5 vanliga gardinmissar – och hur du undviker dem

Skira linnegardiner, tunga sammetstyger eller krispig bomull. Gardiner har en förmåga att både skapa en ombonad känsla och ta hemmet till nya inredningshöjder. Men för ett riktigt lyckat resultat gäller det att undvika de vanligaste fallgroparna – vi visar hur!

1. Fel placering 
Om du sätter gardinstången nära fönstret och som dessutom är lika bred som fönstret, så kommer gardinerna täcka en stor del av ljusinsläppet och göra att fönstret upplevs mycket mindre än vad det är. 
Så gör du
Ett enkelt knep som ger illusionen av större fönster, högre i tak och luftigare rum är att sätta en bred gardinstång nära taket. En tumregel är att båda gardinerna ska kunna hänga på varsin sida om fönstret, eller så att de bara tar några centimeter av fönstrets kant. 

5 vanliga gardinmissar – och hur du undviker dem
Glöm inte att stryka dina gardiner. Foto Norrgavel

2. Skrynkliga gardiner 
Tänker du också att gardinerna kommer att “släta ut sig” och struntar därför i att stryka dem? Tänk igen. Skrynkliga gardiner ger ett slarvigt intryck och gör varken inredningen eller gardinerna rättvisa. 
Så gör du
Det tar lite extra tid – men att stryka eller steama gardinerna innan upphängning ger ett mycket luftigare och fräschare intryck. 

3. För smala längder  
Om du har ett stort fönster kan två smala gardiner skapa en lite gles och kal känsla, eftersom det inte känns helt proportionerligt.  
Så gör du
Våga välja bredare gardiner eller flera smala bredvid varandra. Det ger både en lyxigare och mer ombonad känsla! 

5 vanliga gardinmissar – och hur du undviker dem
Var noga med mätningen. Rätt längd på gardinerna är viktigt. Foto Hemtex

4. Fel längd 
En gardin som är för kort kan lätt ge ett ogenomtänkt intryck medan alldeles för långa gardiner kan skapa en alltför slarvig känsla. 
Så gör du
Mät, mät, mät! Och bestäm redan innan om gardinerna ska hängas vid taket eller närmare fönstret. Om gardinerna ska hänga vid taket kan det vara bra att måttbeställa gardinerna för att få bäst resultat. 

5. Du glömmer fönsterbrädan 
Du har mätt längden från tak till golv, men glömmer att ta med fönsterbrädan i beräkningen. Resultatet? Gardinerna kommer troligtvis att bli för korta och inte falla särskilt snyggt. 
Så gör du
Förläng gardinfästena eller införskaffa längre, så att skenan eller gardinstången hamnar tillräckligt långt ut för att inte ta emot fönsterbrädan. 

Av Therese Ahlström

Scroll to Top