Nu tar klassiska Kockums Jernverk revansch på plasten

Efter att ha legat i dvala sedan 1970-talet gör nu Kockums Jernverk comeback på marknaden, tack vare Rickard Andersson.

Vad hade du för relation till Kockums tidigare?

– Jag kände förstås till framför allt den cremefärgade kastrullen med den gröna kanten. Men en starkare relation fick jag när jag ärvde min egen gryta av min mamma. Då började jag undersöka varumärket och
läsa på, och det historiska arvet – som vi nu vill bevara – växte i mina ögon.

Plastens intåg slog ut Kockums på 1970-talet. Är tiden mogen för en comeback?

– Ja, generellt blir människor mer och mer miljömedvetna. Vi plastbantar och inser att plasten i havet gör jättestor skada på miljön. Våra produkter är tillverkade av 100 procent råmaterial och produceras i Europa för att minska på frakterna. Dessutom sparar man energi med emaljerade produkter eftersom det räcker med lägre koktemperaturer.

De flesta av oss förknippar Kockums just med cremefärgen och den gröna kanten. Hur tänker ni kring färgsättningen nu?

– Självklart kommer vi att behålla det traditionella utseendet, men vi har förfinat nyanserna så att de passar bättre in i dagens hem. Vi har också tagit fram en ny färgskala med sex färger  tillsammans med Louise Klarsten på designföretaget Colorhouse som anpassar uttrycket utan att kompromissa med historien.

Scroll to Top