Välkomna sköna maj på en mysig uteplats, där vårsolen värmer som bäst. Vi dukade till rabarberfest under ett tak av skiraste äppelblom.
Efter en lång vinter är det ingenting som går upp emot en utefika. Det gäller bara att hitta den perfekta platsen, i lä för vinden och i läge för vårsolen. När äppelträdet blommar är det den givna platsen och sedan ut med möblerna från förrådet! Efter hand som solen flyttar sig under dagen är det bara att följa efter.




Recept: Rostad rabarber och jordgubbar med muscovadosmul
Rostade rabarber och jordgubbar

4 PORT
2–3 rabarberstjälkar
ca 250 g frysta jordgubbar, alt färska 2 msk råsocker
1/2 vaniljstång, snittad och fröna urskrapade
Sätt ugnen på 225°. Skölj och skär rabarbern i ca 3 cm långa bitar. Dela jordgubbarna på mitten.
Blanda rabarber och jordgubbar med socker och urskrapad vaniljstång. Bred ut jämnt på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Rosta mitt i ugnen ca 15–20 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna något före servering.
Muscovadosmul
50 g smör
2 msk ljust muscovadosocker
en nypa fint havssalt
2 1/2 dl havregryn eller andra gryn/flingor
Smält smöret i en stekpanna och tillsätt muscovadosocker och salt när smöret puttrar ordentligt. Vrid ner värmen något och rör så att sockret smälter.
Tillsätt havregryn och rör ordentligt medan allt blandas. Rosta tills grynen fått en gyllengul färg. Rör om med jämna mellanrum, så att det inte bränns. Ta av från värmen och låt svalna.
