Recept/text Louisa Lorang, foto Anders Schønnemann

Artiklar

4 goda och lyxiga recept till påsk

Vi bjuder på lika ljuvlig som elegant påskmeny med äggsallad deluxe, örtigt lamm och massor av primörer. Rabarbersoppa med doft av lavendel sätter pricken över i.

• 7 april, 2020

Sparris med smörsås

4 port 

Ingredienser

500 g grön sparris 
salt
krasse till dekoration

Smörsås

1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor 
10 vitpepparkorn
2 dl vitvin
1⁄2 dl vatten
1⁄2 dl vitvinsvinäger 
30 g kallt smör, i tärningar 

Gör så här: 

Börja med smörsåsen. Skala morot, lök och vitlök. Skär moroten i skivor och hacka lök och vitlök grovt. Lägg i en kastrull med pepparkorn, vitvin, vatten och vinäger. Koka upp och låt reducera till hälften. Sila av grönsaker och kryddor. Värm såsen igen och vispa ner kallt smör i den, och ta av från värmen. Vispa tills smöret smält helt och såsen tjocknat. Smaka av.

Bryt av den nedersta delen av sparrisen där den går av av sig självt. Koka sparrisen hastigt i saltat vatten i 1–2 minuter och låt rinna av. Lägg upp sparrisen på tallrikar som bottnats med sås, och toppa med klippt krasse. 

4 goda och lyxiga recept till påsk
Äggsallad deluxe 

4 port, som tillbehör

Ingredienser

4 ägg 

Strössel

3 msk naturella jordnötter
(eller saltade)
1 msk sesamfrö, gärna svarta
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk korianderfrö 
1 tsk flingsalt 

Sallad

125 g sockerärter 
1–2 dl gröna ärter
3 nävar ärtskott 
olivolja
citronsaft 

Gör så här: 

Koka äggen krämiga, i ca 5 1/2–6 minuter om man lägger dem i kokande vatten. Kyl i kallt vatten, och skala dem sedan. 

Rosta jordnötterna till strösslet i en torr, varm panna, i 2–3 minuter. Hacka dem. Rosta nu sesamfröna i pannan, men bara någon minut, och sedan fänkålsfrö och koriander i 1–2 minuter. Krossa fröna i en mortel och blanda med salt och jordnötshack.

Skiva sockerärterna och blanda dem med ärter, ärtskott, olivolja, salt och lite citronsaft. Lägg upp salladen i tallrikar. Toppa med ägg och strössel och servera direkt, med bröd till om så önskas.

4 goda och lyxiga recept till påsk
Lamm med syltade grönsaker och getostkräm 

4 port

Syltade grönsaker 

1 msk korianderfrö 
1 msk fänkålsfrö
3 dl socker
1 1/2 dl ättika, 12 %
1 1/2 dl vatten
1 bunt späda morötter, gärna med blast kvar
1 knippa rädisor
3–4 smågurkor 

Strössel

2 dl helt bovete, som blötlagts över natten
olivolja 
salt 

Lamm

Ca 600 g lammrostbiff (eller lammstek)
2–3 rosmarinkvistar
5–6 krossade vitlöksklyftor 

Getostkräm

200 g mjuk getost 
100 g crème fraiche 
lite körvel, hackad 

Gör så här: 

Börja med grönsakerna. Rosta koriander- och fänkålsfrö i en torr varm panna i 1–2 minuter. Dra dem av värmen och krossa dem lätt i mortel. Koka upp socker, ättika och vatten med kryddorna tills sockret smälter, låt lagen sjuda i 3–4 minuter. 

Tvätta grönsakerna, skala ev morötterna. Dela morötter och rädisor och kvarta gurkorna på längden. Lägg morötterna i lagen, låt koka i 1 minut. Dra av lagen från värmen och lägg i rädisorna. Låt lagen svalna helt och lägg i gurkklyftorna, låt allt dra i ca 15 minuter.

Rosta bovetet till strösslet i lite olja i en het panna tills det är sprött. Låt rinna av på hushållspapper och salta. 

Salta och bryn lammrostbiffen i olivolja med rosmarin och krossade vitlöksklyftor. Låt steka klart i ugnen, till 57–58 grader. Låt vila och gör under tiden getostkrämen. Rör ihop ost och crème fraiche och smaka av med körvel och salt. Servera skivor av lammrostbiff med grönsaker och getostkräm toppat med rostat bovete. 

4 goda och lyxiga recept till påsk
Rabarbersoppa med blomsterdukkah

4 port

Ingredienser 

Soppa

600 g rabarber
4 dl socker
1 msk torkad lavendel 
1,2 liter vatten

Blomster-dukkah

1 msk svarta sesamfrön
2 msk rostade pistaschnötter 
1 msk torkade rosenblad 

Servering

1⁄2 liter god vaniljglass

Gör så här: 

Skär rabarbern i mindre bitar. Låt småkoka med socker, lavendel och vatten i 15–20 minuter. Dra från värmen och låt dra i ytterligare 15 minuter. Sila av genom en finmaskig sil och låt soppan stå kallt till servering.

Gör blomsterdukkah under tiden: Rosta sesamfröna i en varm torr panna i 1–2 minuter. Hacka pistaschnötterna grovt, och krossa rosenblad och sesamfrön lätt. Blanda.

Vid servering: Lägg upp rabarbersoppa i iskalla djupatallrikar. Toppa med vaniljglass och blomsterdukkah, servera direkt.

4 goda och lyxiga recept till påsk
Scroll to Top