I Sofia Woods värld är vardagen alltid vacker. Nu kommer hon med en ny kokbok och bjuder här på sina bästa tips för att skapa minnesvärda och vackra dukningar som förhöjer den enklaste måltid.
Sofia Wood är en modern trebarnsmamma och etablerad influencer med tiotusentals följare i blogg och podd. Hon äger också husmorskvaliteter som den bästa hemmafrun från 50-talet och inte helt olik en figur i en 1800-talsnovell broderar hon linne-servetter, planerar bordsdukningar och pyntar familjens hem varje säsong. Troligtvis är det just den mixen som gör Sofia Wood så samtida. Och troligtvis är det tack vare henne dagens trendkänsliga 25-åringar vet vad en smörtax är.
I dagarna kommer Sofia Woods andra kokbok ut. Den är säsongsbaserad och kronologisk med hjärtevärmande vegetariska recept och många personliga berättelser. Boken ska göra det lättare att njuta i stunden och guida oss till ljuspunkterna i vintermörkret.

– Jag ville lyfta en årstid som jag egentligen inte tycker så mycket om. Det är lätt att gå in i en mentalitet som går ut på att stånga sig igenom den mörka årstiden men det blir ju onekligen tråkigt eftersom det är en stor del av året för oss, säger Sofia som vid sidan om god mat tycker det är lika viktigt att förhöja vardagen genom vackra dukningar. Det är också ett sätt att visa omtanke och kärlek inför alla som slår sig ner kring bordet.
– Besök en välgörenhetsloppis och leta pinaler till det dukade bordet. Kannor, ljusstakar, smörtaxar och små saltkar är både vackra, roliga och användbara, tipsar Sofia som också gärna lägger tid på små omtänksamma detaljer som att göra roliga popcorngirlanger tillsammans med barnen eller fästa små namnetiketter på glasen till fest.
– Och jag har faktiskt broderat familjemedlemmarnas initialer på linneservetter. Jag är ingen broderimästare men det gick hur fort som helst och servetterna kommer vi ha och älska för alltid.




Sofia Woods bästa dukningstips
1. Loppis- och vintagefynden kommer att hitta ännu mer till bordet, och inte bara i form av porslin. Satsa på de extra attiraljerna som gör hela måltidsupplevelsen mer speciell. Smörtaxar i tenn, enkla men vackra munblåsta vattenglas och gamla textila skatter.
2. Låt duken vara lite skrynklig. “Ett tag var allt otroligt skrynkligt. Nu låter jag dukar och servetter hänga och lufttorka och jag stryker bara om det ska vara väldigt fint. Linne och många typer av dukar är vackrare om de inte är helt platta.”
3. “Bädda” bordet med olika typer av textilier, gärna i lager på lager. En bordsfilt ger mjuk och lyxig känsla och dämpar ljud, så det blir inget slammer. Ovan den lägger du en duk och gärna en löpare. “Löparen kommer tillbaka starkt i höst, jag gillar den fast den varit helt ute.”
4. “Tänd många levande ljus, helst bivaxljus! De doftar gott, är ekologiska och sägs rena luften. Gör egna eller köp handgjorda. Speciellt de små är så himla fina och ger speciell känsla.”
5. Ta till dig Estrid Ericsons (en av Sofias inspirationsförebilder) tips: “Ljus ska vara höga och buketter låga.” Höga stearinljus gör att ljuset faller vackert i ansiktet på dem som sitter kring bordet. Det blir inga fula skuggor under ögonen. Och låga blombuketter är bättre på bordet när vi vill kunna se varandra i ögonen och prata utan något som stör sikten.
6. För den större festen: “Fäst en liten blomma med sytråd på varje vinglasfot. Det blir så
vackert och gör det lättare för gästerna att hålla reda på sitt glas hela kvällen.”



