Inred med ljud – 5 saker att tänka på

I framtiden kan ljud vara en lika naturlig del av inredningen som färg och form. Bra akustik och rätt ljudmiljö skapar stämning och tar fram känslor – ljud kan också minska stress och maskera buller.

Ljud finns runt omkring oss hela tiden och överallt. För de flesta har utomhusljudet av fågelkvitter och susande löv ersatts av ett ständigt lågfrekvent buller från datorer, kylskåp och fläktar som vi aldrig kommer undan. Undersökningar visar att det gör oss trötta och sänker prestationsförmågan, medan musik och naturljud kan minska stress och ge bättre motivation. 

– Många har en trådlös ljudanläggning hemma med flera hög­talare, men ändå samma ljud i alla rum. Det är som att man skulle ha samma färg eller ljussättning i alla rum, säger Åke Parmerud, tonsättare och ljudinredare. 

Skapa akustik med hjälp av textil

Det första steget i att inreda med ljud är att förbättra akustiken hemma. Ulrika Mårtensson är arkitekt och textilformgivare och lyfter fram textil i alla dess former som en dunderkur för att skapa bra akustik. 

– Men det behövs mycket textil för att göra akustiken i ett rum bra, det räcker inte med en skir linnegardin, säger hon. Det bästa är att ha en draperad textil, ett veckat tungt draperi som hänger en bit ut från väggen, gärna i sammet. Om du vill ha linne ska tyget vara fodrat.

Satsa på att täcka en vägg med ett draperi eller häng gardinerna i flera lager. Slösa med mattor, dukar, kuddar och plädar. Ta in generösa soffor och stoppade fåtöljer. Låt bokhyllan komma till heders igen, den gör underverk med akustiken. Det finns också gott om akustikprodukter som är framtagna för offentliga miljöer men som också går att använda hemma, som akustikplattor för tak eller vägg, kanvastavlor eller ljuddämpande gardiner. 

– Jag var hemma hos en kollega i Japan som hade hängt upp kimonor på väggarna. Det var snyggt och tyget fungerade som en dämpare. Själv har jag ställt fram en klädstång med kläder mitt i rummet på landet, säger Ulrika.

Inred med ljud – 5 saker att tänka på
Det enklaste sättet att dämpa inomhusbuller är genom att använda textilier. Tunga fodrade gardiner, inklädda sänggavlar, kuddar och mattor ger ett mjukt ljud hemma. Foto: Inger Marie Grini.

Öppna ytor förstör ljudet

En akustisk bov som förstör ljudet i många moderna hem är de öppna planlösningarna utan vägg mellan kök och vardagsrum. Ljudet får fler plana ytor att studsa emot, och buller från olika aktiviteter sprids. 

– Många bygger nya hus med någon del öppen till taknock, kanske med ett kök nedanför och ett lekrum på loftet. Då blir det ett jobbigt ljud. Om man har möjlighet är det bra att ha olika ljudzoner, då fyller väggarna en viktig funktion.

Låt ljud bli en del av inredningen

När den akustiska miljön är under kontroll blir nästa steg att ta in ljud som en del av inredningen. Det här har gjorts länge i offentliga miljöer, men inte så mycket i hemmen. Ikea ligger i framkant och har inlett ett samarbete med teknikföretaget Sonos för att integrera ljud i heminredningen. Deras konsumentundersökning visar att 6 av 10 tycker att musik och ljud är det främsta för att skapa en känsla i hemmet. 

– Ett hem är inte bara en fysisk plats utan definieras också av var man har en hemkänsla, var man känner sig bekväm. Ljudet påverkar hur vi upplever annat, om man spelar lämplig musik när man äter middag smakar till exempel maten bättre, säger Björn Block, affärsområdesansvarig för Ikea Smart home. 

Nästa år kommer Ikea och Sonos med det första steget i ett långsiktigt samarbete. “Symfonisk” heter produktserien som ska ge ljudlösningar för hela hemmet. Den tekniska plattformen med wifi styrs enkelt av flera användare genom en app och smart telefon. Den nya tekniken med trådlösa högtalare gör en utveckling möjlig där vi går från att ha en ljudanläggning med hög­talare i vardagsrummet till att kunna ha ljud i alla rum.

