8 skötselråd: Så lyckas du med din begonia

Döm inte ut den som "tantblomma" – begonian är årets hetaste krukväxt, enligt Blomsterfrämjandet.

När det gäller krukväxter har vi de senaste åren vurmat lite extra för sådant som mormor hade i fönstret, inte minst vår eviga favorit pelargonen. Enligt Blomsterfrämjandet är 50-talets stora stjärna begonian det hetaste du kan ha i dina fönster år 2019.

De första begoniaarterna upptäcktes i Västindien på 1600-talet av fransmannen Charles Plumier, som namngav dem efter den franske guvernören Michel Begon. Idag finns det över 900 arter och 10 000 olika sorter. Begonian finns i handeln året om. Sticklingarna importeras till Sverige från Holland.

Så här sköter du din begonia på bästa sätt:

1. För att hitta rätt begonia i butik bör du lyfta upp den och känna på vikten. Om den är lätt har den inte fått tillräckligt med vatten, men om den är tung har den fått för mycket. 

2. Titta också på hur bladen ser ut, de ska se friska ut, inte vara mjuka och inte ha några skador.

3. Om du ska frakta hem din begonia när det är kallt gäller det att förpacka den väl. När du kommer hem öppnar du sedan papperet lite i taget, så den får en chans att vänja sig vid temperaturskillnaden. 

4. Placera din begonia i ett ljust fönster i normal rumstemperatur, då trivs den som bäst. Den vill inte ha stark sol direkt på sig och inte heller värme underifrån – var försiktig med söderläge och element.

5. Se också upp med mogen frukt, vars etylengas får blomknopparna att torka och blomman att vissna för fort.

6. Begonian vill ha fuktig jord. Den vill inte stå blött, men jorden får heller inte torka ut. Se därför till att vattna så fort jordytan börjat torka upp lite. Vattna ovanifrån och i krukans kant. 

7. När växten blommar, från mars till september, kan du ge den svag näring varannan vecka. 

8. Luften bör inte vara för torr. Så här kan du göra för att fukta luften kring en växt: Placera ett upp- och nedvänt fat i en vid kruka, där du sedan ställer plantan. Fyll på med vatten upp till fatets kant, men inte högre, så att vattnet inte når plantkrukan. Vattnet kommer nu att avdunsta runt blomman och förhoppningsvis få den att blomma mer och vackrare, eftersom den trivs i fuktig luft.

Källa: Blomsterlandet, PlantagenOdla

Scroll to Top