Grattis, Bauhaus! Tyskland firar rörelsens 100-årsjubileum, och du kan följa med!

Följ med på en exklusiv Bauhausresa tillsammans med tre influencers och fotografer från Norden. Inspireras av Bauhausrörelsens unika och gränslösa flöde och samspelet mellan arkitektur och konst. Nu kan du vara med och tävla om en plats på resan.

Jubileet firas med en stor tävling i Bauhaus anda där du kan delta i en exklusiv Bauhausresa och tillsammans med mig, Tekla Severin, och tre andra kända influencers och fotografer från Norden gå i den modernistiska rörelsens fotspår.

Bauhaus – en konstnärlig institution
Många av oss förknippar begreppet Bauhaus med en särskild slags modern arkitektur, men Bauhausskolan var mycket mer än enbart en arkitekturstil – det var en rörelse. En rörelse som lever vidare trots att skolan stängdes för gott efter endast 14 år. Bauhausskolans nya tankesätt har haft ett enormt inflytande på den arkitektur, design och de konsthantverk vi omger oss med i dag.

Det hela började år 1919 då den tyske arkitekten Walter Gropius etablerade Staatliches Bauhaus i den tyska staden Weimar. Bauhaus betyder ‘bygga hus’ men faktum är att man inte undervisade i arkitektur. Bauhausskolan var först och främst en konstnärlig institution vars huvudsakliga syfte var att samla alla konstnärliga discipliner under ett tak, allt ifrån målarkonst till keramik.

Grattis, Bauhaus! Tyskland firar rörelsens 100-årsjubileum, och du kan följa med!
ⓒ Andrew Alberts – Heike Handa, Bauhaus–Museum Weimar.

Eleverna fick dock inte lära sig att teckna stilleben och att dreja. De undervisades av samtidens ledande expressionistiska konstnärer som Paul Klee och Wassily Kandinsky i ett nytt sätt att betrakta omvärlden. Syftet var att skapa ett nytt och bättre samhälle i Tyskland i efterdyningarna av första världskrigets slut år 1918.  
 
Efter massiva påtryckningar av nazisterna stängdes skolan år 1933. De menade att skolan var ett centrum för kommunistisk intellektualism. Många elever och lärare lämnade landet och etablerade sig på olika platser i världen. Detta är den främsta orsaken till det massiva inflytande som rörelsen fick, trots skolans relativt korta existens.  
 
Jag är särskilt inspirerad av Bauhausrörelsens unika och gränslösa flöde och samspelet mellan arkitektur och konst. När jag går runt i staden och tar bilder dras jag särskilt till grafiska strukturer och färger på vardagsobjekt och husfasader. 

Upplev Bauhaus med egna ögon
100-årsjubileet firas med en kavalkad av utställningar och museiinvigningar i Tyskland. Du kan delta i ett urval av de allra bästa evenemangen genom att anmäla dig till tävlingen. Med lite tur blir du en av de lyckligt lottade som får delta i Bauhaus-resan till Tyskland i september.

Resan går i rörelsens fotspår och vi gör nedslag i de städer där Bauhaus har existerat som konstnärlig institution; Weimar (1919-1925), Dessau (1925-1932) och Berlin (1932-1933). I Weimar besöker vi det nyöppnade museet Bauhausmuseum Weimar som har ritats av den tyska arkitekten Heike Hanada – ett museum som mer påminner om en arbetsverkstad än ett traditionellt konstmuseum. Museet fokuserar på den stora betydelse som Bauhausskolan har på vårt liv än i dag. Därefter går turen vidare till Dessau där den lilla spanska arkitektbyrån González Hinz Zabala har ritat stadens nya publikmagnet – Bauhausmuseet som i triumf reser sig över den historiska stadsparken i den gamla industristaden. Inspirationen för museet har arkitektbyrån hämtat från andra sidan järnvägen. Där ligger nämligen den ursprungliga Bauhausskolan med dess välkända exteriör.  
Kronjuvelerna i Bauhaussamlingen, som aldrig tidigare har ställts ut, kommer från september 2019 att visas upp i en stor, svart “skattkammare” som svävar under takkonstruktionen.

Grattis, Bauhaus! Tyskland firar rörelsens 100-årsjubileum, och du kan följa med!
ⓒ Bauhaus Museum, González Hinz Zabala, Dessau.

Vi avslutar resan i den pulserande storstaden Berlin där Bauhausskolan levde upp under ledning av den sista rektorn, arkitekten Ludwig Mies van der Rohe, innan skolan stängdes för gott år 1933. Vi besöker byggarbetsplatsen för den kommande nybyggnationen som ska komplettera det existerande Bauhaus Archiv. Nybyggnationen har ritats av den tyska arkitektfirman Staab Architekte. Sedan går vi på upptäcktsfärd i staden och letar spår från rörelsen innan vi säger ‘Danke, Bauhaus’ och reser hem med bagaget fyllt av Bauhausminnen och nya vänner.

På Bauhausresan får du bland annat sällskap av vinnare från de andra nordiska länderna (Danmark, Norge och Finland) samt fyra kända influencers och fotografer. Från Finland tar jag med mig Kristo Vedenoja  som är känd på Instagram för sina minimalistiska och symmetriska fasadfotografier från Helsingfors vackra arkitektur. Norge representeras av Melissa Hegge, som är känd för sin inredningsblogg där hon dagligen levererar bilder och berättelser om design och arkitektur för en trogen läsarskara. Sist men inte minst har jag bjudit in Mette Willert från Danmark som är känd för sina stilrena och grafiskt komponerade bilder av stadens arktitektur som hon delar på sin Instagramprofil.

Jag hoppas du tar chansen att delta i denna oförglömliga Bauhausresa! Du kan läsa mer och anmäla dig till tävlingen här

Grattis, Bauhaus! Tyskland firar rörelsens 100-årsjubileum, och du kan följa med!
ⓒ Tillmann Franzen – bauhaus-Universität Weimar.

#Bauhaustrip2019

Mer om influencerna
Tekla Severin har arkitektbakgrund och arbetar i dag som frilansande inredningskonsultent och content producer, främst inom möbel- och designbranchen både i Sverige och internationellt.

Mette Willert har studerat på Copenhagen Business School och har arbetat för DSB (Danske Statsbaner) i drygt 10 år, varav de sista fem åren som content manager på DSB:s marknadsföringsavdelning. I dag arbetar hon som frilansande content strategist och föreläsare för danska såväl som internationella kunder.

Melissa Hegge, grafisk designer, arbetar i dag som content creator och inredningsbloggare och har bland annat byggt upp en stor community kring sin vackert inredda lägenhet som hon hyr ut via Airbnb.

Kristo Verdanjo har en stor passion for att via sina foton dokumentera och berätta om Helsingfors arkitekturarv. Samtidigt uppmuntrar han människor till att blicka upp mot stadens fasader och utforska stadens starka kulturarv.

Grattis, Bauhaus! Tyskland firar rörelsens 100-årsjubileum, och du kan följa med!
Scroll to Top