Somrigt gott med hallon

Cheesecake, vanilj- och hallonsnurror, muffins… Bjud gästerna på snabba och enkla bakverk med det godaste som finns: solmogna hallon.


Frozen cheesecake med smak av sommar

Ca 12 bitar

3 ägg

2 dl strösocker

200 g färskost av philadelphiatyp

1 ½ tsk vaniljsocker med riktig vanilj

3 dl vispgrädde

ca 1 liter hallon
(spara hälften till garnering)

7 digestivekex

Garnering

hallon och mynta

Börja med att separera äggen. Rör ihop äggulan med sockret och vaniljsockret och därefter osten. Vispa äggvitan till ett ganska hårt skum i en skål och vispa grädden i en annan. Arbeta sedan ihop grädden med ostsmeten och vänd därefter i äggvitan. 

Rör ner hallonen i smeten. Krossa digestivekexen i botten på en form med löstagbar botten och häll över all smet. Ställ formen i frysen i tre–fyra timmar så att tårtan stelnar. 

Inför servering: garnera med resten av hallonen och lite färska myntablad eller citronmeliss. 

Somrigt gott med hallon
Frozen cheesecake är en av sommarens stora favoriter, lika uppskattad av stora som små. En perfekt efter­rätt som kan förberedas i förväg.
Vanilj- och hallonsnurror 

Ca 30 st

50 g jäst

50 g smör eller margarin
5 dl mjölk

1 ½ dl socker

2 tsk vaniljsocker
1 krm salt

ca 12 dl vetemjöl

Fyllning 

50 g smör

ca 5 dl hallon
½ dl strösocker

3 msk vaniljsocker

Garnering

koncentrerad äppeljuice

strösocker

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Rör ut jästen i mjölkblandningen tills den löser sig. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt. Blanda i nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Knåda degen smidig. Låt jäsa under en handduk i ca
40 min eller tills den blivit dubbelt så stor. 

När degen jäst klart, dela den i flera mindre bitar och kavla ut dem en och en. Kavla så bitarna blir ca 1 cm tjocka, och bred smör över hela degytan. Blanda hallon, strösocker och vaniljsocker försiktigt och fördela det jämnt över degytan. 

Vik degen dubbel och skär 7–8 cm breda längder. Skär sedan ett snitt i varje längd, tvinna degbitarna och lägg dem omlott i en rund ring. 

Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa till dubbel storlek i ca 20 min. Grädda bullarna i 225 grader i 10–12 minuter. Låt dem svalna en aning och pensla sedan med äppeljuice och doppa bullarna i strösocker.  

Somrigt gott med hallon
Vanilj- och hallonsnurror är en god och somrig variant på vanliga bullar. Passar perfekt till eftermiddagsfikat på verandan eller i picknickkorgen på utflykten.
Sommarsöta hallonrutor

Ca 20 bitar

175 gram smör

3 ägg

2 ½ dl strösocker

2 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl

2 msk citronsaft

200 g hallon

Garnering

florsocker

Smält smöret i en kastrull och låt svalna. 

Rör ihop ägg och socker. Blanda alla torra ingredienser och häll det i äggsmeten. Tillsätt smöret och citronsaften. Rör ihop tills smeten är klumpfri och häll den sedan i en smord och bröad form, 20×24 cm. 

Strö över hallonen och tryck ner dem i smeten. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter i 180 grader. Vill du ha kakan mindre kladdig kan du grädda den några minuter extra.

Ta ut kakan och låt den svalna. Garnera med florsocker och skär upp i bitar. 

Somrigt gott med hallon
Det här är en mjuk och lite kladdig kaka som passar att äta som den är, eller som dessert tillsammans med grädde eller vaniljglass.
Rulla till toppen