Skräddarsytt generationsboende i modern stil

Stine Elisabeth Johansen byggde om barndomshemmets garage till en platseffektiv bostad på 90 kvadratmeter. Resultatet blev ett hus med maffig takhöjd, annorlunda vinklar och fokus på naturmaterial och gott hantverk. Här tipsar hon om vad som är bra att tänka på vid ett generationsboende.

Stines hem är skapat med tydliga referenser till huvudbyggnaden som uppfördes 1982. Den nya delen, som är på totalt 90 kvadratmeter, har samma form, material och färger som det ursprungliga huset har utvändigt. De stora fönstren i ena änden är dock ett mer modernt inslag, men har ändå ett tydligt släktskap med resten.

Skräddarsytt generationsboende i modern stil

Huset är på cirka 70 kvadratmeter, men känns större tack vare den öppna planlösningen och den generösa takhöjden. Vardagsrummet är inrett i en dämpad, men varm, färgskala. De stora fönstren har karmar i obehandlat trä, helt i stil med det ursprungliga husets arkitektur. Vackra solskärmar förhindrar insyn och de runda formerna står sig fint mot fönstrens raka vinklar. Nybygget är indelat i två zoner, där den ena delen innehåller vardagsrum och matplats. Här är takhöjden över sex meter som mest. 

SKAPA GENERATIONSBOENDE – STINES BÄSTA RÅD
Vad vill du råda andra till, som funderar på ett liknande projekt?
– Var öppna och ärliga mot varandra om vad var och en vill ha, och vad ska vara tillsammans och vad ska vara separat. Vad är gemensamma områden och vad är privat? Jag och min pappa står varandra nära, och för mig var det viktigt att han också tyckte om tillbyggnaden.

Vilka för- och nackdelar finns det med en generationsbostad?
– För mig var närheten till familjen en stor fördel. En hundvakt i grannhuset är guld värt! Nu har vi bott bredvid varandra i många år, och resultatet av det är att man inte bara går in till någon utan att säga till. Ett hem är privat, oavsett hur nära man är varandra.

Kan man säga något generellt om kostnaderna?
– I en storstad är det ofta kostnadsmässigt lönsamt, men jag tänkte inte på försäljningsvärdet när jag byggde. Jag fick tips om en byggmästare av en vän till familjen, och han visade sig vara ett riktigt fynd. Han var pålitlig, duktig, positiv och höll budgeten. Jag använde mig dessutom enbart av fackmässiga hantverkare. Mitt råd är att ta referenser på hantverkaren du ska använda och prata med tidigare kunder. Byggmästaren var även byggledare, något som gjorde att han själv höll i alla trådarna.


Skräddarsytt generationsboende i modern stil

I andra änden ligger entré, kök, badrum och tvättstuga, med sovrummet placerat på mezzaninen en våning upp. Med undantag av ingången in till våtutrymmena finns det inga dörrar i bostaden. Istället markerar byggnadens vinklar och planlösning de olika zonerna som naturligt går över i varandra. 

Skräddarsytt generationsboende i modern stil
Skräddarsytt generationsboende i modern stil

Köket från Unoform hade stått på Stines önskelista i flera år och infriade alla förväntningar. Med undantag av spishäll och diskmaskin är alla vitvaror infällda i väggen in mot tvättstugan. Taklampan i koppar är köpt på auktion. Väggen längst in är täckt av skåp, en smart lösning som både skapar ett spännande blickfång och ger gott om förvaring

Skräddarsytt generationsboende i modern stil
Skräddarsytt generationsboende i modern stil

Byggprocessen förlöpte utan några större problem. Enda utmaningen Stine kan minnas var när dörrarna till tvättstugan och badrummet kom, och det visade sig att de var i en vit nyans som absolut inte fungerade tillsam – mans med de ljusa väggarna vid trappan. Lösningen blev en ljust grågrön färg, som målades på hela den invändiga väggen. Dessutom ville hon ha en trappa utan svängda sidostycken.

Skräddarsytt generationsboende i modern stil

Sovrummet på ovanvåningen är sparsmakat inrett. Det fanns plats för ett långt arbetsbord vid öppningen mot vardagsrummet som ligger en trappa ner.

Skräddarsytt generationsboende i modern stil

Badrummet har inredning från Unoform. Hängaren är från By Wirth, den kinesiska urnan är köpt på Blomqvist nätauktion. Kaklet på golvet, ”Tratti Feutre”, är designat av Inga Sempé.

Rulla till toppen