Ett bevattningssystem kan vara väl värt att investera i, speciellt om man har en ny trädgård. Dagens smarta elektronik gör att man kan vattna sin nyplanterade häck från andra sidan jorden.
I dag finns det gott om digitala system som automatiskt fixar en fin trädgård, inte minst när det gäller bevattning. Mät-sensorer och robotar kopplar ihop vattenkranen med mobiltelefonen. Det finns pop-up-sprinklers och droppslangar, men också anläggningar som drivs av solenergi.
Men trots alla tekniska innovationer är det bra med växtkunskap. Förutom rätt mängd vatten är det viktigt att välja rätt typ av bevattning.

– Blommande och skira växter blir fläckiga om man duschar dem. Sådana växter ska man helst vattna direkt mot rotsystemet. Gröna växter tycker däremot om att duschas, säger trädgårdsexperten Maria Hjalmarsson på Blomsterlandets bevattningsavdelning, och trädgårdsingenjören Pontus Svantesson konstaterar att ett vanligt misstag husägare gör är att de vattnar sin trädgård för ofta, men för lite.
– Det är mycket bättre att vattna trädgården rejält varannan vecka än att gå och skvätta lite varje dag. Vattnet måste få en chans att sjunka ner i jorden till växternas rotsystem. Småvattnar man dunstar vattnet bort innan det hinner göra någon verklig nytta, säger han.
Mycket och regelbunden bevattning är extra viktigt för nya växter, speciellt om man har planterat på våren. Anlägger man en häck eller rabatt är det smart att samtidigt investera i bevattning och gräva ner en dropp- eller fuktslang. Genom att man vattnar under jorden slipper man problemet med avdunstning. En droppslang minskar vattenförbrukningen med hela 70 procent.
– Det krävs mycket vatten för en häck att etablera sig, säger Pontus Svantesson. Kopplar man en timer till droppslangen får växterna det vatten de behöver, utan att man behöver komma ihåg att man ska vattna.
Men marknadens senaste bevattningssystem går att reglera på ett betydligt smartare sätt än med en timer. “Gardena Smart System” är en av de nya digitala lösningarna, som även kan kopplas till robotgräsklipparen och belysningen.
– Många investerar mycket tid och pengar i växthus och fina planteringar, samtidigt som de vill ha friheten att resa bort. Då finns det inte alltid möjlighet att se efter sina gröna domäner, säger Charlotte Kraft på Gardena och tillägger:
– Det här systemet gör dessutom att man inte övervattnar.
Systemet styrs av en “gateway”. Det är systemets hjärna, som tar emot information om sol, temperatur och fuktighet i jorden från en sensor. Informationen kopplas upp mot internet. Bevattningen startas automatiskt, men kan även styras av en app. I princip kan man koppla ett obegränsat antal sensorer till sin “gateway” vilket gör att såväl växthus och gräsmatta som häck och blomsterrabatt får rätt mängd vatten vid rätt tidpunkt.
En annan bevattningsteknik tar hjälp av solen. Solcellspanelen driver en pump kopplad till en vattentunna, och vädret styr alltså automatiskt bevattningen.







