1650899.jpg

Artiklar

Säsongens godaste semlor – och 6 vackra fat att servera dem på

God mat och vacker dukning går minst sagt hand i hand. Och semmelsäsongen är inget undantag. Här bjuder vi på två goda semmelrecept – och fem stilsäkra serveringstips.

• 25 februari, 2020

Petit-chou-semlor

8 stycken

Vaniljkräm

2 dl mjölk, 3 %
2 äggulor
1 msk strösocker
1 msk maizena
1 vaniljstång 

Petit-chouer

2 1/2 dl vatten
100 g smör
130 g vetemjöl
4 ägg
2 1/2 dl vispgrädde 
plommon- eller fikonmarmelad
florsocker  

Gör så här: 

Vaniljkräm: Lägg mjölk, äggulor, strö­socker och maizena i en kastrull. Skär itu vaniljstången och skrapa ner kornen. Värm blandningen på svag värme tills den tjocknar, vispa hela tiden. Dra kastrullen av värmen och kyl krämen.

Petit-chouer: Koka upp vattnet. Tillsätt smör och låt det smälta. Sikta i mjölet och rör kraftigt med en slev tills degen släpper kastrullens kanter och är fast. Dra kastrullen från värmen, och låt degen svalna lite. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa upp äggen i en skål, och rör ner dem i degen lite i taget tills degen gått ihop helt. Fyll en spritspåse med degen och spritsa ut 8 runda bollar på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Låt grädda i 25–30 minuter, tills de är gyllene. Ugnen måste hållas stängd de första 20 minuterna, annars riskerar du att bullarna sjunker ihop. Låt svalna. Vispa grädden, och fyll en spritspåse med den. Dela petit-chou-bullarna och fyll dem med vaniljkräm, lite marmelad och sedan spritsad grädde.

Pudra över florsocker inför servering.

 

 

 

 

 
Säsongens godaste semlor – och 6 vackra fat att servera dem på
Läckra som små bakelser blir semlorna gjorda av petit-chou-deg och fyllda med vaniljkräm, sylt och grädde.
Dinkelsemlor

8 stycken

25 g jäst
2 1/2 dl kall mjölk
1 tsk nymalen kardemumma
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 ägg
7–8 dl (420–480 g) siktat dinkelmjöl 
75 g smör, rumstempererat

Fyllning och topping 

200 g mandelmassa
3–5 msk mjölk
ev inkråm från semmelbullarna
ca 2 dl vispgrädde
florsocker

Gör så här: 

Använd hushållsassistent med degkrokar. Smula ner jästen i assistentens bunke. Blanda ut den med mjölken. Tillsätt kardemumma, socker, salt och ägg och blanda. Tillsätt cirka 4 deciliter av mjölet och smöret i klickar, och bearbeta så att smöret blandar sig i degen. Tillsätt sedan cirka 3 deciliter till av mjölet och låt maskinen knåda cirka 10 minuter till en smidig men relativt lös deg. Spara resterande mjöl till utbakning. Plasta bunken och låt degen jäsa i en timme. 

Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och dela den i 8 lika stora bitar. Rulla fina jämna bullar under kupad handflata, använd inte mer mjöl än vad som precis behövs.

Lägg bullarna på en bakplåtspapprad plåt, se till att det är gott om utrymme mellan varje bulle, så att de inte jäser ihop. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.

Skär sedan bort ett runt lock på varje semmelbulle med en liten vass kniv. Vinkla gärna kniven och skär snett inåt så att lockets underdel får formen av en kon. Ta eventuellt ur någon matsked av inkråmet på varje bulle med hjälp av en gaffel. Blanda i så fall inkråmet med fyllningen. 

Fyllning: Riv mandelmassan. Blanda i mjölk och eventuellt inkråm lite i taget till bra konsistens. 

Vispa grädden, var noga med att inte övervispa den. Ett trick är att vispa de sista varven med elvispen avstängd, för mer kontroll. Spritsa eller skeda fyllning i semlorna, toppa med grädde, lägg på locken och pudra en aning florsocker över. Servera semlorna genast.

 
Säsongens godaste semlor – och 6 vackra fat att servera dem på
Semlor bakade på dinkelmjöl får en fin och fylligare smak.
6 vackra fat till servering 
Säsongens godaste semlor – och 6 vackra fat att servera dem på
Fat från Mimou i form av lotusblad. Litet fat 115 kr och stort fat 180 kr.
Säsongens godaste semlor – och 6 vackra fat att servera dem på
Ikeas serie Upplaga, assiett 25 kr.
Säsongens godaste semlor – och 6 vackra fat att servera dem på
Serien Blue Fluted Mega från Royal Copenhagen. Fat från ca 529 kr/st.
Säsongens godaste semlor – och 6 vackra fat att servera dem på
Fat från Spuizzi Vivente/Artilleriet, 230 kr.
Säsongens godaste semlor – och 6 vackra fat att servera dem på
Tallrik och assiett från Louise Roe.
Säsongens godaste semlor – och 6 vackra fat att servera dem på
Ikeas serie Strimmig, assiett 29 kr.
Scroll to Top