästa med julen. Här är några sorter som faller både stora och små i smaken.

Klassiska pepparkakor

Ca 60 st, beroende på storlek

150 g smör, rumsvarmt
250 g socker
70 g mörk sirap
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära 
2 tsk malda nejlikor
1 ½ msk malen kanel
1 ½ tsk bikarbonat
1 dl vatten
Ca 550 g vetemjöl

Glasyr

150 g florsocker
1 äggvita

Gör så här: 

1. Blanda smör, socker och sirap i en stor skål och rör ihop till en jämn smet. Blanda därefter ner kardemumma, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat och arbeta in det i degen.

2. Tillsätt vattnet och arbeta in mjölet i degen,lite i taget, tills den är glansig och sammanhängande. Stjälp ner degen i en plastpåse och låt den ligga i kylen ca ett dygn.

3. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Ta ut degen ur kylskåpet och knåda igenom den ordentligt igen.

4. Kavla ut degen på mjölat bakbord till 3 millimeters tjocklek, den ska helst inte vara tjockare, och ta ut figurer.

5. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 8–12 minuter, beroende på storlek, tills de är gyllenbruna. Låt kakorna svalna på galler så att de håller sig spröda. De ska bli helt kalla innan de dekoreras.

6. Vispa ihop florsocker och äggvita till en luftig och seg glasyr och dekorera pepparkakorna.

5 goda kakrecept att testa i jul

Finska pinnar med en doft av citron

Ca 50 st

250 g smör, kylskåpskallt 
400 g vetemjöl
100 g socker
1 ekologisk citron, det rivna skalet
Ägg till pensling

Strössel

50 g hackad mandel
20 g pärlsocker

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Skär smöret i små tärningar och blanda det med mjölet i en skål. Nyp ihop till en grynig massa, tillsätt socker och citronskal och knåda samman till en deg.

2. Ta ut degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en fyrkant, ca 1 cm tjock. Pensla fyrkanten med lite uppvispat ägg och skär därefter ut rektanglar på ca 5 x 2 cm. Strössla över hackad mandel och pärlsocker.

3. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter, tills de är vackert gyllenbruna. 

4. Låt kakorna svalna på galler så att de håller sig spröda och förvara dem i en lufttät burk.

5 goda kakrecept att testa i jul

Kardemummahjärtan

Ca 25 st

200 g smör, kylskåpskallt i tärningar
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
100 g socker
350 g vetemjöl

Gör så  här: 

1. Nyp ihop alla ingredienser till en deg. Lägg i en plastpåse och låt vila svalt i 30 min.

2. Sätt ugnen på 200 g (varmluft). Kavla ut degen på mjölat bakbord tills den är 3 millimeter tjock.

3. Ta ut hjärtan – eller andra former – och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda mitt i ugnen i 12–18 min, tills kakorna är vackert gyllene.

5. Ta ut och låt kakorna svalna på galler så att de blir spröda. Förvara i en lufttät burk.

5 goda kakrecept att testa i jul

Vaniljkransar

Ca 60 st

150 g socker
1 vaniljstång
200 g smör, kylskåpskallt
350 g vetemjöl
1 ägg
80 g mandelmjöl

Gör så här: 

1. Häll sockret i en skål. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en vass kniv och tillsätt vaniljfröna i sockret, rör runt så att det blandar sig ordentligt. Tillsätt smör och vetemjöl och blanda ihop till en smulig massa. Tillsätt sedan ägg och mandelmjöl och knåda ihop till en jämn deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåpet i en timme.

2. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Ta fram köttkvarnen och montera den stjärnformade insatsen. Kör degen igenom kvarnen till stänger, skär sedan stängerna så att de blir 8–10 cm långa och forma till kransar. Har du ingen köttkvarn så kan du använda en spritspåse med stjärntyll, men då ska degen inte vila så länge i kylskåpet så att den blir hård.

3. Lägg kransarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 8–12 minuter, tills de är vackert gyllene. Ta ut och låt kakorna svalna på galler så att de blir spröda. Förvara i en lufttät burk.

5 goda kakrecept att testa i jul

Choklad- och apelsinkex

 Ca 30 st

300 g vetemjöl
125 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
250 g smör, kylskåpskallt i tärningar 
70 g mörk choklad, finhackad 
1 ekologisk apelsin, det rivna skalet

Gör så här:

1. Blanda vetemjöl, florsocker och vaniljsocker i en skål. Tillsätt smör, choklad och apelsinskal och nyp ihop till en deg. Forma degen till en rulle, 4–5 cm i diameter, plasta och lägg in i frysen i ca 30 min.

2. Sätt ugnen på 200 g (varmluft). Ta ut degen och skär den i 1/2 cm tjocka skivor med en vass kniv och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 10–12 min, tills de är gyllene. Ta ut och låt kakorna svalna på galler så att de blir spröda. Förvara i en lufttät burk.

5 goda kakrecept att testa i jul
Scroll to Top