Vackra klockliljor att ha i trädgården – här är sorterna att satsa på

Klocklilja Fritillaria är ett stort släkte av liljeväxter, allt från pyttesmå lökväxter till riktigt stora. Har man en gång fångats av deras skönhet är man beredd på det lilla extra jobb som kan krävas för att få dem att trivas. Här är tre fina sorter att ha i trädgården.

Tre sorters klockliljor att ha i trädgården:

1. Kungsängslilja 

Den rutiga blomman har odlats i Sverige sedan 1600-talet och finns också vildväxande på fuktiga ängar, den mest kända är Kungsängen utanför Uppsala. Där växer ett hav av blommor och därifrån har kungsängsliljan fått sitt moderna namn. Den har även kallats vipägg, efter mönstret på vipans ägg. 

Det är svårt att förstå hur den tunna stjälken kan bära upp den förhållandevis stora blomman. Bladen är lika sirliga som stjälken, grågröna och smala. Fritillarior förökar sig med sidolökar och med frön. Vill man hjälpa till med spridningen kan man så frön i krukor  eller bara sprida ut dem där man vill att de ska växa. Det tar minst fyra år från frö till blommande lök, och under tiden får man se upp så att man inte rensar bort plantorna. De kan även vara svåra att urskilja om de växer i högt gräs, bäst är ett ställe där man inte klipper gräset så noga.  


LÄS ÄVEN: Lyckas med klematis – viktiga skötselråd och 6 vackra sorter


3 klockliljor att älska
Kungsängslilja Fritillaria meleagris har ett karaktäristiskt rutmönster.

2. Kejsarkrona

Denna pampiga blomma med klockor toppade av en rufsig samling blad drar verkligen uppmärksamheten till sig. Färgen på klockorna varierar från orange-röda till gula. Dessutom doftar löken ganska starkt och inte så angenämt.
Sorken skyr doften, och det kan man använda sig av. Kejsarkrona gillar lite tyngre näringsrika jordar och kan med fördel gödslas efter blomningen.

Blomman kom till Europa redan på 1500-talet och var ett av favoritmotiven i 1600-talets holländska blomstermåleri. Den har odlats mycket länge som prydnadsväxt i Sverige. Plantera lökarna djupt, 20 centimeter ner i jorden. Kejsarkronan blommar i april–maj och kan bli över en meter hög. Den kan ibland ses vid ödetorp där den har dröjt sig kvar, men flyttar man på löken kan det ta tid innan den blommar igen. 

3 klockliljor att älska
Den pampiga kejsarkronan Fritillaria imperialis är en klassisk trädgårdsväxt, som lyser lång väg.

LÄS ÄVEN: Så lyckas du med luktärter – odlingstips och viktiga skötselråd


3. Mörk klocklilja 

En riktig höjdare på nästan en meter – inte undra på att de som odlar den mörka klockliljan är förtjusta. Den har nästan svarta klockor. Om kejsarkronan är punkare så är mörk klocklilja en mjukare popartist med ett lite sötare, fast ändå kraftfullt uttryck. Klockliljan vill stå varmt och vindskyddat i väldränerad, humusrik jord. En södervägg kan fungera bra. Se till att plantera löken djupt. Den sprider sig inte så lätt, faktum är att den är lite svårodlad. Klockorna är vackra, men doften är sisådär. Mörk klocklilja är härdig i södra halvan av landet, men kan odlas längre upp om den vintertäcks med löv. Ibland kan den även behöva täckas på våren, om det blir frostnätter efter att den har kommit upp ur jorden. 

Det finns även en mycket vacker sort med ljust gröngulvita klockor som heter ‘Ivory Bells’.

3 klockliljor att älska
Mörk klocklilja Fritillaria persica är en häftig blomsterlök med nästan svarta klockor.

Scroll to Top