Harmoniska stilkrockar hemma hos formgivaren –  kika in

När huset Henriksbo från slutet av 1800-talet blev till salu rådde ingen tvekan om att familjen Löfvenhamn skulle slå till. Med Malins kreativa ådra och Anders händighet hade paret goda förutsättningar att ta sig an den praktfulla kaptensvillan.

Malin och Anders var länge bara goda vänner på samma skola i Filipstad i Värmland. Efter gymnasietiden och några år på skilda orter fick de upp ögonen för varandra och blev ett par. Karriären förde dem så småningom till Jönköping. Där bodde de under de första åren i ett nybyggt hus, innan det blev dags för nästa stora steg. 

– Vi hade passerat sekelskiftesvillan många gånger. Bara någon dag innan den kom ut till försäljning åkte vi förbi och uttryckte “tänk att bo där!” berättar Malin.

Den vita trävillan som heter Henriksbo byggdes en gång till en kapten inom militären, och låg från början avskild i ett vackert grönområde. 

– Huset byggdes på papperet 1926, men en vimpel och en annan historia skvallrar om 1898, berättar hon. 

Huset var länge magasin åt kommunen, men på 40-talet köptes det av en privatperson. Under 60-talet exploaterades markerna runt om och domineras sedan dess av tegelvillor.

Villa Henriksbo utmärker sig inte bara stilmässigt i kvarteret, utan även till storleken. De 320 kvadrat­meterna fördelar sig på elva rum och kök och huset uppvisar en pampig exteriör.

– Vi gick på visningen och insidan var lika mäktig och storslagen som exteriören. Det var dubbelt så stort som huset vi bodde i då – och med betydligt större rum till barnen. Att det fanns en inomhuspool gjorde det ännu häftigare för vissa i familjen. För alla utom mig, skrattar Malin. 

Familjen bodde vid tillfället i ett nybyggt enplanshus, men kände att de saknade ett våningsplan och drömde om större ytor då familjen under åren vuxit till fem medlemmar. 

– Det förra huset byggde vi helt själva efter stomresning av fabrikör. Det var fantastiskt att få lära sig allt vad det innebär och få erfarenhet av att planera och bygga ett hus. Då vågar man sig på projekt med gamla hus, som detta. 

Harmoniska stilkrockar hemma hos formgivaren –  kika in
Den vita sekelskiftesvillan ligger omgiven av grönska och en stor altan vetter mot den lummiga trädgården. Delar av fasaden och taket, som var i dåligt skick, har bytts ut. Huset har målats i en vit kulör vilket lyfter fram snickarglädjen och förstärker husets charm.
Harmoniska stilkrockar hemma hos formgivaren –  kika in
Den vackra svängda trappan har en bröstning med infällda speglar. Det svarta skåpet under trappan är en av Malins favoritmöbler, hon köpte det redan som tonåring.
Harmoniska stilkrockar hemma hos formgivaren –  kika in
En stor hall leder vidare till vardagsrum och matsal via dubbla spegeldörrar. Den gröna soffan har Anders fyndat på nätet.
Harmoniska stilkrockar hemma hos formgivaren –  kika in
I matsalen står en av husets vackra kakelugnar. Den tidsenliga fiskbensparketten på entrévåningen binder ihop de många sällskapsrummen.
Öppnade mot glasverandan

Hösten 2011 flyttade familjen in. Då villan invändigt var i gott skick tack vare tidigare ägares varsamma hand, kunde de fokusera på att restaurera fasaden. I samma veva byggde de även ett trädäck som ramade in och gjorde de sociala ytorna mer tillgängliga.

– Köket var litet och gick inte i samma stil som det övriga huset. Vi ville även öppna upp mot den vackra glas­verandan och utnyttja rummet däremellan, som då bara var en döyta. 

Ett modernt kök i ek från HTH ersatte det gamla och en fiskbensparkett lades in för att matcha villans övriga golv.

– Genom att välja en takintegrerad köksfläkt och bredda dörröppningen mot verandan, kunde vi se genom glasverandan och ut i trädgården från köket. 

