När Christina och Dan Bertilsson tog över den gamla överstevillan hade den stått tom i hela åtta år. Huset var då så snett och vint att fönster och andra byggnadsdetaljer fick specialbeställas. I dag njuter de av den nya rymden i det 200 år gamla huset.
På visningen av den gamla regementschefsbostaden var de definitivt inte överens. Där Dan såg alla problem – förfall, inrasat tak, förvuxen parklik tomt och hur oerhört mycket renovering som krävdes – såg Christina bara potential och hur vackert det skulle kunna bli.
När familjen tog över villan hade den stått tom i åtta år. Men den hade både en historia och ett eget namn. När huset uppfördes som sommarbostad 1811 av en färgfabrikör från Ängelholm låg det utanför Kristianstad och hörde till byn Näsby. Den 450 kvadratmeter stora villan fick namnet Elmetorp efter fabrikörens barnbarn Elma.

– Vi ville bevara så mycket som möjligt av det ursprungliga, säger Christina, men det var mycket som var förstört, tyvärr. Vi fick blåsa ut det mesta av innandömet och bygga upp på nytt. Taket fick läggas om. Allt är så snett och vint, så vi har fått måttbeställa ytterdörrar, karmar och fönster.
I början 1900-talet köptes villan av staten och kom att höra till regementet. När regementschefen bodde här, användes villan lika mycket som privatbostad som för representation. Större delen av bottenplanet består av sociala utrymmen, samt kök med separat serveringsavdelning. Än i dag hålls en hel del tillställningar i överstevillan – både Christina och Dan älskar att ordna fester för nära och kära. Med fyra vuxna barn som gärna sover över med sina familjer, och goda relationer till släktingar firas här jul, påsk och andra högtider under året. Övervåningen är inredd som en separat lägenhet med sovrum, vardagsrum och kök. På så sätt har barnen egna rum när de kommer på besök.
Även om paret försökt bevara mycket av det ursprungliga är inredningen deras egen och har nog inte mycket gemensamt med den gamla regementsstilen.
– Jag är väldigt inredningsintresserad, säger Christina. Jag älskar att leta saker på auktioner och secondhandaffärer och se vad man kan göra för nytt av det gamla.
De uppfräschade secondhandfynden mixas nu med klassiska designmöbler, såsom “Jetson”-fåtöljer, Y-stolar, en Mats Theselius-stol och ett “Superellips”-bord. Konsten på väggarna är en blandning från gallerier, konstutställningar och secondhandbutiker. Christina har också en idé om att kunna kombinera inredningsintresset med husets potential för sociala evenemang.





Imponerande fruktträd
Till villan hör också en trädgård. Eller med sina 5 000 kvadratmeter kanske man ska kalla det för park. När familjen flyttade hit var den helt övervuxen av ogräs och sly. Någon gång i Elmetorps historia har dock någon planterat flera vackra frukt- och prydnadsträd som nu vuxit upp till imponerande storlek. Även om en del var så risiga att de till slut fick tas bort har flera av träden kunnat bevaras. Bland annat den stora blodboken som sprider ett skirt, rödglänsande vårskimmer över parken. På baksidan av huset har Christina låtit trädäcket fortsätta ut mot trädgården där det magnifika orangeriet öppnar sig.
– Vi fick för oss att vi skulle ha ett uterum. Jag kikade runt och fick massor av idéer och vi satte i gång att rita det själva.
Beslutet tajmade väl med Attefalls-husens intåg, och orangeriet får breda ut sig i generösa 25 kvadratmeter.
– Här sitter vi från början på mars till långt in i november, berättar Christina. Här har vi kräftskivor och ålagillen.
Mitt på sommaren är det ofta för varmt här, men under kyliga marsdagar, blåsiga försommarkvällar och regniga höstmorgnar, då är det perfekt. En njutbar länk mellan hus och trädgård, mellan vår och sommar.




