Nu blir det enklare att välja vitvaror

Den som står inför en köksrenovering och vill vara energismart har lite att fundera på. Renovera eller köpa nytt? Med den nya europeiska databasen blir det enklare att välja rätt.

De färgglada etiketterna som sitter på alla vit­varor är nyckeln för den som ska köpa nytt. Det är energimärkningen, där det förutom energieffektivitet också redovisas kapacitet, buller och vattenförbrukning. Vid årsskiftet startas en ny europeisk databas med den samlade informationen från etiketterna. Den är helt komplett den 30 juni. 

– Det ska bli enklare att jämföra olika produkter för konsumenterna, säger Lovisa Blomqvist, handläggare för energimärkning på Energimyndigheten. I databasen kan jag se vad det är som skiljer olika produkter åt och välja det som är viktigast för mig, till exempel tidsåtgång eller bullernivåer.

I takt med att moderna disk- och tvättmaskiner har blivit mer energisnåla tar de ofta längre tid på sig. Det är ett pris man kan få betala för att vara miljösmart. Andra förändringar som inte märks lika mycket är att kylar och frysar har fått bättre kompressorer och tjockare isolering. 

Plustecken stryks

När det gäller energimärkningen gäller det att hålla koll på matematiken. I dag finns en miljömärkning som går från A+++ till D. Minst energi drar prylar med A och många plustecken. Men snart kommer det att finnas en ny, reviderad märkning med tuffare kriterier där alla plustecken tas bort. Den nya energimärkningen kommer att synas i handeln från år 2021 på de första produktgrupperna och ett tiotal år senare på de sista. Den nya energimärkningen kommer att gå från A till D med hårdare kriterier än i dag. 

Det sägs ju att storleken inte har någon betydelse, men det stämmer inte när det gäller vitvaror. Större kylskåp drar helt enkelt mer energi. Därför kan det vara smart för den som ska köpa nytt att börja med att fundera över hur stor maskin som behövs. 

– Köp inte större maskin än du har behov av, då blir den inte energisnål även om den har en bra miljöklass. När du har bestämt dig för en bra storlek kan du börja jämföra olika produkter, säger Lovisa Blomqvist.

Sedan några år tillbaka kan man få ROT-bidrag för att reparera vitvaror i hemmet. Men hur länge lönar
det sig att laga? Och när är det helt enkelt dags att skrota det gamla kylskåpet och köpa ett nytt? Kylar och frysar tillhör  de produkter i hemmet som drar mest energi, eftersom de står på dygnet runt. De har blivit mycket mer effektiva på senare år, vilket kan göra det smart att byta ut en gammal maskinpark. Förutom miljövinsten tjänar man pengar på en betydligt lägre energiförbrukning, se ruta till höger.

– Runt år 2010 kom nya krav på energieffektivitet, så en kyl eller frys som är nyare än så bör inte bytas ut i förtid, säger Lovisa Blomqvist.

Det finns också saker som du själv kan göra för att maskinerna hemma ska bli mer energieffektiva. Det handlar till exempel om att ha rätt temperatur i frysen, att bara tvätta kläder när de verkligen är smutsiga och inte i för hög värme och att fylla tvättmaskin och diskmaskin ordentligt. Och du kan faktiskt spara energi på att använda en maskin i stället för att arbeta själv. 

– Om man fyller diskmaskinen ordentligt sparar man både energi och vatten jämfört med att handdiska, säger Lovisa Blomqvist.

6 smarta tips för lägre energianvändning

1. Kontrollera temperaturen i kyl och frys, i kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.

2. Med en konstant temperatur i kylen och frysen minskar energianvändningen.

3. Varje extra grad kallare i frysen gör att energi­förbrukningen ökar med 5 procent.

4. Låt maten svalna innan du sätter in den i kylskåpet.

5. Frosta av frysen.

6. Om du har möjlighet i samband med renovering, undvik att placera kylen och frysen nära spis och ugn.

Det var inte bättre förr

En kombinerad kyl och frys i dag drar ungefär 200 kilowattimmar per år.

För 10 år sedan drog den 400 kilowattimmar. 

För 15 år sedan drog den 600 kilowattimmar. 

Källa: Energimyndigheten 

Scroll to Top