Lyckas med magnolia – 5 tips som fungerar

Magnolior är trädgårdens eleganta primadonnor med sina stora, skålformade blommor och ett grenverk som utstrålar skönhet. Så här lyckas du med magnolia i din trädgård – 5 tips som fungerar.


1. Välj utifrån din växtzon

Lyckas med magnolia – 5 tips som fungerar
Vackra Magnolia soulangeana ’Alexandrina’ är favorit för många.

Välj en magnolia som klarar sig i din växtzon. Om du lyckas beror även på var i trädgården du planterar den. Det är nog det allra viktigaste, att hitta rätt placering.    

2. Välj en vindskyddad plats 

Lyckas med magnolia – 5 tips som fungerar
I detta vindskyddade läge trivs Magnolia soulangeana ’Alexandrina’.

Placera magnolian varmt, på en lugn och vindskyddad plats. Då utvecklas den bäst. Marken ska inte vara för torr. Det får gärna vara fuktigt där magnolian står – men inte vått, väldigt få växter vill stå i vatten.

3. Plantera magnolia i varm jord

Lyckas med magnolia – 5 tips som fungerar
’Galaxy’ har stilfulla blommor i rosa och vitt.

Plantera magnolian på våren när jorden har börjat bli varm. Vattna ordentligt under den första månaden. Jorden ska vara humusrik. Blanda i kompost om det behövs, för att få jorden mera luftig och varm. Många magnolior vill ha ett lite lägre pH-värde. Det kan man åstadkomma genom att blanda ner okalkad torv när man planterar.

4. Trampa inte på rötterna

Lyckas med magnolia – 5 tips som fungerar
När magnolian blommat över ”strösslar” de med romantiska kronblad i grus och gräs.

Det kan ta ett tag innan magnolian kommer igång och blommar, så ge inte upp! Faktum är att det kan ta flera år. Flytta inte runt din magnolia, det uppskattar den inte. Helst ska man inte ens trampa på rötterna eller luckra djupt i jorden runt plantan. 

5. Var försiktig med beskärningen

Lyckas med magnolia – 5 tips som fungerar

Magnolior behöver oftast ingen beskärning. Om man ändå vill ta bort grenar, gör det varsamt och ta inte för mycket.  

Visste du det här om magnolia?

Magnoliasläktet omfattar 210 arter. Det finns både lövfällande och städesgröna magnolior. De växer antingen som träd eller buskar. Blommornas färg är vita, rosa, lila eller gula. Magnolior är ett väldigt gammalt släkte, enligt vissa uppgifter äldre än bina. Blommorna ska därför ha utvecklats för att pollineras av skalbaggar.

Annons

Tips från Ulla Andersson och Gösta Nilsson på Kållandsö.

Rulla till toppen