Uteplatsen har tagit större och större plats i våra liv. Trender för möbler kommer och går. Men en uteplats utan en optimal ljussättning förlorar ofta sin charm. Men hur ska man tänka kring belysningen utomhus? Vi listar våra bästa tips.
Testa din utebelysning
Hos Philips kan du göra ett digitalt test på hur din utebelysning ser ut och vilket ljussken den ger, innan du handlar. Testa här!
Det är många saker att tänka på när du ska välja din utomhusbelysning. Precis som när du ska hitta belysning till hallen, vardagsrummet eller köket måste du låta de ta tid och planering. Det finns nämligen ingen anledning att kompromissa varken när det gäller att komma på vad du behöver eller hur din utomhusbelysning ska se ut. I slutändan handlar det om att få mer kvalitetstid utomhus och att hitta en harmoni mellan ute och inne.
I fyra punkter hittar du tipsen som kan hjälpa dig på vägen till den bästa utomhusbelysningen, för dig och ditt hem.
1. Planering
Att planera utomhusbelysningen är både kul och ger ett fantastiskt resultat om det utförs väl.
Som ett första steg; var gärna kritisk mot befintlig utomhusbelysning vid husköp och överväg vilken typ av belysning du har behov av. Exempel på detta är hur ljuset är riktat.
- Diffust och spritt ljus från en vägglampa till allmän belysning till exempel på en gård, på en terrass eller vid ingångspartier.
- Riktat och koncentrerat ljus från spotlights eller vägglampa till exempel vid namnskylten på en husvägg eller postlåda.
- Uppåtriktat ljus från en spotlight eller vägglampa för effektbelysning till exempel längs en husvägg.
- Nedåtriktat ljus från en vägglampa eller stolplykta för orientering till exempel vid en stig eller trappsteg.
LÄS MER: Trädgårdsbelysning för speciella stunder

2. Placering
När det gäller placering är det två saker du bör ha i åtanke. Dels handlar det om platser som gör huset säkert och bekvämt, det vill säga områden som bör lysas upp på kvällen. Dessa är entrédörrar, garagageuppfarter och husknutar.
En utomhuslampa med rörelsesensor vid huvudentrén eller vid infarten är en praktisk och energibesparande lösning. Dels gör den det enkelt att hitta nyckellås med händerna fulla av kassar och dels skapar den trygghet när man är ensam hemma och inte väntar gäster.
Utöver de är det viktigt att placera belysningen så trivsamt som möjligt så att du får chans att nyttja din trädgård och ditt uterum maximalt. Du kan utgå ifrån framsidan och baksidan av huset.
Framsidan
Infarten och ingångspartier kan du behöva en allmän och elegant belysning så att dina gäster och brevbäraren hittar namnskylten och ringklockan. Dessutom är det viktigt att belysningen lyser upp eventuella trappsteg eller lutningar så att man kan se vart man går. Det är en väldigt bra idé att montera ljuset lågt så att det inte bländar. Använd hellre flera ljussvaga lampor än en lampa med hög ljusstyrka.

Baksidan
På baksidan kan du behöva både trivselbelysning på terrassen och effektfull belysning runt om i trädgården så att man kan njuta av den även inifrån vardagsrummet. På terrassen kan vägglampor vara ett bra val medan stolplyktor längs häcken eller en spotlight upp mot ett träd ger en stämningsfull belysning i hela trädgården.
LÄS MER: Allt om utomhusbelysning

3. Säkerhet
Kom ihåg att du av säkerhetsskäl inte själv får installera eller byta ut strömbrytare, stickkontakter och lampor utomhus. Om du däremot har köpt en färdig sats med sladdar, transformator och bruksanvisning där du bara ska sätta kontakten i ett eluttag går det bra.
4. Välj kvalité
Då det svenska vädret kan bjuda på allt ifrån minusgrader till stark sol är det viktigt att förse hemmet och trädgården med väderbeständig och robust utomhusbelysning. Det är värt att investera i produkter av hög kvalitet som inte kräver mycket underhåll och inte behöver bytas ut efter bara några år.
Alla Philips utomhusarmaturer är av hög kvalitet tillverknings- och materialmässigt, vilket är din garanti för många års hållbarhet. Produkterna med integrerade LED-ljuskällor ger dessutom både en energibesparing på upp till 90 procent samt en jämn ljusfördelning. Dessutom innebär LED-ljuskällor att du slipper att byta glödlampor varje gång en glödlampa går sönder.
Hitta rätt belysning för dig:
Stämningsbelysning
Rörelsesensorer
Utomhusbelysning
Här hittar du alla Philips lampor