Pool, spa och bastu bidrar på olika sätt till sköna stunder i trädgården. Hur ska jag välja för att få spakänsla på semestern hemma? Foto: Camilla Isaksson, Anette Sievers, Linda Tengvall och resp tillverkare
Att skapa möjlighet till skön avkoppling i trädgården är ett sätt att ge vardagen guldkant, men kan också vara ett sätt att njuta av en semester hemma. Ett spabad är absolut skönast när höstkvällarna mörknar och under vintern, när man kan ta ett varmt bad i kylan – med blicken riktad mot stjärnhimlen. Bastun har samma funktion, att ge värme och avkoppling. Poolen ger däremot svalka, även om vattnet med de nya poolvärmepumparna lätt kan värmas till 28 grader.
– Det är ofta så att barnen först får igenom sitt önskemål om pool och föräldrarna efter några år kompletterar med ett spabad eller ett bastuhus, säger Magnus Holgersson på Folkpool.

En stämningsskapare
Den som har pool vill förr eller senare även ha ett värmande komplement. Poollivet handlar också om mycket mer än bara vatten. Många bygger upp sina dagar med umgänge kring poolen från slutet av maj till början av september, från morgonkaffet till kvällens fest med grillning. Det är där man umgås med familj och vänner. Poolen är också ett smycke och en stämningsskapare.
– Men det händer ibland att jag avråder från pool, säger trädgårdsdesignern Susanne Andersson. Om man vet med sig att man inte kommer att använda poolen så mycket eller kanske har begränsat utrymme kan den vara en onödig investering. Dessutom behövs en bra, solig plats.
Ny teknik sparar energi
Med ett smart pooltak förlänger man säsongen och sparar energi. Ett annat komplement till poollivet som blivit allt mer populärt är att installera en dusch värmd av solceller. Den som drömmer om poollivet ska dock vara medveten om att poolen kräver skötsel, även om teknik och automatik har gjort framsteg. För den som bor i norr med kort sommar finns det heller inte så stort incitament för att investera i en pool.
Ju längre norrut man kommer i Sverige, desto mer populär blir bastun. Det finns dessutom skillnader mellan stad och landsbygd. Bastun är vanligare på landet. Detta sagt finns det självklart människor med bastubad i själen i både stad och land, från norr till söder. De nya bastuhusen har dessutom gjort att fler fått upp ögonen för möjligheterna.
– Med en glasad vägg mot trädgården eller kanske sjön får man en helt annan känsla av rymd än i den traditionella, stängda bastun, säger Daniela Hansson på Exacta.
Ny belysningsteknik har också gett förutsättningar för nya upplevelser. Glasfibertrådar kan monteras bakom aggregatet, i taket eller runt inbyggda vattenskålar och kopplas till en projektor – bara fantasin sätter gränser.
Klassisk spaupplevelse
Den vedeldade badtunnan är även den en klassisk spaupplevelse som lämpar sig extra bra på landet, där man kanske har begränsad tillgång till el.
– Det finns nya modeller för den som vill ha njutningen men slippa mycket av skötseln, säger Per-Ivan Christiansson på Skånska Byggvaror. Vedeldade badtunnor tillverkas nu också i glasfiber och med plastklädd insida och kan kombineras med ett reningsverk.
Sättet man väljer att skapa spakänsla på i sin utemiljö beror på de preferenser man har, hur tomten ser ut och den familjekonstellation man har att ta hänsyn till – och förstås budgeten. För den som snabbt och enkelt vill skapa spakänsla kan en utedusch eller ett utebadkar vara början på ett nytt sätt att uppleva sin trädgård!













Lov att bygga?
Det behövs i regel inte bygglov för att anlägga en pool, ett spabad eller en bastu, däremot krävs ofta en bygganmälan. Börja därför planeringen med att kontakta byggnadsnämnden för att få veta vad som gäller i din kommun. Efter bygganmälan måste man invänta startbesked.
För vedeldad bastu finns krav på brandskydd, till exempel avstånd till andra byggnader, skorstenshöjd och utsläpp. En skorstensfejare ska anlitas för installation och besiktning av skorstenen. Tänk alltid på brandsäkerheten och välj CE-märkt.
För fasta pooler på tomten finns bestämmelser för att förhindra drunkningsolyckor.
Källa: Boverket
Kostnad i tid och energi
Poolen. Varje vecka behöver man testa vattnet 1–2 gånger, tillsätta klor och dammsuga poolen, alternativt ha en automatisk poolstädare. Vårstart och vinterstängning tar ca 3 timmar. Driftskostnad för reningsverk, 700–1 400 kWh, uppvärmning med poolvärmepump i 4×8 meter pool med tätt överdrag ca 2 500 kWh, kemikalier och rengörings-medel 1 500–2 000 kr.
Spabadet. En modern, välisolerad modell förbrukar 2 500–4 000 kWh/år (vid årsmedeltemperatur 7 grader) om man håller 38 grader i och använder det 2 ggr/vecka. Man behöver byta vatten några gånger per år, regelbundet tillsätta klor och kontrollera pH. Kemikalier, rengöringsmedel, filter och UV-C-lampa eller ozon kostar 1 400–4 000 kr, beroende på modell.
Bastun. En bastu kräver minst jobb. När den är byggd och lavarna är behandlade krävs grundlig översyn en gång om året, då träet ska rengöras och eventuellt vaxas in och stenarna i aggregatet plockas om. Om man har ett eldrivet aggregat ligger förbrukningen i en vanlig bastu på 10 kWh/bad.
Fotnot: Kostnad per kWh: knappt 1 krona, beroende på elavtal.