Med omtanke och fingertoppskänsla har Jemima och Peter förvandlat sitt sommartorp från 1800-talets mitt till ett charmigt och funktionellt boende för ett ungt par.
Det är en varm och solig sommardag när Peter och Jemima välkomnar oss på gårdsplanen utanför det faluröda Smålandstorpet i skånska Edenryd, som de bott i och renoverat under nästan tre års tid. Huset ligger fint inbäddat i en lummig och välplanerad trädgård, där gammaldags perenner samsas med vildvin och smultron.
På utsidan ger torpet intryck av att vara ett bostadshus i miniatyr, nästan som ett dockhus. Proportionerna är de vi är vana vid, bara i mindre format. Men väl innanför dörren möts vi av ett minutiöst genomtänkt och charmfullt hem med en slående rymd. Känslan är sammanhållen samtidigt som varje rum har sin tydliga personlighet, och tack vare bevarade originaldetaljer skiner husets historia igenom. Inredningen är en välavvägd blandning mellan modern funktionalitet och traditionell form där loppisfynd varvas med moderna klassiker.

Det mesta renoveringsarbetet har de utfört själva. Det har mestadels varit Jemima som haft idéerna och Peter som förverkligat dem. Intresset för arkitektur och inredning har Jemima med sig sedan barnsben, då hennes familj brukade ha som helgnöje att inspektera och diskutera byggnader kring hemstaden Örkelljunga.





Lärt sig på Youtube
Peter, som aldrig hade vare sig byggt eller snickrat innan de köpte torpet, har lärt sig mycket – både om snickeri och om sin egen förmåga.
– Man kan mycket mer än man tror, och det man inte kan går att lära sig genom demovideor på Youtube. Det har blivit mycket Youtube, säger han och skrattar.
När de köpte torpet var takhöjden i hela bostaden alldeles för låg och rummen många och väldigt små. För att huset skulle gå att bo i blev det därför nödvändigt att riva ut innertaken och alla innerväggar, utom de gamla bålväggarna i timmer.
– Därefter började vi bygga upp interiören igen, ett rum i taget. Eftersom vi bodde i huset under tiden vi renoverade var det helt nödvändigt att göra så. Om hela huset varit en byggarbetsplats samtidigt tror jag att vi hade blivit galna, säger Peter.
En viktig regel för att behålla lusten och glädjen under renoveringen blev därför att städa undan verktyg, färg och byggdamm efter varje arbetsdag.
– Varje kväll har vi städat bort renoveringsarbetet och gjort det så hemtrevligt vi kunnat, tänt ljus och lagat en riktigt god middag ihop, säger Jemima.
En kokplatta i sovrummet har under perioder fått agera kök, och en filt på vardagsrumsgolvet blev en mysig matplats innan möblerna kom på plats.
– Denna rutin har varit räddningen. Att inte glömma att också stanna upp och njuta i byggkaoset.





Bevarat den genuina känslan
Arbetet har fått ta sin tid. Det var viktigt att bo in sig ordentligt innan några stora förändringar gjordes. Jemima och Peter ville först förstå husets personlighet och hur de skulle leva i det för att därefter kunna fatta rätt beslut om vad som skulle göras – vad som skulle få vara kvar, hur köket skulle utformas och så vidare.
– Vi hade en ganska klar bild av vilken känsla och stil vi ville ha, men renoveringen och byggnationen har fått växa fram. Vi var rädda att göra förhastade förändringar och för att vi i efterhand skulle ångra något av det vi rivit bort. Jag tror att det är lätt hänt vid totalrenoveringar. Så när vi var osäkra på om vi skulle behålla något eller inte lät vi det vara. Vi ville verkligen inte förlora den genuina känslan i huset, säger Jemima.
Temat går igen även i den idylliska trädgården. Paret har bevarat de växter som fanns men planerat om trädgårdens utformning, kompletterat med nya favoriter och flyttat runt på de befintliga.
– Detta är vår första egna trädgård och vi njuter för fullt, experimenterar och tar till vara det som finns – vi har gjort maskrossirap, syrensaft och pesto av växter från trädgården, berättar Jemima.
Nu står trädgården i full blom och de är överens om att huset gör sig allra bäst på sommaren. Huset är litet men med sina många utgångar och öppna kontakt med trädgården känns det luftigt och rymligt. Den här sommaren ska de inte renovera någonting alls, utan bara njuta av havet, skärgården och sitt sommarparadis.



7 tips för att renovera ett gammalt hus
1. Bo in er innan ni bestämmer er för vad som ska ändras.
2. Gör klart ett rum i taget och samla kraft innan nästa projekt så att arbetet inte blir övermäktigt.
3. Ha detaljerade ritningar som bas vid beställning av exempelvis finsnickerier.
4. Ofta kan utrivet material återanvändas på något sätt. Tråkiga lister kan fräsas om.
5. Tänk inte så mycket på stilen utan möblera med föremål du tycker om.
6. Skapa förutsättningar för fina stunder i renoveringskaoset.
7. Man kan mer än man tror. Demofilmer på Youtube kan vara till stor hjälp.



