Kika in i det lantliga huset på 48 kvadrat: “Hade stått tomt i 30 år”

I ett hus från 1700-talet, mitt i skånska Klippan, har 23-åriga Amanda skapat ett hem i ett gammalt hus på 48 kvadrat.

Ofta är det första egna boendet ett studentrum, eller en liten lägenhet. Men 23-åriga Amandas första helt egna hem är i en gammal Skånelänga i rött trä från 1700-talet som gjorts om till två lägenheter.

– Jag längtade efter något eget att få inreda och sätta min prägel på. Jag fick veta att detta boende snart skulle bli ledigt, så jag ringde och anmälde mitt intresse. 

Den lilla lägenheten i två plan ligger mitt i centrala Klippan, en ort fyra mil öster om Helsingborg.

– Jag har en förkärlek för äldre hus och har svårt att se mig själv i något nybyggt. Det blir en helt annan känsla i äldre byggnader. Det råder också ett speciellt lugn här, det säger alla som varit här och hälsat på. 

Slow living i Skånelängan från 1700-talet
Från skrivplatsen uppe på loftet ser man ner mot hallen. I och med att det är öppet från bottenvåning och upp i nock känns lägenheten ljus och luftig.

LÄS ÄVEN: Kika in i attefallshuset på 25 kvadrat: ”utmaningen var att skapa en luftig känsla”


För en tid sedan genomgick huset en rejäl renovering. Efter att ha stått tomt i över trettio år så var det ett stort projekt att sätta tänderna i för Amandas hyresvärdar, som har renoverat så varsamt att känslan för det gamla ännu finns kvar.

– Dagen jag tog emot nycklarna och flyttade in fick jag välja ett par gamla skor från en skosamling som hittats i huset. De ska ha tillhört en dam med en modig smak. Dessa skor står alltid framme, de hör liksom till huset. Oftast står de precis vid dörren och välkomnar mina gäster, vilket skapar ett trevligt samtalsämne.

Slow living i Skånelängan från 1700-talet
Här bor: Amanda. Gör: Studerar just nu service management med inriktning hälsa på Campus Helsingborg. Om hemmet: Lägenhet på 48 kvm i två plan som ligger
i en Skånelänga byggd på 1700-talet. Instagram: @slowlivingse
Slow living i Skånelängan från 1700-talet
Köksinredningen är modern men andas gamla tider tack vare att man bevarat de vackra takbjälkarna. De släta Ikealuckorna utan beslag ger ett lugnt intryck.
Slow living i Skånelängan från 1700-talet
Köket i öppen plan­lösning går ihop med soffhörnan och hallen. Den öppna spisen har bevarats och är även den målad med kalkfärg i kulören ”Vallmofrö” från Jotun Lady Minerals. Soffa ”Ektorp”, Ikea, kristallkrona från Ellos, runda speglar på väggen från Gekås.
Slow living i Skånelängan från 1700-talet
Slagbordet köpte Amanda av en god vän, det var precis lagom stort till det lilla köket. De fyndade pinnstolarna har fått behålla sin gula färg och just nu står de vid köksbordet.

LÄS ÄVEN: Familjen återställde det gamla sekelskifteshuset: ”låg plastmattor över helt orörda trägolv”


Tar hand om det gamla

Amanda inreder gärna med begagnade saker – både Ikeasoffan och glasbordet är fynd från Blocket. Hon har också hittat sitt eget sätt att med små medel skapa stämning i den lilla lägenheten. Gröna fynd från de närmaste omgivningarna, som ormbunke och hundkex, hittar ofta en plats i de ärvda Höganäskrusen. Bara ibland unnar hon sig en bukett från blomsterhandeln.

– Det är så uppskruvat i dag med att handla nytt och att följa alla trender, men det är inte hållbart känner jag. Att i stället ta vara på det gamla är ju en bättre investering för miljön – och som studerande är det ju också bra för plånboken. Jag åker gärna på loppisar och hittar sådant som har det där lilla extra. Bara det att ha möbler som inte alla andra har, det gillar jag. 

