8 trendiga krukväxter – så här sköter du dem i vinter

Omge dig med grönska och blommor när naturen tar en paus. Trädgårds­mästaren och växtexperten Klaus Mårtensson tipsar om åtta krukväxter som är väl värda att satsa på.

Foto: Anna Jeppsson

1. Kroton – trendig retroblomma

8 trendiga krukväxter – så här sköter du dem i vinter

Det är de färgstarka bladen på kroton som spelar huvudrollen! Den klassiska retroblomman har blivit trendig, och den finns i många olika nya färger och mönster. Ljus plats och mager jord ger bladen klarare färger. Kroton är känslig för låga temperaturer och trivs inte under 18 grader. Växten vill stå ljust och ska inte placeras inne i rummet.

Det är bäst med regelbunden vattning, kroton vill inte bli för torr. Undersök plantorna ibland, så att de inte har fått ohyra. Ett knep om det ändå skulle ske är att skölja plantan underifrån med dusch, eller med trädgårdsslang.

2. Filodendron – tålig skönhet

8 trendiga krukväxter – så här sköter du dem i vinter

Filodendron är en tålig grön växt som blir tuffare ju äldre den blir. De yngre plantorna har mörkgröna, flikigt pilformade blad och ser ut som den mer välkända monsteran, fast i miniatyr. Den växer med nya blad i toppen samtidigt som de nedre bladen fälls, så att stammen blir synlig.

Sorten ‘Xanadu’ blir bara vackrare för varje år, nästan som en designmöbel eller skulptur. Plantan klarar att stå en bra bit in i rummet. Låt den torka upp lätt mellan vattningarna. Tillför en svag näringsdos varje gång du vattnar. 

3. Banjan – heligt träd

8 trendiga krukväxter – så här sköter du dem i vinter

Banjan tillhör fikussläktet, men är inte någon vanlig fikus. Den har stora och vackert ådrade blad. Växten har sitt ursprung i Indien och Pakistan där den växer upp till omfångsrika träd, och inom hinduismen är banjanträdet heligt.

Alla fikusväxter föredrar en ljus placering, men bör skyddas från den starkaste solen. Låt banjan torka upp lätt mellan vattningarna och vattna sedan ordentligt, gärna med växtnäring varje gång. Unga exemplar bör omplanteras varje år, sedan kan det räcka med vart tredje år. Den vill inte ha det för kallt.

4. Zebrasköld – djuriskt fina blad

8 trendiga krukväxter – så här sköter du dem i vinter

Zebrasköld har stora spetsiga hjärtformade blad och zebrarandiga bladstjälkar. Zebraskölden tillhör släktet Alocasia och har många syskon med spektakulärt tecknade blad, till exempel skelettsköld.

Zebrasköld vill ha en ljus placering, men direkt sol kan bränna bladen. Placera den gärna luftigt på ett bord eller på en piedestal. Trivs bäst med att vara lätt fuktig, om jorden är för blöt finns risk för svampangrepp och att blad ruttnar. Ge näring regelbundet under vår och sommar, när det är varmt och den mesta tillväxten sker. Till vänster en annan av Klaus favoriter, peperomia, till höger banjan.

5. Guldopuntia – solälskande tuffing

8 trendiga krukväxter – så här sköter du dem i vinter

Guldopuntia kallas också djävulstunga och är en riktig tuffing, liksom alla kaktusar. Den är lika fin året runt och trivs i ett söderfönster även under sommaren. Tittar man närmare på olika kaktusar kan man se att de är specialdesignade för att klara olika miljöer. En del kaktusar har långa nedåtpekande taggar för att leda daggdroppar ner till rötterna, andra är lite ulliga för att klara låga nattemperaturer högt upp i bergen.

Kaktusen står gärna svalt på vintern och ute på sommaren. Låt torka upp mellan vattningarna och ge en svag dos näring vid varje tillfälle, men om det är svalt behövs ingen näring alls. Plantera om i sandblandad jord. 

6. Ampellilja – luftrenande nybörjarblomma

8 trendiga krukväxter – så här sköter du dem i vinter

Ampelliljan är en älskad klassiker – och en jättebra nybörjarblomma. Den skickar ut små färdiga plantor på stänglar, som antingen kan hänga kvar eller planteras i ny kruka. Du får snabbt en ny krukväxt, som är rolig att ge bort. Ampellilja är dessutom en bra luftrenare! 

Låt ampelliljan torka upp mellan vattningarna och ge sedan rikligt med vatten. Blir plantan ful kan du helt enkelt klippa ner den. När krukan är full av rötter är det bra att plantera om den. Om du inte vill gå upp i krukstorlek kan du skära av det understa lagret av de vattenlagrande rötterna och sedan trycka ner ampelliljan i ny jord. 

7. Brudorkidé – lättskött orkidé

8 trendiga krukväxter – så här sköter du dem i vinter

Orkidéer är så vackra och eleganta! De blommar länge, och när man minst anar det blommar de om. Brudorkidén, Phalaenopsis, är lättast att ta hand om. Den här sorten med små blommor heter ‘Willd Orchid’. 

Rötterna berättar om orkidén är torr, är de grå betyder det att den behöver vattnas. Sänk då ner orkidén till krukans kant i en balja med halvljummet vatten och en svag dos näring. När rötterna är gröna efter några minuter, är det dags att ta upp växten. Vattna en gång i veckan. Se upp med att ha vatten stående i blad-rosetten, blås bort det. Vid omplantering, använd en blandning med vitmossa som kallas kompost. 

8. Cyklamen – klarar kyla

8 trendiga krukväxter – så här sköter du dem i vinter

Letar du efter en krukväxt till en kylig plats, som till exempel ett uterum eller inglasad balkong, är cyklamen ett bra val. Den har blad med fascinerande mönster, som gör att den är vacker även när den inte blommar. Den är ingen tropisk växt och trivs i temperaturer ner till noll grader. Cyklamen piggnar till efter en frostknäpp.

Vattna på fatet och låt den torka upp mellan vattningarna. Överblivet vatten hälls bort efter en halvtimme. Rensa bort vissna blommor genom att först trycka ner stjälken och sedan dra upp den, så att ingen rest blir kvar. Låt den stå ute på sommaren och plantera om knölen på hösten.

3 expertråd för dina växter

1. Kolla alltid rötterna när du köper en ny växt, så att de är vita och friska. Lyft försiktigt på plantan så att den inte skadas. Många växter får lätt gula blad eller börjar ruttna om de står i plast för länge.

2. När jorden är ljus och släpper något från krukans kant är det dags för en rejäl vattning. En upptorkning
mellan vattningarna gör att det blir bättre syretillförsel till växtens rötter. Många växter tycker inte om att stå med rötterna konstant i vatten.

3. Ge växterna svag näring varje gång så behöver du inte komma ihåg när de fick senast. Vi har ofta så varmt hemma att många arter behöver gödning året om, inte som förr när det inte behövdes näring på vintern.

Scroll to Top