Vill du bli bättre på att inreda hållbart med omtanke om både miljön och klimatet? Du är inte ensam. Och det finns många saker man kan göra för att minska sitt avtryck och göra en insats. Här är åtta smarta råd på vägen!
1. Gå loss på vintage!
Blocket, loppisar, köp/säljgrupper på Facebook eller flotta auktionshus spelar ingen roll – klimatpåverkan är lika låg. Men bra förstås om frakten inte blir så lång! Tänk också på att låta byta elen i gamla lampor, eftersom de annars kan utgöra en brandrisk.
2. Bli remake-proffs
Med färg (allra helst linoljefärg, eller annan naturlig färg) kan du förvandla både möbler och hela rum totalt.

3. Möblera om
Att “vända” rum åt andra håll eller byta plats på barnrum och sovrum gör mer för hemmet än man kan tro.

4. Välj naturliga material
Linoleum, linoljefärg, FSC-märkt svenskt trä och kork är exempel på material som är förnybara, har låg klimatpåverkan och dessutom åldras med värdighet.
5. Leta miljömärkt
Ska du trots allt köpa helt nytt? Då gör du klimatkampen en tjänst om du gör research. Vilka företag har ett bra hållbarhetstänk i grunden, vilka producerar av förnybara material och vilka har sina fabriker i Europa eller till och med Sverige? Fundera också lite över dina materialvals klimat- och miljöpåverkan.
6. Tänk på andrahandsvärdet och tänk långsiktigt
Dyrare är inte alltid bättre, men att investera i en designklassiker har många fördelar ur hållbarhetssynpunkt. Den har bevisat att den håller stilmässigt över tid, så risken att tröttna är mindre. Den har ett bra andrahandsvärde (och du kan förstås hitta en second hand också!) En bra tumregel är dessutom att tänka: “Skulle jag ha köpt den här för fem år sedan? Och kommer jag att ha den kvar om fem år?” Svarar du ja på båda frågorna är det större chans att du gör ett långsiktigt köp!

7. Byt, låna eller streama möbler
Om du tröttnar på ditt soffbord kanske du kan byta bord med en vän ett tag? Eller låna någons extrabord? Det finns också företag, till exempel Beleco, som låter dig “streama” (hyra) möbler, vilket passar dig som fort ledsnar eller gärna gör om hemmet ofta.
8. Reparera det som gått sönder
Att reparera det som gått sönder, att komma ihåg att vårda det som behöver till exempel oljas in med jämna mellanrum och att klä om sitsar och stoppmöbler när de blivit slitna är bra sätt att minska sitt klimatavtryck på inredningssidan.