Att måla och renovera äldre möbler är ett intresse som har vuxit sig starkt sedan hon flyttade in i Skånelängan.

– Det bästa med mitt hem är att jag kan få utlopp för min kreativitet och att jag kan forma det utifrån mitt sätt att leva. Att ta vara på saker som redan finns, och att använda så lite plast och nyproducerat som möjligt är min filosofi. Ibland tänker jag på hur mycket möbler som slängs i onödan eller vilka fynd som står på någons vind eller i ett garage, som hade kunnat bli till lycka för någon annan.

Slow living i Skånelängan från 1700-talet
Skärbräda i trä, Lagerhaus, skärbräda i marmor, Hemtex. Lampa över diskbänken, Ikea.
Slow living i Skånelängan från 1700-talet
Glas från Lagerhaus, glasflaskan är ett loppisfynd, tallrikar ”Grön Anna” från Rörstrand.
Slow living i Skånelängan från 1700-talet
Även om en del av fönstren har bytts ut så har de gamla karmarna sparats. Svart ljuslykta från Netto, blomkrukan är egentligen en stor vit tekopp.
Slow living i Skånelängan från 1700-talet
En gammal vattenpump står kvar på gården och minner om husets ålder.

Golv i trä och betong

Den lilla lägenheten är inredd i ljusa och harmoniska färger. Köksgolvet är i ljusgrå betong och loftet och hallen har vitmålade trägolv. Väggarna är målade i en mjukt grå kalkfärg.

– Vita trägolv har alltid varit en dröm, så när jag såg att det fanns här i min lägenhet blev jag väldigt glad. Har man snygga golv behövs det nästan inte mattor. Det speciella med mitt hem är den öppna planlösningen och att taket är öppet upp i nock. Trots att det bara är 48 kvadratmeter känns det ändå öppet och luftigt.

På bottenvåningen ryms både soffhörna och matplats och i köksskåpen från Ikea finns gott om förvaring. Under renoveringen sparades många gamla detaljer, bland annat de vackra takbjälkarna som målats i en vit lasyrfärg och som harmonierar fint med de grå väggarna. 

– Det roligaste är nog den lilla luckan i hallgolvet. Här ska jag fixa till en liten vinkällare en dag, med en stege så man enkelt kan kliva ner och hämta det man behöver.

Skånelängan saknar trädgård men den växtintresserade Amanda har löst problemet på ett finurligt sätt på trädäcket utanför huset. 

– Intresset för blommor och trädgård har blivit allt större men eftersom jag varken har rabatter eller gräsmatta har jag fått tänka om. Jag har satt en pallkrage på min altan med tillhörande klätterstöd. Jag har planterat jordgubbar och smultron, även luktärter och några kryddor fick plats. Där står också en gammal cykel som jag fyndat på loppis, och som jag har satt en trälåda med blommor i. En rolig detalj som jag gillar. 

Slow living i Skånelängan från 1700-talet
Den vita öppna trätrappan leder upp till loftet. De gamla golvplankorna har bevarats och målats vita. I hallgolvet under den grå stolen finns en lucka som leder ner till en liten källare. Amanda planerar att inreda en liten vinkällare där nere.
Slow living i Skånelängan från 1700-talet
Sovrummet är inrymt på loftet, framför sängen står en gammal Blocketfyndad koffert. Det fanns inte plats för garderober så Amanda har i stället valt låga vita skåp från Ikea för förvaring. Sänglinne och överkast, Zara Home. Två gjutjärnsstolar köpta på loppis har blivit sängbord.
Slow living i Skånelängan från 1700-talet
De charmiga gamla damskorna som Amanda fick av sin hyresvärd välkomnar gästerna i hallen.
Slow living i Skånelängan från 1700-talet
På loftet finns det plats för ett skrivbord där Amanda kan sitta och studera. Trästolen är köpt på Rutigt och Randigt i Grevie. Skåp och skrivbord från Ikea.

LÄS ÄVEN: 7 tips för att återskapa färg och tapet i ditt gamla sommarhus


Scroll to Top