Gräsmattan behöver inte vattnas – gräset klarar extrem torka och blir grönt igen när regnet kommer. Foto: Linda Tengvall

Trädgård

Så vattnar du din trädgård hållbart om det blir torka

Sommarvärme är härligt – men ett bekymmer för trädgårdsägare. Med förra årets extremtorka i minnet är det dags att fundera på hur du kan hjälpa trädgården om torkan slår till – och göra det på ett hållbart sätt.

• 22 mars, 2019

Att det är soligt och torrt någon vecka eller två klarar de flesta trädgårdar av, med lite extra omvårdnad. Men om vecka efter vecka går utan en droppe regn, vad gör man då?

– Bästa tipset är att ha framförhållning och förbereda sig redan innan torkan kommer, säger Henrik Bodin, trädgårdsrådgivare på Riksförbundet Svensk Trädgård. 

Samla upp vatten under året

Det man kan börja med är att ta hand om det vatten som kommer från himlen. Ställ ut vattentunnor eller större behållare för att samla upp regnvatten under hela året. På så vis kan vinterns snö och regn komma till nytta senare, i sommarens odlingar. Om du inte har möjlighet att samla upp allt vatten kan du leda ut det direkt i trädgården.

Bind vatten i jorden

Nästa steg är att göra vad du kan för att behålla fukten i jorden. Gräv ner organiskt material som kompost i rabatten. Det binder vattnet så att växterna kan få del av det längre fram. Täck marken med exempelvis täckbark så avdunstar fukten långsammare. Satsa på att behålla eller plantera lövträd och buskar som ger skugga och vindskydd som motverkar torka. 

– Lövträd tar upp vatten djupt nedifrån och upp till ytan och ger ifrån sig vattenånga genom bladen, det blir fuktigare och håller ner temperaturen, säger Henrik. 

Så vattnar du din trädgård hållbart om det blir torka
Vattna på morgonen, senare på dagen förångas vattnet snabbare och bevattning på kvällen kan medföra mögeltillväxt. Foto: Anette Jaeger/Getty Images

Skippa gräsmattan

När det väl blir torrt gäller det också att planera sin vattning. En del av trädgården du helt kan strunta i att vattna är gräsmattan. Gräset klarar nämligen av extrem torka, plantan går i vila och ser död ut men blir grön så fort det kommer regn igen.

Vattna effektivt vid behov

Rabatter kan behöva vattnas vid torka och likaså träd och buskar upp till tre år efter att de planterats. Investera i en dropp­slang som långsamt portionerar ut vattnet i rabatten så att jorden hinner suga upp det. Den klassiska vattenspridaren är däremot inte särskilt effektiv. 

– Med vattenspridare är det rätt mycket av vattnet som hamnar på platser där det inte gör någon nytta. Det kanske åker ut på gatan, och en del går upp i luften och förångas.

Förbered jorden på regn

Även torra somrar har regnskurar, och när de kommer gäller det att hjälpa jorden att ta emot vattnet. Tipset är att hålla koll på väderprognoserna och gå ut och bearbeta jorden innan regnet kommer. 

– Om det kommer ett kraftigt regn så rinner vattnet gärna ovanpå ett torrt jordlager. Men om du luckrar jorden 2–3 centimeter så stannar vattnet kvar.

Så vattnar du din trädgård hållbart om det blir torka
Henrik Bodin är trädgårdsrådgivare på Riksförbundet Svensk Trädgård. Foto: Anna-Karin Fallhede

5 tips för att vattna rätt

1. Vattna bara om det behövs. Uppvuxna trädgårdar behöver normalt inte vattnas. 

2. Lita inte på ytjorden. Känn efter om jorden är torr på tre decimeters djup. 

3. Vattna på morgonen. Senare på dagen förångas vattnet snabbt, och på kvällen riskerar du mögel­tillväxt.

4. Gör en vallgrav av jord kring nyplanterade växter så att vattnet inte rinner i väg.

5. Återanvänd vatten från dusch och disk till rabatterna.

Därför blir det allt trendigare att odla ätbart

Scroll to Top