Bygg ditt eget pepparkakshus – mall, recept och smarta tips!

Det är ett av årets mest koncentrationskrävande projekt – men åh,så ljuvligt när det blir bra. Här är den ultimata guiden för ett vackert pepparkakshus!

Få saker skapar sådan julstämning som doften av kryddig deg och det mysiga pillandet med byggandet av ett pepparkakshus. Huset på bilden går under svårighetsgrad medel. Svårighetsgraden bedöms av faktorer som storlek, vinklar, avancerade detaljer som många fönster, flera flyglar/gavlar och sidobyggnader samt konstruktion (rundade former och torn är exempelvis knepigt). Så på med förklädet, fram med kaveln – nu kör vi!

Mallarna till pepparkakshuset hittar du längst ner i artikeln.


LÄS ÄVEN: Dessert till advent: Saffrans­pannacotta i glas


Kolla så att du har alla ingredienser hemma. Det är inga problem att använda köpedeg, om du föredrar det.

Egen deg till pepparkakshus

Detta är en rejäl degsats som även räcker till att baka ett miniatyrhus åt barnen och lite sidogrejer. Vill du göra ett mindre hus kan du i stället göra en tredjedels sats.

Ingredienser:

300 g smör
1 1/2 dl mörk sirap
3/4 dl ljus sirap
4 1/2 dl strösocker
2 3/4 dl vispgrädde
1 1/2 msk malen ingefära
1 1/2 msk malen kanel
1 msk malen kryddnejlika
1 msk malen kardemumma
1 1/2 msk bikarbonat
15 dl (900 g) vetemjöl

Gör så här:

  1. Värm smör, sirap och socker i en kastrull tills allt har smält.
  2. Häll blandningen i en bakmaskin, tillsätt grädde och kryddor och rör om.
  3. Blanda bikarbonat och mjöl och sikta ner det i smeten.
  4. Arbeta ihop degen med deg­blandaren i bakmaskinen (eller för hand om du inte har någon bakmaskin, kräver en hel del knådande dock).
  5. Låt degen vila i kylskåpet cirka ett dygn. Ta fram degen en halvtimme före ut­bakning. 

Kristyr för dekoration

Till vårt hus har det gått åt dubbel sats, men det är för att själva marken täcktes av ”snö” runt om.

1 äggvita
4 dl florsocker
1 tsk ättiksprit

Gör så här:

Blanda alla ingredienser med elvisp tills du får en tjock smet. Den här kristyren smakar inte så gott, så är det tänkt att äta huset senare kan du ersätta ättikspriten med pressad citron.

Gör ditt pepparkakshus så här:

Baka husdelarna

  • Ska du göra egen deg så följer du receptet på föregående uppslag och låter sedan degen stå och vila i kylskåp ett dygn. 
  •  Har du färdig deg är det bara att kavla ut degen direkt på bakplåtspappret (eller bakduken av silikon), detta för att slippa riskmomentet med att flytta delarna till plåten efter att du skurit ut dem (de blir ofta sneda då). Degen ska vara cirka 1,5 mm tjock, max 2 mm. På många sajter står det 2–3 mm vilket (enligt mig) blir alldeles för klumpigt!
  •  Ta fram ritningen, klipp ut de olika delarna och lägg mallarna på den utkavlade degen. 
  • Lyft sedan över allt till plåten, sedan skär du ut delarna med kniv. Har du en silikonduk kan du använda en smörkniv av plast eller trä för att inte skada ytan. Dra bort den överflödiga degen. Lägg inte bitarna för nära varandra eftersom de sväller i ugnen under gräddning. 
  • Grädda i 175 grader i nedre del­en av ugnen i cirka 8 minuter. Passa så att inte delarna bränns! OBS: Blanda inte olika stora delar på samma plåt, då bränns de mindre bitarna.
  • När du har tagit ut plåten ur ugnen så kan du platta till bitarna (om de är lite vågiga i texturen) medan de fortfarande är lite ljumma, genom att lägga ett bakplåtspapper över dem och därefter en tyngre bok som får pressa till dem. Om delarna känns mjuka och inte helt färdiggräddade men du är rädd att bränna dem, låt eftergrädda på låg värme, i cirka 80 grader, i 15–20 minuter.

