När tonårsdottern började prata om att flytta, insåg Maya och Lars att det var dags att göra något åt det trista 80-talshuset. Starka färger och patinerad mässing fick ge slitna ytor nytt liv – och en väldig massa trivsel.
Maya Bjørnsten är övertygad om att man ibland måste anpassa sig efter de förutsättningar man har och älska huset man bor i som det är. När familjen för tio år sedan flyttade in i sitt 80-talshus var hon och hennes man Lars överens om att det kanske inte var deras drömhus, men att det ändå passade dem. Den rustika grunden och de snickrade detaljerna fanns där. De tyckte också om de stora fönstren som släpper in mycket dagsljus i vardagsrummet och de kraftiga takbjälkarna som importerats från Norge. Så i stället för att renovera fokuserade de på att inreda huset på ett sätt som passade dem – efter de förutsättningar som fanns.
Tio år passerade och familjen trivdes bra i huset, som dock med tiden började bli alltmer slitet. Men varken Maya eller Lars hade något större behov av att köpa ny inredning, inte heller möblerade de om särskilt ofta.





Hittade inspiration i London
Så växte barnen upp, och särskilt dottern Rebekka började bli medveten om hur det såg ut runtomkring henne. Hon började prata om förändringar och kastade även fram idén om att flytta till ett nytt hus, och både Maya och Lars insåg att det var dags för något nytt.
Som en del av processen åkte familjen på inspirationsresor till London. Både Maya och Lars är ofta där i arbetet, men nu åkte de dit med nya ögon – och fick med sig massor av intryck hem. De upptäckte att starka färger och metaller som mässing, särskilt patinerad mässing, var populärt i Londons hippa barer och restauranger. Och om det nu funkade i storstaden London så borde det funka hemma i 80-talshuset också.
– Det händer verkligen något när man går från helt vita ytor och ett generellt ganska luftigt uttryck till mörkare färger och helt andra material, som till exempel mässing, konstaterar Maya.
Det som var mest akut att göra något åt var köket, som var original från när huset byggdes och rejält slitet och fult efter många års användning. Varken Maya eller Lars hade några planer på att riva ut det välbyggda köket, i stället fick luckor och stommar nya lager färg och nya vitvaror sattes in. En lokal plåtslagare fick i uppdrag att tillverka tunna plattor i oxiderad mässingsplåt för att klä in köksbänkarna – på det sättet behövde inte originalbänkarna rivas ut. Förändringarna har gett köket ett helt nytt och varmare uttryck, som kompletterats med ett rustikt matbord i betong och mjuka matstolar med sammetsklädsel.
Vardagsrummet, i sin tur, förvandlades från en vit och avskalad plats till ett ombonat rum med färgglada och stora mjuka möbler. Men familjen ville också att rummet skulle utnyttjas på ett helt annat sätt än tidigare, berättar Maya.
– Vardagsrummet hade tidigare uteslutande använts som tv-rum. Så när vi bestämde oss för att skaffa nya möbler till vardagsrummet, så ville vi samtidigt förändra rummet till att bli en “mys-, prat- och samvaro”-plats. Den stora soffan fick därför bli utgångspunkten för det.




Ombonat vardagsrum
För att skapa ett utrymme med “flytande” funktioner valde de en stor soffa, en rymlig fåtölj och en puff som både används som sittplats, avställningsyta och bord – beroende på behov. De moderna möblerna kompletteras av Arne Jacobsens “Ägget”-fåtölj i vackert slitet läder. Fåtöljen har funnits i familjen i många år och är en fin kontrast till den övriga inredningens mer nutida formspråk.
Soffans blå linnetyg ska föra tankarna till havet, som ligger bara ett stenkast bort. Maya och Lars gillar linne som material för dess struktur och lätthet, men för att rummet inte skulle kännas för “avslappnat linnebohemiskt” så valde de att klä fåtöljen i samma blå färg, men i elegant sammet. Som ytterligare kontrast fick puffen och soffkuddarna en klädsel i gyllengul sammet.
– Vi är verkligen supernöjda, och vi trivs ännu bättre i huset nu. Varken barnen eller vi pratar om att flytta till ett nytt och modernare hus längre, för det har vi ju fått, säger Maya.


