5 experttips på hur du får ordning i garderoben

Kläder som ligger slängda över en stolsrygg eller lösa smycken som trasslar ihop sig på ett hörn av sängbordet. Oreda i sovrummet är inte bara negativt för sömnen utan även en ständig påminnelse om att du borde ta tag i det där med förvaring – som aldrig blir av. Här finns lösningen.

Garderoben är den plats i hemmet där svenskar har flest förvaringsutmaningar, det visar Elfas årliga undersökning “Förvaringsrapporten” som släpptes tidigare i januari. En av undersökningens vanligaste förvaringsutmaningar är påbörjade plagg som inte är redo för smutskorgen än. En annan sak som uppges vara en stor utmaning i svenska hem är kläder och skor som inte används. Hela 76 procent av de 4000 deltagarna i studien rankar detta som ett stående problem hemma. Men det finns knep att använda för att få rätsida på detta. Utgå ifrån punkterna nedan, ta dig själv i kragen och du kommer inte att ångra dig!

5 experttips på hur du får ordning i garderoben
Gör plats för vädring.

Skapa permanenta mellanstationer

Utmaning: Förvaring av kläder som är påbörjade men inte redo för tvättkorgen.
Lösning: Smarta tillbehör och krokar som ett komplement till garderobs- och hyllsystem är perfekt för plaggen man vill använda igen, innan tvätt. Oavsett vilken variant man väljer så är huvudregeln att inte överbelasta de här mellanstationerna. Utan tanken ska vara att kläderna kan få luftas innan du använder, eller hänger in dem i garderoben igen. Med en permanent mellanstation minskar känslan av oordning när saker hamnar på sin plats.

Överflöd och nya inköp

Utmaning: Nya plagg ryms inte i garderoben och gamla favoriter glöms bort.
Lösning: Det finns ett tydligt samband mellan förvaringsutmaningar och människors överflöd av kläder och saker. Har du en garderob anpassad efter dina behov? Många gånger konsumerar vi sånt som vi inte behöver för att vi har glömt vilka skatter som gömmer sig därinne. En bra överblick gör att vi inte glömmer de kläder vi faktiskt har och det är lättare att ta en extra funderare innan vi handlar nytt.

FLER SMARTA TIPS OCH INSPIRATION HITTAR DU HÄR

5 experttips på hur du får ordning i garderoben
Återvinning i garderoben minskar risken för garderobskaos.

Rensa garderoben kontinuerligt

Utmaning: Oanvända kläder stannar för länge i garderoben och att rensa blir ett stort och ouppnåeligt problem.
Lösning: Skapa en rutin för att rensa regelbundet, så att det blir enkelt. Placera en återvinningskasse på en lättåtkomlig plats i garderoben, inte undangömd i ett hörn. Ta ut den så snart den blivit full och byt eller skänk till välgörenhet. Glöm inte bort vänner, släktingar och andra personer i din närhet. Det kan bli en kick att se kläder och skor få nytt liv.

5 experttips på hur du får ordning i garderoben

Få ordning på småprylarna

Utmaning: Inget kan få en så irriterad som småprylar som inte har en plats, men vart ska de ta vägen?
Lösning: Se till så att det finns olika typer av lösningar beroende på hur saker används. De som kommer fram dagligen förvarar du bäst i snygga korgar och askar som kan stå framme. Använd sidorna på hyllorna för krokar och det finns hela system för småförvaring bakom till exempel dörrar. Låt andra saker som snygga väskor, skor eller smycken bli en del av inredningen när de inte används, till exempel i snygga stilleben. Det viktigaste är att alla som använder prylarna är införstådda med var de hör hemma, annars hamnar du på ruta ett igen.

5 experttips på hur du får ordning i garderoben

Använd de bortglömda ytorna 

Utmaning: Skrymmande plagg och skor som skapar omöjliga ytor.
Lösning: Med grunda hyllor på mellanhöjd kan du till exempel förvara mindre prylar bakom skor som behöver stå fritt men har höga skaft. Tänk även i säsong i kombination med höjd. Placera de som är i fel säsong högre upp och på mindre yta, medan du låter det som är i säsong få mer plats och blickfånget för att inte glömma bort säsongens guldkorn bland prylar som är helt fel för årstiden, sen byter du. En riktig guldgruva för den som lider av platsbrist.

TIPS OCH INSPIRATION FRÅN ELFAS FÖRVARINGSEXPERT HITTAR DU HÄR

DET HÄR ÄR ELFA

Elfa tillverkar förvarningssystem som kan anpassas efter individuella behov, genom hela livet. I produktsortimentet ingår såväl flexibla förvaringslösningar som uttrycksfulla måttanpassade skjutdörrar – allt i hållbar och funktionell design av högsta kvalitet.

Företaget grundades 1948 och ägs sedan 1999 av The Container Store – USA:s största detaljhandelskedjan för förvaringsprodukter. The Container Store är noterade på New York-börsen.

Elfa har tre fabriker och sex säljbolag runt om i Europa. För räkenskapsåret 2016 rapporterade koncernen en omsättning på cirka 999 miljoner kronor och antalet anställda var 565. Huvudkontoret ligger i Malmö.

Scroll to Top