Plantera och baka med äppelmynta

Äppelmynta smakar och doftar äpple och mynta, en ört som passar bra i bakning och desserter. Testa äppelkaka med äppelmynta till midsommar.

Äppelmynta smakar och doftar tydligt av både äpple och mynta. Den växer villigt och snabbt och bör helst planteras i egna krukor så den inte sprider sig för mycket. Äppelmyntan tillför det lilla extra till en traditionell brownie. Och kanske blir äppelkaka med äppelmynta även din favorit i sommar?

Äppelmyntan ger mycket smak och det ska inte till många stjälkar i saftkokaren för att det ska bli en god och frisk smak. Riv av bladen från 2-3 stjälkar och blanda dem med rabarber och socker. Ju mer du delar dem, desto mer smakar det.

 

Plantera och baka med äppelmynta

Fakta om äppelmynta

  • Stark doft av äpple och mynta, det ska inte mycket till för att ge smak åt mat.
  • Mer dämpad än vanlig mynta.
  • Gnid på bladen så får du den goda doften på händerna.
  • Sprider sig med rotutlöpare.
  • God till te, saft, varm dryck, i kakor och desserter.
  • Står sig länge i buketter och är härlig att fylla doftpåsar med.

Så gör du för att torka äppelmynta:

  • Plocka helst innan blomning.
  • Häng upp små buketter så det finns gott om luft runt omkring.
  • Häng upp torrt och mörkt.
  • Kan torkas i ugn, men naturlig lufttorkning ger mest smak och färg.
  • Gott till te, i kakor och desserter på vintern. Kan också smulas över glass.

 

Plantera och baka med äppelmynta

Äppelkaka med äppelmynta

Den här kakan är både saftig och god. Om man inte orkar äta upp allt på en gång blir den nästan bättre efter ett par dagar i kylskåpet. Sommarens favorit!

 

3 ägg

3 dl socker

100 g smör

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2–3 äpplen

2–3 stjälkar färsk äppelmynta

(ev. lite mer av den torkade)

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och låt det svalna. Blanda ner de torra ingredienserna. Skär äpplena i bitar och klipp sedan äppelmyntans blad i bitar innan detta också blandas ner. Smöra en bakform väl och grädda mitt i ugnen på ca 180 grader i ungefär 50 minuter. Servera gärna med florsockerglasyr!

En bricka är fint att använda när kaka och servis ska bäras ut i trädgården. Det är också ett enkelt och charmigt sätt att servera på, tillsammans med blomsterbuketten som precis har plockats.

 

Scroll to Top