Bästa tipset: Knivarna du borde ha i köket

Att en vass kniv är kockens bästa vän vet nog de flesta som är intresserade av matlagning. Däremot är det få som känner till hur stor betydelse det har vilken kniv som används till vad. Här tipsar vi om tre kvalitetsknivar från japanska Yaxells prisade knivserie Zen att investera i för att lyckas i köket,…

Tre knivar du borde ha i köket

Kökets tyngsta trotjänare
Kockkniv – Yaxell Zen, 20 cm

En klassisk kockkniv går att använda till mycket, och bör finnas i alla knivblock. Tack vare tyngden i knivbladet passar den särskilt bra till kött och större råvaror, som till exempel rotfrukter. 

Trygg i alla lägen 
Allkniv – Yaxell Zen, 15 cm

Denna kniv är förmodligen den minsta i ditt knivblock, men låt inte storleken lura dig. Den praktiska skalkniven är användbar till mycket och är perfekt att både skala, skiva och skära med. 

Bästa tipset: Knivarna du borde ha i köket


Sköt om dina knivar

Om du sköter dina knivar på rätt sätt kan du ha dem en hel livstid. Här är våra bästa tips på hur du ska ta hand om dina knivar.

Underlag – Använd en skärbräda i plast eller trä, då dess mjuka material inte förstör knivens egg. Hårda material kan skada eggen, och därför bör du även undvika att skära i ben eller frysta produkter. 

Rengöring – Handdiska med ljummet vatten och diskmedel direkt efter användning, och torka sedan av den med en mjuk trasa. Låt den inte ligga odiskad eller våt eftersom det kan leda till att den rostar. Diska inte heller knivarna i diskmaskinen, då det varken är bra för kniven eller diskmaskinen. 

Putsa  Uppstår ytrost kan du polera bort det med metallputs eller polergummi. Görs inte detta genast kan djupare rostskador uppstå. 

Skärpning – Håll efter dina knivar då och då, men tänk på att det är skillnad mellan att underhålla genom skärpning med en skärpstav och att slipa för att få en ny råegg. Ska du slipa eggen kan du använda en slipsten eller lämna in den till en erfaren slipare. 

Förvaring – Förvara dina knivar på en torr och säker plats i köket, som till exempel i ett knivblock, knivfodral eller på en knivlist. 

Tips  Skrapa inte av skärbrädan med eggen utan använd baksidan för att inte göra din kniv slö.

Erbjudande

Just nu kan du köpa Yaxell Zen 3-delsset med knivarna ovan för endast 2 190 kronor (ord. pris 3 399 kronor) hos Bagaren och Kocken. 
Klicka här för att ta del av erbjudandet!

 

Om Yaxell
Yaxell tillverkar japanska kvalitetsknivar genom att kombinera ny teknologi med traditionellt hantverk. Företaget grundades 1932 i Seki, som är känd som den japanska kniv- och svärdtillverkningens huvudstad. Yaxell är ett familjeföretag som tagit vara på den gedigna kunskap om knivtillverkning som gått i arv i generationer.

Yaxell Zen är en prisad knivserie som vunnit Aftonbladets stora knivtest tre år i rad. Knivarna består av 37 lager stål. Kärnan är tillverkad av hårt VG10-stål medan övriga lager består av ett mjukare stål. Det ger en fantastisk egg i kombination med en extrem styrka och rosttålighet. Knivbladen har en hamrad yta som Yaxell bevarat på knivarnas övre del, medan nedre delen har polerats så att de vackra stållagren träder fram. Som en extra finish är alla blad dekorerade med en handstansad logotyp. Knivhandtaget är tillverkat av svart micarta.

Detta är mångas absoluta favoritkniv tack vare dess storlek och olika användningsområden. Kniven är nämligen lika bra när du ska hacka lök och skära grönsaker, som när du ska filea fisk.

Smidigast i knivblocket
Skalkniv – Yaxell Zen, 8 cm

Denna kniv är förmodligen den minsta i ditt knivblock, men låt inte storleken lura dig. Den praktiska skalkniven är användbar till mycket och är perfekt att både skala, skiva och skära med. 

Bästa tipset: Knivarna du borde ha i köket


Sköt om dina knivar

Om du sköter dina knivar på rätt sätt kan du ha dem en hel livstid. Här är våra bästa tips på hur du ska ta hand om dina knivar.

Underlag – Använd en skärbräda i plast eller trä, då dess mjuka material inte förstör knivens egg. Hårda material kan skada eggen, och därför bör du även undvika att skära i ben eller frysta produkter. 

Rengöring – Handdiska med ljummet vatten och diskmedel direkt efter användning, och torka sedan av den med en mjuk trasa. Låt den inte ligga odiskad eller våt eftersom det kan leda till att den rostar. Diska inte heller knivarna i diskmaskinen, då det varken är bra för kniven eller diskmaskinen. 

Putsa  Uppstår ytrost kan du polera bort det med metallputs eller polergummi. Görs inte detta genast kan djupare rostskador uppstå. 

Skärpning – Håll efter dina knivar då och då, men tänk på att det är skillnad mellan att underhålla genom skärpning med en skärpstav och att slipa för att få en ny råegg. Ska du slipa eggen kan du använda en slipsten eller lämna in den till en erfaren slipare. 

Förvaring – Förvara dina knivar på en torr och säker plats i köket, som till exempel i ett knivblock, knivfodral eller på en knivlist. 

Tips  Skrapa inte av skärbrädan med eggen utan använd baksidan för att inte göra din kniv slö.

Erbjudande

Just nu kan du köpa Yaxell Zen 3-delsset med knivarna ovan för endast 2 190 kronor (ord. pris 3 399 kronor) hos Bagaren och Kocken. 
Klicka här för att ta del av erbjudandet!

 

Om Yaxell
Yaxell tillverkar japanska kvalitetsknivar genom att kombinera ny teknologi med traditionellt hantverk. Företaget grundades 1932 i Seki, som är känd som den japanska kniv- och svärdtillverkningens huvudstad. Yaxell är ett familjeföretag som tagit vara på den gedigna kunskap om knivtillverkning som gått i arv i generationer.

Yaxell Zen är en prisad knivserie som vunnit Aftonbladets stora knivtest tre år i rad. Knivarna består av 37 lager stål. Kärnan är tillverkad av hårt VG10-stål medan övriga lager består av ett mjukare stål. Det ger en fantastisk egg i kombination med en extrem styrka och rosttålighet. Knivbladen har en hamrad yta som Yaxell bevarat på knivarnas övre del, medan nedre delen har polerats så att de vackra stållagren träder fram. Som en extra finish är alla blad dekorerade med en handstansad logotyp. Knivhandtaget är tillverkat av svart micarta.

Scroll to Top