När Ingalill Nyström såg skånska Ulriksdal för första gången blev hon blixtförälskad. Numera är det gamla stenhuset med tillhörande park från 1870-talet hennes hem och kreativa arbetsplats.
Inga skånska rötter, bara ett fåtal besök i Skåne genom åren. Ändå har Ingalill alltid drömt om att bo på den skånska landsbygden.
– Det är så vackert i Skåne, säger hon. Speciellt den östra delen med sitt böljande landskap och sina ädellövskogar. Som en engelsk pastoral när den är som bäst.

Det är en blåsig dag strax utanför Kivik. Nattens regnmoln har dragit vidare, men gräset är fortfarande blött. När solen bryter igenom blir höstfärgerna i Ulriksdals parkliknande trädgård ännu mer markanta; från olika gröna skiftningar till gult, orange och mörkt rött. Mitt i härligheten, omgivet av högvuxna träd och lummiga buskar, ligger det vackra stenhuset med handslaget tegel. Ingalill kom hit som spekulant en sommardag 2017. Hon hade åkt från Göteborg till Österlen för att titta på det speciella huset hon hade sett i en mäklarannons.
– Att komma hit var en stark upplevelse, säger hon. En känsla av att ha varit här innan. Hjärtat började slå hårt och jag nästan skakade i kroppen, det var som att bli förälskad. “Jag har kommit hem” var min första tanke. Märkligt nog såg Ulriksdal precis likadant ut som det tegelhus jag tidigare hade skissat på till en tomt på Österlen som jag hade funderat på att köpa. Jag hade till och med ritat in ett lusthus som påminde om det som finns här.





Lugn atmosfär
Ingalill, målerikonservator till yrket, trodde aldrig att hon skulle få möjlighet att köpa Ulriksdal. Visst hade hon och de dåvarande ägarna, Carina och Thord, funnit varandra och visst ville hon också ha en publik verksamhet här, precis som de hade haft. Men Ingalill trodde aldrig att de skulle anta hennes bud.
– Det tog flera månader, men till slut blev det jag som fick huset. Carina och Thord förstod att jag skulle föra arvet vidare och visa trädgården och platsen i ett bevarandesyfte. Det är ett stort och viktigt arv.
Ulriksdals inre är vackert och inbjudande och med ett flöde av energi som genomsyrar alla rum. Takhöjden, väggarnas boaseringar och paneler, kakelugnarna och de vackra fönstren skapar en trivsam och lugn atmosfär. När Ingalills möbler kom hit med flyttlasset hittade de direkt sina platser – som om de vore gjorda för detta hus.
– Jag har haft många olika boenden genom åren och haft en del möbler magasinerade, säger hon. Här fick jag äntligen plats med hela bohaget och allt passade.
Husets trygga och solida karaktär beror inte bara på att det är byggt av sten, tror Ingalill. Det är lika mycket ett resultat av att de som har bott här genom åren har älskat och vårdat huset ömt. Som Ulrik och Hedvig Areskoug; de köpte Ulriksdal i början av 1900-talet och byggde ut huset enligt nationalromantiska Arts & Crafts-ideal. De förverkligade även sina trädgårdsdrömmar på de tillhörande markerna. Carina Larsson och Thord Ohlsson vidareutvecklade trädgården och drev en plantskola för exotiska växter här under många år.
– Carinas och Thords fokus var inriktat på utomhusmiljön, men de månade också om huset; deras renovering är pietetsfullt gjord.





Återskapar känslan
Ingalill, även hon en stor frände av Art & Crafts och byggnadsvård, vill stilmässigt återskapa den tidsperiod då Hedvig och Ulrik bodde här. Utvändigt har takkuporna målats bruna igen, vindskivorna ska få samma nyans och i matsalen planerar hon att ge tillbaka väggpanelerna deras bruna färg.
– För att få ytterligare ett sovrum på bottenplan har jag delat av köket, säger hon. Och så har jag gjort om vinden till en stor ateljé där jag har mina kurser plus en separat sovsal för kursdeltagarna.
För Ingalill är det optimalt att kunna bo och arbeta på samma plats, med kurser i måleri och kulturvård, guidade visningar av trädgården och sommaröppet trädgårdskafé. Här kan hon också praktisera sitt hållbarhetstänk, leva i samklang med årstiderna och ta vara på det trädgården ger.
– Just nu är det mycket äpplen, säger hon. Vi gör äppelmos, must, kvittenmarmelad och äppelpajer.
Ett stort hus i en storslagen trädgårdsliknande park på Österlen. Finns det något mer att önska av vardagen på den skånska landsbygden?
– Absolut inte, här överträffar verkligheten drömmen, säger Ingalill. Inte ens vintern är trist här. Ett underbart hus nära en liten by vid kusten, full av trevliga människor som är lätta att lära känna. Det kan inte bli bättre!