Något Malin och Anders slogs av var hur den gamla planlösningen inte var anpassad för det moderna behovet av faciliteter som badrum och tvättstuga. I dag delar familjen på ett enda badrum. Nästa projekt blir därför att göra om det stora skafferiet till ytterligare ett badrum. 

Det bästa med villan är de generösa ytorna som tillåter stora middagar med vänner, men även att varje familjemedlem har sin egen vrå att dra sig tillbaka till. 

– Vi är individer som är självständiga, och nu med äldre barn så uppskattar både de och vi den egna lilla vrån att sjunka ner i. Tillsammans möts vi i köket där livet händer.

Harmoniska stilkrockar hemma hos formgivaren –  kika in
Matbordet har tidigare agerat konferensbord i Norge, matta från Svenska Hem.
Harmoniska stilkrockar hemma hos formgivaren –  kika in
Taklampa ”Bollard” från Menu. Rund bricka och kökshandduk från Otto Henrik, varumärket Malin driver tillsammans med en väninna.
Harmoniska stilkrockar hemma hos formgivaren –  kika in
Från matsalen, men även från altanen, når man inomhuspoolen som ligger i en utbyggd del.
Harmoniska stilkrockar hemma hos formgivaren –  kika in
Köket har genomgått störst förändring i huset. En vägg har rivits och rummet har öppnats mot glas­verandan. Köket från HTH, med takintegrerad köksfläkt, känns som en snygg förvaringsmöbel. Barstolar från Svenska Hem.
Stilleben med keramik & glas

Malin är grafisk formgivare och har alltid varit fascinerad av färg och form. Efter studier i konst- och designhistoria har intresset fördjupats ytterligare och hon är numera en flitig besökare av antikaffärer. Keramik och glas ligger henne varmt om hjärtat och överallt i hemmet syns stille­ben av färgkoordinerade vackra föremål. 

Hennes bästa tips för att skapa en personlig inredning är att våga blanda stilar.

– Stilkrockar är intressanta, men det viktiga är att hitta beröringspunkter med de möbler och detaljer som ska matchas. Det kan vara en form, ett mönster eller färger som hakar i varandra, som upprepas och skapar en harmonisk känsla. Inredningen ska fånga ögat, men ändå vara balanserad.

Harmoniska stilkrockar hemma hos formgivaren –  kika in
“Stringhyllan” rymmer såväl kristallglas som unika loppisfynd. Neonskylten och skyltdockshuvudet kommer från lokalen som Otto Henrik huserade i en sommar. Tapet ”Acanthus”, William Morris.
Harmoniska stilkrockar hemma hos formgivaren –  kika in
Pläden med pomponger kommer från Dakabom och de bladmönstrade kuddarna är köpta i Indien.
Harmoniska stilkrockar hemma hos formgivaren –  kika in
Glasverandan hör till familjens favoritrum. Den gustavianska matsals­möbeln ”Axet” är uppdukat med udda loppisporslin, där blå linne­handdukar från Otto Henrik agerar servetter.
5 tips för att bevara ett gammalt hus

1. Granska huset på djupet
Hur ser det ut under lagren? Är virket friskt? Är taket tätt? Är uppvärmningen energisnål? Det kan bli kostsamt, men också vara värt sin investering.

2. Inred mot drag
Gamla hus är ofta dragiga – och om du inte investerat i isolering så använd tjocka härliga mattor och gardiner. Möblera sittgruppen en bit från de kyliga ytterväggarna.

3. Möblera klimatsmart med återbruk!
Ett gammalt hus bär fint upp en vintagestil som du lätt kan skapa med möbler du ärver eller fyndar på second hand. Lägg sedan till en touch av något nytt och modernt som ger stilen en liten twist.

4. Förstärk husets stil och karaktär
Håll en röd tråd vad gäller val av material och färger. Här har exempelvis fiskbensparkett lagts i köket för att matcha husets övriga golv. 

5. Förvalta husets stil 
Om du planerar att bygga ut, ta gärna hjälp av en arkitekt. Ska det sättas nya räcken eller staket, titta på tidsenliga alternativ som stämmer med husets byggår. 

Scroll to Top