Ny podd om återbruk: “Vi vill inspirera andra”

Återbruk är en trend på stark frammarsch, och många menar att det inte bara är en trend, utan ett sätt att leva som är här för att stanna. Men vad innebär återbruk, och hur blir man riktigt bra på det? Vi har pratat med Maria Celin, Malin Jensen och Sofia Thelfer som tillsammans har startat Återbrukspodden. 

Hej Maria Celin, varför startar ni en podd om återbruk?

–  Vi såg att det inte fanns någon bra podd om just återbruk och tänkte att det hålet fyller vi! Vi är alla tre återbrukare sedan många år tillbaka och kände att vi kunde bidra med något. Det kändes som hög tid att inspirera folk till att börja förstå återbruk med dess många fördelar, inte minst ekonomiskt och miljömässigt.

Vad menas egentligen med återbruk?  

– Med återbruk menas att man använder saker och ting igen. Ibland med ett annat användningsområde än tinget hade från början. Det är inte samma sak som återvinning där man tar in ett material och gör om till något annat. Men båda är lika viktiga såklart.

Det känns som att återbruk är högaktuellt just nu, vad tror du det beror på?

– Jag tror att många har insett allvaret med miljön och det som händer med klimatet. Att återbruka är att dra sitt strå till stacken på ett vardagligt och överkomligt plan. Att exempelvis köpa kläder på second hand, att sälja saker på Blocket istället för att slänga och att skänka barnkläder vidare.

Vad kommer ni prata om i podden?

– Vi kommer titta på återbruk ur olika synvinklar men det viktiga är att det sker utan pekpinnar och med en stor portion självdistans. Vi pratar om vad vi återbrukar utan att tänka, varför vissa anser att loppis är äckligt, vad innebär affektion? Vi delar med oss av personliga anekdoter och pinsamheter men även tips om hur man fyndar, coola DIY-projekt och personliga smultronställen.

Hur blir man proffs på återbruk?

– Om man bestämmer sig för att köpa så mycket det bara går second hand så kommer det av sig självt. Många saker funkar jättebra när de är begagnade, som exempelvis köksredskap, vardagsglas, leksaker och fritidsutrustning.

– Vad är riktigt lyckat återbruk för er?

Jag köper exempelvis bara kläder på second hand, det är både billigare och coolare. Jag kan gå på bussen utan att möta någon med likadan jacka som jag har. Många gånger får jag komplimanger för en vacker gammal kappa eller en blus. Och så kan jag köpa tio plagg för samma pris som ett! Det finaste är ändå när kidsens kläder går vidare i kompisgänget och man ser jackor och kjolar glädja vänners barn!

Marias poddkollega Sofia Thelfer delar med sig av två av sina bästa återbruksprojekt:

TippTapp-hyllan fick nytt liv med färg 

Ny podd om återbruk:
Foto: TippTapp
Ny podd om återbruk:
Foto: Elin Lidestedt Bryngelsson

En hylla från 30-talet hade stått orörd, dammig och med ett par skador i fanéren hos en kvinna på Ekerö. Via tjänsten TippTapp under kategorin “bortskänkes” fann Sofia hyllan och kände att den var värd ett andra varv. Lite spackel, slip och slutligen ett par lager färg gav den nytt liv. Den lilla tofsen pysslades ihop av en trådrulle funnen på loppis. 

Omgjorda Ikea-lampan piggar upp barnrummet

Ny podd om återbruk:
Foto: Sofia Thelfer

En trasig Ikea-lampa vars prismor gått sönder i en flytt. En hög med gamla pärlhalsband från barndomen. Av det gjorde Sofia (som behövde lite meditation under bebisens sovpauser på föräldraledigheten) en färgglad och lekfull taklampa till barnrummet.

Ny podd om återbruk:

Kvinnorna bakom Återbrukspodden:

Maria Celin, inredare med egen blogg som du hittar här.
Malin Jensen, inredare och ägare av Stickyfront.
Sofia Thelfer, inredare som driver instagramkontot @sofiathelfer.

Här kan du lyssna på podden.

Så här kan våra älskade jeans få nytt liv – som hållbar inredning

Lär dig fynda antikt och vintage – 10 experttips

Scroll to Top