Så här inreder du med färg – många finfina tips!

Nytt år och kanske är du sugen på nya färger i hemmet? Här kommer mängder av bra tips - från en glad hemmamålare, en designchef och en färgdesigner.

Av Rikke Bye Andersen Foto: Filippa Trædal

Kine Vinje bor med man och två små barn i ett totalrenoverat 80-talshus. Något av det sista de gjorde om var vardagsrummet, som numera är piggt färgglatt.

Väggarna i vardagsrummet är målade med “Deco Pink”, taket med “Klassisk Vit” – båda från Jotun – och dörrarna och golvet är ljusgrå. Som kontrast har Kine valt inslag av grönt på bland annat kuddar och växter.

– En del väljer att måla alla väggarna och till och med taket i samma färg. Det kan bli väldigt fint, men om du tycker att det blir för mycket går det bra att bara måla en vägg. Allt går bra!

Kines färgtips

1. Man får lov att vara lekfull, men överdriv inte! Jag brukar som regel hålla mig till två färger (eventuellt med vitt som tillägg). Så lägger jag till stänk av en kontrastfärg. Jag väljer ofta grönt eftersom jag tycker om
att få in växter i miljön.

2. Välj alltid en huvudfärg. Du behöver inte ha en kontrastfärg om du inte vill. Det kan vara fint att välja färger som går ton-i-ton, det vill säga att du väljer olika nyanser av samma färg.

3. Tänk på vad rummet ska användas till. Vill du att rummet ska ge dig en lugn känsla, eller  massor av energi? Välj färger utifrån detta.

4. Ta fram en färgkarta och gör gärna en moodboard med bilder av möbler, material och färger. Det är roligt!

Stylingskolan del 2: Så här inreder du med färg
Blått passar till alla sorters trä och naturmaterial. I naturen möts blått och grönt naturligt och de passar också bra ihop i en hemmiljö. Ljust blå är också väldigt fin med pigga färger som gult och rosa. Soffa ”Rope”, Normann Copenhagen. Golvlampa ”Pull”, bord ”Around”, spegel ”Framed Mirror”, allt från Muuto. Krukorna på väggen är från Menu, kuddar från Madam Stoltz. Sittpuff ”Circus”, Normann Copenhagen.
Stylingskolan del 2: Så här inreder du med färg
Kine använder gärna gröna växter som lugnande kontrast till den färgglada inredningen. Den stora krukan på golvet kommer från Ferm Living.
Stylingskolan del 2: Så här inreder du med färg
Lamporna ”E27” från Muuto har färgstarka socklar och sladdar i silikon, något som understryker det lekfulla intrycket i vardagsrummet. Kamin, Nordpeis.
Stylingskolan del 2: Så här inreder du med färg
Vaser ”Ball”, Cooee Design.

Gröna väggar – så ska du tänka

Av Marianne Heen Johnsgård och Kari Janne Standal

Stylingskolan del 2: Så här inreder du med färg
Nya ”7628 Treasure” från Jotun är en dämpad grön nyans med värme som fungerar fint ihop exempelvis med både kraftigare grönt, vitt och persika.

I en grön interiör går det att tillföra många andra färger utan att det känns rörigt.

– Medan färger står i stark kontrast mot en vit eller grå vägg, kommer färger mot en grön vägg i stället ge ett harmoniskt intryck, säger Dagny Thurmann-Moe, som är färgdesigner med eget företag.

– De andra färgerna blir helt enkelt vackrare. En annan fördel med grönt är att den skärper vår koncentration och ger ökad rumskänsla.

Förr var grönt symbolen för fruktbarhet och liv. Det här är associationer som fortfarande känns riktiga, med tanke på att färgen nu är så nära kopplad till miljöskydd, menar Dagny.

– Det är mer naturligt för oss människor att låta blicken vila på färger som grönt, blått eller brunt än på vitt, som är en färg vi knappt hittar i naturen, bortsett från snö i de länder som har den typen av klimat.

Du kan välja nästan vilken grön ton du vill.

– Färger som riktigt mörkt grön och lime är svåra att lyckas med, men annars är nästan alla nyanser spännande. Ju starkare färgen är, desto svårare är den dock på större ytor. Men du kan gärna ha en soffa i gräsgrönt eller mossgrönt. Din egen smak och dina egna preferenser är det som betyder något, säger Dagny.

