Familjen letade länge efter drömstugan som skulle passa deras nya skogstomt. Till slut ritade de huset själva, och i dag har det lika vackra som praktiska helgboendet blivit deras andra hem.
Under sin uppväxt tillbringade Hanne Fremstad och Roar Solem många lov och helger på landet – något de båda två uppskattade och satte värde på. När de själva fick barn ville de därför förmedla kärleken till naturen till dem. Då första barnet, Filip, hade kommit tillbringade de ofta helger och högtider i sina släktingars olika stugor och lantställen. Det innebar dock mycket bilåkande och att ständigt packa och packa upp kläder och annat de behövde ha med sig. Efter några år hade en önskan vuxit fram hos dem båda att hitta ett eget fritidshus där de kunde skapa sina egna traditioner.
– Plötsligt befann vi oss på en tomtvisning, berättar Roar. Den låg bara 45 minuter från vårt permanentboende vilket var viktigt för oss eftersom vi ville tillbringa mycket tid i fritidshuset.
– Vi blev dessutom väldigt förälskade i området, fyller Hanne i. Fantastiska snöförhållanden och många mils uppkörda spår gjorde att vi år 2014 slog till och blev tomtägare.



Ritade huset själva
Sedan började jakten på drömstugan. De beställde kataloger, och dialoger med flera leverantörer inleddes, men att anpassa existerande husmodeller och planlösningar efter familjens behov fungerade aldrig fullt ut så det slutade med att paret ritade stugan själva.
– Efter ett halvår med ritprogrammet “Sketchup” på kvällarna satt vi till slut med en komplett 3D-modell av vårt fritidshus, och grundarbetet kunde ta sin början, säger Roar.

Tanken bakom den öppna planlösningen är att stugan ändå är delad – allrummet och gemensamhetsytorna ligger åt ena hållet – och sov- och badrum åt det andra. På så vis kan även ljud och värme anpassas efter olika behov.
– Vi ville skapa ett stort allrum, med vardagsrum, matrum och kök, indelat i naturliga zoner, berättar Roar.
Lösningen blev att bygga en rumsavdelare med flera funktioner. Den innehåller en öppen spis med stora glasytor som gör att lågorna kan ses från såväl köket som matrummet och vardagsrummet.
– Även om allrummet är relativt stort och har högt i tak, så känner vi inte att det är på bekostnad av trivsamheten, säger Hanne. Rumsavdelaren innehåller också en inbyggd dagbädd med bokhyllor och förvaringsutrymme vänt mot vardagsrumsdelen.



Hållbara inredningsval
Mot köket har rumsavdelaren förvaringsplats för ved samt tre högskåp. Dessutom innehåller den luftning för öppna spisen och en värmepump.
Fritidshuset har fyra sovrum varav ett ligger på loftet. Här finns också ett badrum med bastu och en tvättstuga. Mellan dessa delar finns skjutdörrar så att allrummet snabbt kan värmas upp, medan sovdelen hålls svalare.
Möbel- och inredningsval är också mycket noga genomtänkta.
– Vi kommer inte att byta ut möbler och inredning i första taget och därför ville vi ha sådant som vi kan leva med under lång tid, säger Hanne.
Mycket av inredningen är också i egen design, bland annat har Roar ritat husets trappa. Även matbordet och bänkarna har de tillverkat själva.


Organiska material
Allt trä i stugan är ljust och de svarta fönsterkarmarna, dörrarna, en del detaljer och det svarta köket ger en fin kontrast. Rumsavdelaren är klädd med stora plåtar varmvalsad plåt som är behandlad med owatrololja. För att mjuka upp de starka kontrasterna har naturfärger och organiska material som skinn, ek, betong och ull tillförts. Det hela ger en trivsam och ombonad känsla i det praktiska hemmet.
– Vi har båda varit aktiva i val av material, lösningar, inredning och möbler, säger Roar. Som tur är har vi samma smak.
Familjen har verkligen lyckats skapa den lantliga fristad som de drömde om.
– Efter hektiska vardagar ser vi fram emot att kunna komma hit och vi stannar ofta till måndag morgon, säger Roar.Ingenting är bättre än att tillbringa tid tillsammans i den fantastiska naturen här uppe i fjällvärlden.

