Tekla Severin: “Bauhausresan gjorde mig sugen på väggmålningar”

I år fyller konstskolan Bauhaus 100 år, vilket firas stort i Tyskland. En del av firandet består i att det nya Bauhaus Museet öppnat i Dessau. En av de som besökt Bauhausfirandet är Tekla Severin, som vi fått oss en pratstund med om hennes stora designintresse, om hennes stora intresse för färg och givetvis om…

Tekla Severin driver instagramkontot @teklan med drygt 117 tusen följare och blev nyligen även listad som en av världens tio bästa arkitektfotografer av Deezen. Hon har tidigare arbetat som inredningsarkitekt, men är numera Creative Director, set designer, colorist och fotograf. Tidigare i höst åkte hon på en resa i Bauhaus fotspår. Hon och de andra deltagarna besökte Berlin, Weimar och Dessau där det nyöppnade Bauhausmuseet ligger.

Tekla Severin:

Berätta, hur var Bauhausresan? 
– Den var så inspirerande! Vi var en fantastisk grupp med olika typer av kreativa människor; allt från inredningsdesigners, konstskribenter och grafiska formgivare till en professor i inredningsarkitektur och en gallerichef. Hela resan var otroligt välorganiserad med ett tydligt schema på vad vi skulle få se och uppleva. Jag hade dock velat ha ännu mer tid på plats för att hinna fota mer, då det fanns så mycket att se och ta in.

Tekla Severin:
Bild från Weimar. Foto: Tekla Severin

Vad var det som fick dig att vilja åka och uppleva Bauhaus? 
– Bauhaus är en grundläggande skola som har format hela designvärlden, så det var ju klart jag ville uppleva det in person!

Har Bauhaus inspirerat och lärt dig något när det kommer till färger?
– Absolut, både till nya färger och nya färgkombinationer, och efter resan har jag blivit sugen på väggmålningar! Det som slog mig främst på resan var kvaliteten på väggfärgerna, vilka var äkta pigmentfärger. Det var som att gå omkring i en målning!

Tekla Severin:
Bild från Weimar. Foto: Tekla Severin

Vad betyder färger för dig? 
– Relativitet, att all färg är relativ och ingen färg är absolut, definition, personlighet, själ, men också ett kraftfullt verktyg som påverkar oss. Vi vet till exempel att vit är den sämsta “färgen” att ha på ett kontor då den är helt enkelt för ljus och för långt ifrån vårat naturliga arv. 

Varifrån kommer ditt stora intresse för färg? 
– Att jag älskar färger tror jag har många anledningar, och en är nog geografisk. Jag har vuxit upp i Sverige som är mörkt halva året och som saknar knalliga färger. Om jag däremot bott i soliga Spanien eller L.A hade jag antagligen tyckt att det avskalade skandinaviska var exotiskt hade förmodligen inte sökt upp och skildrat färger och solbelysta fasadet som jag gör idag. 

En annan anledning är jag fick en liten överdos av den skandinaviska stilen när jag var anställd som  inredningsarkitekt. Då började frossa i rosa och testade maxade färger på Instagram som ett eget kreativt forum. Idag är Instagram en plattform för mig att jobba med färg och multidiciplinär design och olika typer av koncept.

På ett mer personligt plan tror jag det handlar om mitt kontrollbehov och min dåliga syn (!). Jag använder färg för att både förtydliga och kartlägga min omgivning, på samma sätt som man använder färger på varningsskyltar i trafiken för att de ska bli tydligare. Hade jag inte sett så pass dåligt tror jag inte heller det hade vart lika viktigt för mig att fånga och avbilda det jag faktiskt ser, eftersom det inte hade varit lika dyrbart då.

Tekla Severin:
Bild från Dessau. Foto: Tekla Severin

Du pratar mycket om att ditt användande av starka färger har sitt ursprung ur en motreaktion till den Skandinaviska stilen. Tycker du generellt att vi kan bli bättre på att använda färger här hemma?
– Verkligen! Det är mycket som tyder på att vi är på väg in i en ny era som är betydligt mer färgrik än de senaste decennierna, och att färgen är på väg in i de svenska hemmen. Ser man tillbaka på 80-talet och ända till antiken har färg alltid varit en viktig symbolbärare.

Om man vill få in mer färg i sitt hem är mitt främsta tips att våga måla om taket, som oftast är hårt, dominant och vitt – vilket i min smak är ganska tråkigt. Det såg jag även mycket på Bauhausresan. Ett annat tips är att tänka på sina val av strömbrytare och eluttag som ofta, liksom taken, poppar som vita och oformgivna element men det finns roligare alternativ på marknaden!

Tekla Severin:
Bild från Weimar. Foto: Tekla Severin

Vad, förutom färg, tänker du på när du hör Bauhaus? 
– Det går inte att säga bara en sak. Grundformer, stark grafisk form, primärfärger och en sömlös gräns mellan konst, grafiska former, arkitektur, design och filosofi.

Var det något som överraskade dig under resan? 
– Ja, att det kändes så modernt! Och nivån på Hantverket! Och Detaljerna! Och Bauhausbaletten! Jag visste inte att de använde dans som ett medel att förstärka och utforska geometrin och Bauhausfilosofin i stort.

Tekla Severin:
Bild från Dessau. Foto: Tekla Severin

Vilka är de tre främsta sakerna du tar med dig från besöket på Bauhaus? 
– Oj, vilken svår fråga, det går knappt att plocka ut något från helheten, men om jag måste säga tre saker är det textilierna och alla skisser var väldigt kul att se på alla museer vi besökte men framförallt på det nya i Dessau, suget att utforska Bauhaus master Wassily Kandinsky mer och sist men inte minst alla nya vänner!

Till vem rekommenderar du ett besök till Bauhausdestinationerna?
– Alla, för det det finns verkligen något för alla, i alla fall om man är det minsta intresserad av design, färg, historia, arkitektur, idéhistoria eller politik. Och förutom det så var Weimar en riktigt pittoresk stad a la Wes Andersson, vilket var väl värt ett besök i sig! 

Läs mer om Bauhaus 100-årsjubileum här

Tekla Severin:
Bild från Dessau. Foto: Tekla Severin

Bauhaus 100 år – nu öppnar The Bauhaus Museum Dessau (303159)

Tekla Severin:
Scroll to Top