Mäklaren Siv Kraft fokuserade tidigt på vindsvåningar och hon lever som hon lär. I hennes hem under takåsarna, samsas klassisk inredning med orientaliska inslag. Intresset för det asiatiska väcktes under en resa till Nepal. Av Anette Mörner Text: Axel Mörner Foto: Fredrik Sweger
I slutet av 80-talet rådde en närmast överhettad ekonomisk yra i Sverige och intresset för att investera i fastigheter och bostadsrätter var stort – framför allt i Stockholmsområdet. Siv Kraft, som just hade börjat arbeta som mäklare, var full av tillit och framtiden såg ljus ut. Men i början av 90-talet började korthuset att rasa. Plötsligt var bostadsmarknaden stendöd, ingen ville sälja eller köpa. När Siv var på ett av sina vattengympapass tänkte hon att “det här kan jag lika gärna göra på Hawaii, varför inte ta och passa på att åka jorden runt”.
Sagt och gjort – Siv packade väskorna och det första stoppet på resan blev Nepal och Katmandu där hon för första gången kom i kontakt med buddismen. Hon fascinerades av filosofin där respekt för allt levande, medkänsla och en positiv livsåskådning står i centrum. Efter ett tag blev hon själv buddist och började meditera.

– För mig är det starten på dagen och ett sätt att få en lugn stund och samla tankarna, berättar Siv. Jag träffade min man Claes på ett buddistiskt event 1997. Vi delar livsåskådning och det är viktigt för oss båda.
I dag är Claes delägare i mäklarbyrån och den som sköter fotograferingarna och arbetar som koordinator för projekten.
Bygger hus på tak
Siv fortsatte att arbeta som mäklare och fick med tiden en förfrågan från en bostadsrättsförening som ville att hon skulle sälja deras råvind. Hon tog sig an uppdraget och upptäckte att det var både kreativt och intressant.
– Så på den vägen är det, jag anlitade en byggare som köpte vinden och sedan sålde jag våningen på ritning till ett fast pris. Det är så det går till när vi säljer vår produkt VUP – vind under produktion. Kunden som köper bostaden slipper budgivning och får vara med i slutskedet för att välja färger och material.
Efter den lyckade försäljningen beslöt sig Siv för att nischa in sig på just vindsvåningar.
– Som mäklare behöver man specialisera sig, anser Siv. Nu har vi även börjat med konceptet PUP – penthouse under produktion, vilket innebär en nybyggnation ovanpå taket av ett äldre hus. Det är framför allt husen från 60- och 70-talen med sina platta tak som är idealiska för detta. I dessa fall kan vi skapa bostäder med en friare planlösning och större terrasser runtom, vilket är mycket omtyckt av kunderna.
Och Siv lever som hon lär – både hennes kontor och hem var tidigare råvindar som gjorts om.
– Det är viktigt att kunna visa kunderna hur det ser ut och vilka lösningar man kan göra med sin vindsvåning, säger hon.
Själv har Siv bott på Södermalm i Stockholm i hela sitt vuxna liv, just nu i området Högalid högst upp i ett hus med utsikt över Långholmen och Riddarfjärden.
– Att bo högst upp i ett hus har många fördelar förutom utsikten, till exempel att man slipper bli störd av trafik eller grannar.
Har skapat en oas i stan
Sivs våning är 125 kvadratmeter och har två sovrum och en öppen planlösning mellan vardagsrum, matsalsdel och kök.
– Vi har två terrasser som ger både morgon- och eftermiddagssol.
Våningen har putsmålade väggar vilket ger en mjuk och behaglig stämning samtidigt som de flirtar med den industriella looken som varit så trendig de senaste åren. Stilen förstärks av de väggfasta Triplexarmaturerna med teleskopfunktion från 20-talet, designade av Johan Petter Johansson. Arkitekten Carouschka, som varit involverad i designen av Sivs kontor, har även varit delaktig i utformningen av det privata hemmet och hjälpt till med en del smarta idéer.
– Hon har ett friskt och rationellt tänkande som förbättrat våningens utseende och funktion, säger Siv. Det är alltid bra att ta in sakkunniga vid större och speciella arbeten.
Siv och Claes trivs på Södermalm.
– Vi känner oss trygga här och flyttar ogärna ifrån den här våningen. Här kan jag utföra min dagliga morgonrutin med meditation innan jag åker till arbetet i city. Nu börjar även det tidigare slitna området vid Långholmsgatan bli fräscht och hit flyttar många unga, kreativa människor. Närheten till Långholmens grönområden och kanalen gör också sitt till.
Paret har hittat sin oas högt ovan takåsarna – en plats för stillhet och meditation mitt i storstaden.








