Skaffa höns i trädgården – 6 saker att tänka på

Drömmer du om att ha höns i trädgården? Det är inte så krångligt som man kanske kan tro. Här är sex viktiga saker att tänka på.

Tillägg: Från den 21 april 2021 gäller regler för registrering av fjäderfän eller andra fåglar i fångenskap. De nya reglerna innebär att du som har fjäderfän, oavsett hur många, ska registrera din anläggning hos Jordbruksverket.

Våren är en bra tid att skaffa höns. De kräver ungefär lika mycket skötsel som en katt, men först måste man förstås bygga och inreda ett hönshus. Det och mycket mer berättar Anette Sievers i boken “Börja med höns i trädgården” (Roos & Tegnér).

Om ditt hönsinnehav börjar med några ulliga kycklingar kan det vara bra att veta att det tar ungefär fyra månader innan de börjar värpa. Men då kommer den stora belöningen – närproducerade och klimatsmarta ägg som kommer att ge dig många omeletter och sockerkakor med guldkant!

Hönsgödseln är också en stor bonus. Det är snabbverkande och rena dynamiten för grönsakslandet, men sätter fart på alla rabatter i början av våren.


LÄS ÄVEN: Så blir du självförsörjande – inspireras av Signes välplanerade odlingsträdgård


Skaffa höns i trädgården – 6 saker att tänka på
I boken “Börja med höns i trädgården” bjuder Anette på tips och råd till alla blivande hönsägare.

Så här planerar du för höns i trädgården:

1. Ditt djurintresse är den drivkraft som gör att hönsinnehavet blir lyckat, det handlar ju om att i ur och skur se till att några djur har det bra.

2. Inhämta så mycket kunskap och information som möjligt, på nätet och i böcker. Det finns också mycket information på till exempel branschorganisationen Svenska Äggs och Jordbruksverkets webbplats.

3. Prata med grannarna innan och kolla vilka regler som gäller i din kommun.

Skaffa höns i trädgården – 6 saker att tänka på
Höns trivs i trädgården, men de behöver en inhägnad hönsgård så att de får skydd när du inte är hemma – eller du inte vill ha dem sprättande i rabatterna. Foto: Åsa Siller
Skaffa höns i trädgården – 6 saker att tänka på
Det är många som har höns i stan, även tillsammans med sina grannar utanför hyreshuset. Foto: Åsa Siller
Skaffa höns i trädgården – 6 saker att tänka på
Man kan inte tänka sig mer klimatsmart mat än ägg från egna höns. Foto: Åsa Siller

LÄS ÄVEN: Fruktträd, rosor och syrensnår i den idylliska torparträdgården – kika in


4. Tupp är inte nödvändigt för att få ägg, men en tupp främjar sammanhållningen i flocken förutom att han befruktar äggen. I en del kommuner råder totalt tuppförbud, i andra måste man ha hönsen instängda i isolerat hus på natten.

5. Ställ iordning hönshuset. Har du redan ett uthus eller en gammal lekstuga behöver du inreda det med sittpinne, rede, foder- och vattenautomat. Du behöver också jordad elektricitet, så att du kan ha belysning och eventuell värmelampa på vintern. Det behövs även en inhägnad hönsgård, för att hönsen ska vara säkra från rovdjur när du inte är hemma och de kan vara i trädgården. Varje höna ska ha en yta på minst 0,2 kvm enligt djurskyddslagen, men för att hönsen ska trivas och värpa många ägg är det bättre med större ytor så att de kan springa fritt.

6. Bestäm vilken sorts höns du vill ha. Höns kan bli väldigt tama, beroende både på ras och individ. Det finns också raser som värper ägg i någon ovanlig färg, som grönt eller chokladbrunt. Om du inte känner någon som har höns, kontakta någon av organisationerna för hobbyhöns i Sverige, Svenska Rasfjäderfäförbundet, Svenska Lanthönsklubben eller Svenska Kulturhönsföreningen. De ordnar ibland hönsbytardagar på våren.

Skaffa höns i trädgården – 6 saker att tänka på
Hönor lägger ungefär ett ägg om dagen under den ljusa årstiden. Om du har tupp kan du få kycklingar, då ruvar hönan i ungefär tre veckor. Foto: Anette Sievers
Skaffa höns i trädgården – 6 saker att tänka på
Kindahöns är en lanthönsras som har bevarats i generationer. Foto: Elin Pettersson/Svenska lanthönsklubben
Skaffa höns i trädgården – 6 saker att tänka på
Orpington är en ras som finns med många variationer på fjäderdräkten, här gul svartsömmad. Foto: Åsa Siller

LÄS ÄVEN: Växterna att undvika i trädgården – om du vill slippa mördarsniglar


Artikeln publicerades första gången 2018-03-20.

Scroll to Top