Justera och montera

  • När delarna har svalnat ordentligt ska du justera dem. Det kan du göra genom att lägga mallarna ovanpå delarna igen och se vad som behöver fixas till. Såga försiktigt bort överflödigt material med en brödkniv. 
  • Det är viktigt att delarna inte har en massa smulor kvar på sig. Blås bort smulorna eller borsta bort försiktigt med en pensel.
  • Dags att sätta ihop huset! Detta är det mest kritiska momentet, och det är nu det ofta går åt skogen och många blir arga och frust­rerade. Först behöver du välja vilken sorts ”lim” du ska använda. Kolla i rutan här intill. 
  • Börja med att fästa fönstren, alltså gelatinbladen som du klipper till och limmar fast på bak­sidan av husdelarna. 
  •  Sätt sedan ihop sida för sida, de stora delarna först. Skulle någon sida eller del gå sönder kan du laga den med limmet du valt. Du kan dekorera ”skadan” och sprickan i fasaden lite extra efteråt så är det ingen som tänker på det. 
  • Glöm inte att placera belysningen inuti huset (om du vill ha en sådan) i detta skede! Kan bli knepigt att fixa det senare när du dekorerat klart. OBS! Tänk även här på att försöka peta upp
    belysningen i olika skrymslen inuti huset, annars finns risk för att ljuset inte når exempelvis det runda fönstret på framsidan.

Dekorera

  • Det roligaste och mest lustfyllda momentet, nu är du dessutom snart i mål! Behöver du inspiration på dekor, så googla. Personligen gillar jag kurbitsliknande dekor med kristyr. Enkla prickar runt fönster blir också väldigt vackert. 
  • Hela hemligheten kring lyckad dekor har att göra med konsistensen på kristyren (ej för lös och ej för rinnig, du får testa dig fram!) samt en tillräckligt liten tyll till spritspåsen. De allra, allra flesta är för stora och då är det svårt att få till snirkliga mönster. 
  •  Hittar du inget munstycke som är tillräckligt litet kan du göra ett själv så här: 1. Vik ett bakplåtspapper dubbelt och forma det som en strut. 2. Där själva spritsöppningen ska vara tejpar du ordentligt (så att inte påsen spricker av trycket). 3. Klipp ett pyttepyttelitet hål för spritsning. Klart! 
  • En trevlig finish på pepparkakshuset kan vara att låta det ”snöa” på det. Sikta över florsocker genom en sil som du försiktigt knackar på. Dessutom döljer pudertäcket vissa skavanker!
  • Dekoration handlar om precision. Det får du enklast genom att använda pincett när du ska placera ut t ex silverkulor. Då und­viker du även att silverytan smälter bort av värmen från dina fingrar.

Vilken sorts ”lim” ska du välja?

Bränt socker – En klassiker. Finns inget som sitter lika bra. Du häller 3–4 dl strösocker i en stekpanna eller tjockbottnad kastrull och smälter det på medelhög värme tills det blir gyllengult. Det ska inte bli mörkbrunt så håll koll på plattan och sänk direkt när det börjar smälta. Nackdel: Du kan bränna dig enormt! Också svårmanövrerat att tajma/placera
eftersom det är så rinnigt till en början men sedan stelnar fort. Risken för att det hamnar utanför är stor. Om sockret är det minsta mörkt så missfärgar det även kristyren.

Kristyr – Många proffs använder detta. Men det är inte samma sorts kristyr som du dekorerar med. Här använder du 1 äggvita, 2 tsk ättika och 5 dl florsocker – och du börjar med att vispa äggvitorna hårt innan du tillsätter resten. Florsockret ska blandas i för hand, inte med elvisp. Nackdel: Det tar tid innan det stelnar. Det fäst­er inte lika starkt som smält socker (men ändå good enough). Det kan också bli vita trista ”fogar” som sticker ut på huset.

Fusklim – Om du inte ska äta huset. Limpistol är något en del använder. Det blir snyggt och stabilt.

Kavla ut degen direkt på bakplåtspapper så att den är 1,5–2 mm tjock.
Lägg mallarna på degen och skär bort överflödig deg.
Du kan justera delarna genom att lägga mallarna över och försiktigt skära bort överflödigt materlal med en kniv.
Det kan vara smart att dekorera de ”pilliga” delarna, som t ex fönstren, innan du sätter ihop huset. 
För att lyckas med riktigt snirkliga mönster: använd en så liten tyll på spritspåsen som möjligt. Om du har en bricka under och ett fat över så skapar du ett podium med hålrum under där du kan smyga in strömbrytaren/batterienheten för led-ljusslingor och ”peta in” under huset. Så slipper du lyfta på huset varje gång du ska in och bråka med belysningen.

LÄS ÄVEN: Dekorera med ljusslingor – 9 fina tips och idéer


Mall till pepparkakshuset

Här är mallarna till pepparkakshuset i skala 1:2. Skala upp dem i kopiator eller skriv ut i rätt storlek.

Scroll to Top