Så får du ner dina fasta utgifter – bostadsekonomens 5 bästa tips

Boendet är fullt av beslut som påverkar ekonomin. Här ger Villaägarnas bostadsekonom Håkan Larsson sina bästa tips på hur du kan få ner dina fasta utgifter.

När nyårsbubblet är slut infinner sig ofta det stora lugnet. Det är tomt i kalendern och ofta även i plånboken. Perfekt tid att boka möte med sig själv med ämne: bostadsekonomi. Några avsatta timmar i början av året kan nämligen betala sig. 

Så får du ner dina fasta utgifter – bostadsekonomens 5 bästa tips:

1. Börja med bolånet

Den första frågan man ska ställa sig är vilka kostnader man över huvud taget kan påverka, nästa är vad som kan ge mest pengar. Bostadsekonom Håkan Larsson på Villaägarna råder alla att börja med bolånet:

– Lite pappersexercis kan snabbt ge många tusenlappar. Många som har ägt sin bostad länge har liten skuldsättning och därmed ofta väldigt höga räntor. Det kan tyckas paradoxalt, men bankerna är i regel mer intresserade av att ge kunder med stora lån bra villkor eftersom de tjänar mer pengar. 

Detta sagt lönar det sig ändå nästan alltid att förhandla! Gör en jämförelse av de aktuella boräntorna, till exempel på konsumenternas.se. Ta sedan in offerter från olika långivare. Ett räkneexempel visar att det verkligen finns pengar att tjäna: En villaägare med ett lån på 2 miljoner med 1,85 procent ränta som förhandlar ner den till 1,29 procent, tjänar nästan 8 000 kronor per år. 

2. Få koll på elen

Den andra stora fasta utgiften att få koll på är el. Många har aldrig förhandlat om sitt elavtal, och tillhör man dem finns det stora pengar att tjäna. 

– Ett av sju hushåll ligger på ett tillsvidarepris, säger Håkan Larsson. Detta anvisningspris ligger mer än 30 procent högre än förhandlade pris. Att ta sig tid och förhandla om sitt elpris åtminstone en gång kan verkligen löna sig. Gör det!

Även här finns det en oberoende prisjämförelsesajt med de aktuella elpriserna i alla postnummerområden, elpriskollen.se.

3. Avtal för uppvärmning

Fundera över alternativa energilösningar och kontakta eventuellt energi och klimatrådgivaren i den kommun du bor. Kanske en kamin kan komplettera värmesystemet?

4. Avtal för telefoni, bredband och kanalpaket

Räcker det med att ha bredband och säga upp dyra abonnemang? Har du ett onödigt omfattande mobilabonnemang? Jämför priser på telepriskollen.se.

5. Ha koll på huset

Ta en ordentlig titt på fasad, fönster och tak. Underhåll i tid kan spara stora summor i längden. Några snabba spartips kan vara att sänka inomhustemperaturen, sätta upp tätningslister runt fönster och byta till led-lampor.

Scroll to Top