Inredaren Kirsten Visdal föredrar en varm orange färg, som drar mot persika, som kontrast till grönt.

– Rosa och grönt är fina ihop, medan blått och grönt ihop inte ger mig så mycket. Men om du kombinerar blått och grönt med jordfärger blir det mer spännande, men fortfarande lugnt och balanserat.

Blå väggar – så ska du tänka

Av Marianne Heen Johnsgård

Stylingskolan del 2: Så här inreder du med färg
Här har två olika blå färger kombinerats. Underskåpen är målade med ”S9000-N”, medan taket, väggarna och överskåpen är målade med supermatta ”Lady Pure Colour S3010-B10G” från Jotun. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Blått är fortfarande en stark färg inom heminredningen, menar designchef Per Nimér hos färg­producenten Nordsjö.

– Med allt det negativa som händer runt om i världen behöver vi något vackert, säger han. Blått associeras med öppna landskap, frihet, visdom, stabilitet och värdighet och kan faktiskt lugna oss.

Enligt Per är de mest användbara blå färgerna mjuka, kritliknande, behagliga och snälla. Han lyfter fram Nordsjös egen kulör “Denim Drift” som ett bra exempel.

– Blått passar till alla sorters trä och naturmaterial, eftersom vi är så vana att se dessa färger och texturer tillsammans med blå himmel utomhus. Det är en behaglig kontrast eftersom det inte finns något blått i dessa material.

Men det går också bra att prova lite överraskande kombinationer, som blått och grönt eller turkos, där den ena kulören bara är en liten detalj.

– Om du vill ha en mer dramatisk effekt är det spännande att matcha blått med rött, säger Per Nimér.

Inredaren Christine Hærra anser att folk gärna kan våga blanda mer. Om du tycker att det är svårt att kombinera olika blå toner, är rådet att ha en grundfärg och sedan tillföra nyanser av färgen med mer eller mindre vitt i sig.

– Grumliga färger, som gulgrönt, kan vara spännande i kombination med blått, men eventuellt kan du gå i en helt annan riktning och välja en fräsch vit ton. Här ser jag Wedgwoods porslin “Jasperware” som ett fint exempel.

– Om du vill mjuka upp lite ska du tänka igenom vilka material du inreder med, tipsar hon. Sammet har en fin mjukhet i sig, medan linne fort blir “torrt”. Och om du är en av dem som har investerat i en marmorbänkskiva i köket, och tycker att det blir kallt tillsammans med den blå väggen, kan du tillföra nyanser i mässing för att få lite värme.

Rosa väggar – så ska du tänka

Av Marianne Heen Johnsgård och Kari Janne Standal

Stylingskolan del 2: Så här inreder du med färg
Den rosa kulören ”Sulking Room Pink” från Farrow & Ball har lite svart i sig, vilket ger den en varm känsla som passar lika bra i vardagsrummet som i sovrummet.

Rosa, som tidigare har förknippats med dålig smak, har nu blivit en stor trendfärg. Yvonne Karlsson, färgdesigner hos Beckers, tycker inte att det är konstigt.

– En av Manhattans legendariska societetskvinnor, Nan Kempner, målade badrummet rosa för att det skulle bli trevligare att möta sig själv i spegeln på morgonen.

Det är inte helt fel tänkt, menar Yvonne.

– Rosa är en mjuk ton som fungerar tillsammans med de flesta andra färger. Den är väldigt trevlig att omge sig med och tillför värme till ett rum.

Själv har hon nyansen “Karamell” från Beckers som sin rosa favorit.

– Den skapar en härlig och positiv känsla i min entré, där jag har den på väggarna.

Om du önskar en mer dämpad och nedtonad stil ska du blanda rosa med dämpade blå och gröna toner, råder hon.

– De framhäver varandra på ett fint sätt. Med gråtoner och vitt får du dessutom en klassisk kombination. Om du däremot vill höja temperaturen och skapa spänning i en interiör kan rosa matchas med toner av vinrött och gult.

– Generellt sett kan det vara bra att undvika starka toner på hela ytor i ett rum, eftersom det finns en risk för att du tröttnar snabbt. Dämpade rosa nyanser i den varma skalan är enklare att använda i inredningen, tycker Yvonne Karlsson.

Scroll to Top