– Här sker en dramatisk förändring. Det rum där flest människor vill ha musik är köket, när man lagar mat. Men många sjunger ju i duschen, de kanske vill mötas av musik i badrummet på morgonen också, säger Björn. 

Inred med ljud – 5 saker att tänka på
Sonos ”Amp” är en komplett, trådlös minianläggning i en enda box som tillåter att du strömmar din musik via valfritt hög-talarpar, ca 7 000 kr. Den går även bra att ansluta till tv:n. Lansering sker i februari 2019.

Jobba med flera ljudkällor

Precis som med belysning där det behövs många mindre ljuspunkter för att få en mysig stämning behövs det många ljudpunkter för att bygga en bra ljudmiljö. 

– De allra flesta har för få ljudkällor hemma. Nu går vi från de två jättehögtalarna i vardagsrummet till fler och mer sofistikerade ljudkällor. 

Det kommer nu många nya produkter som tar fasta på vår vilja att kombinera innovativ teknik och snygg design med bra ljud. 

Ett exempel är Harman Kardons “Citation”-serie. De nya högtalarna har stilren design och är klädda i ett ylletyg från Kvadrat som är ett av de ledande företagen när det gäller akustiska textilier. Serien innehåller bordshögtalare, en soundbar, en subwoofer och ett par golvhögtalare – alla med multifunktioner och en inbyggd tjänst som gör att ljud från Googles mediespelare “Chromecast” går att föra över till högtalaren om du har din dator och din högtalare kopplade till samma wifi-nätverk. Det ger din filmkväll en ny dimension. 

Inred med ljud – 5 saker att tänka på
Design för det smarta hemmet. Högtalare ”Citation” från Harman Kardon, med bland annat touchkontroll, wifi och inbyggd ”Chromecast” och ”Google Assistant”, från 2 000 kr.

Sätt stämningen med ljud från naturen

För att skapa en stämning med ljud behövs det mer än musik, det menar tonsättarna Olle Niklasson och Åke Parmerud som sysslar med akustisk formgivning i egna företaget Audiotechture. De jobbar med ljud som en del av inredning både för att maskera ut störande buller och för att skapa en känsla av välbefinnande. När de designar ljudmiljöer utgår de från läten i naturen. 

– Vi människor lägger ihop våra sinnesintryck, säger Olle. Ett rum inomhus är som en sluten låda, som en skokartong. Om man introducerar ett ljud som hjärnan uppfattar att det kommer utifrån så lyfter man locket av den där kartongen, örat talar om att det är en fri rymd. Det är ett sätt att lura hjärnan. 

Olle och Åke har gjort ljuddesign till många offentliga miljöer som hotell, kontor och sjukhus, och har fått designpriset Red Dot Award för sitt arbete med äventyrsbadet Lost City. De ser ljudmiljön som en del av en större helhet, något som kompletterar färgsättning och ljussättning och som kan ge just den stämning man är ute efter. Trots att modern teknik som trådlösa högtalare och wifi gör att ljud blir mer hanterbart och lättare tillgängligt är det fort­farande få som ljudsätter sina hem. 

– Jag tror att med tiden kommer vi att använda fondljud på samma sätt som vi i dag använder fondtapeter – alltså att ett rum behöver ett ljud som har just det där uttrycket som får det att lyfta och som jobbar ihop med resten av formgivningen. 

Och visst går det att testa sig fram hemma genom att spela annat än musik i högtalarna. Det handlar om att hitta ett uttryck som passar både dig och din inredning, gärna baserat på ljud från naturen. Men på Audiotechture är de noga med att ljuden inte får vara påträngande, det handlar inte om ett ständigt fågelkvitter utan om ett dynamiskt ljud med långsam variation där ursprunget kan vara hämtat i ljud av regn eller prassel av löv. 

– Upplev sensationen att inreda med ljud, och tänk bredare än bara musik. Ljud är ett extremt känslomässigt medium, man får prova sig fram och känna efter, säger Olle. 

Så här inreder du med doft – 8 tips och råd

Guide: Välj rätt belysning till ditt hem

Scroll to Top