Magiska Marocko med Hus & Hem 8 dagar

Följ med Hus & Hem till Marocko, ett land som bjuder på massor med inspiration för form- och designintresserade. Vi reser genom ett magiskt ökenlandskap med frodiga oaser och besöker städer som tycks hämtade ur "Tusen och en natt".

En av de härligaste inredningsstilarna just nu hämtar inspiration från Marrakech, och du som reser med Hus & Hem till Marrocko bjuds på ett överflöd av form och färg. Självklart utforskar vi Marrakech, liksom de andra kungliga städerna, Fès, Meknes och Rabat.

Flera av de platser vi besöker är upptagna på Unescos lista över världsarv, som till exempel 60- och 70-talets kändishäng Essaouira. Genom århundradena har flera kulturer gjort avtryck, vilket en av romarrikets stoltaste städer Volubilis är ett exempel på. Vi tar del av utgrävningarna i staden och områdets historia.

Att Marocko också smakar gott får vi många bevis på, bland annat i oasen Beni Mellal som vi anländer till på vår färd över Atlasbergen. Området kallas Marockos fruktkorg och vi får bevis på att fikon och apelsiner smakar godast nyplockade. 

Välkomna att njuta av det magiska Marocko tillsammans med Hus & Hem och svensk-talande guide, engelsktalande lokala guider och Hus & Hems art director Markus Koba.

Du hittar all information och ett utförligt dagsprogram på scandorama.se/husochhem.

Magiska Marocko med Hus & Hem 8 dagar
Marockansk traditionell arkitektur med sina stiliserade mönster och mosaiker. Foto: Shutterstock

Dagsprogram:

Dag 1: Skandinavien – Agadir

Flyget tar oss direkt utan mellanlandning över den Europeiska kontinenten och vi landar i kuststaden Agadir. Vår Scandoramaguide möter oss och bussen tar oss till vårt hotell för incheckning. En gemensam middag serveras på kvällen då vi lär känna varandra och vi kopplar av inför det spännande mötet med detta exotiska land.

Dag 2: Agadir – Essaouira – Safi – Casablanca

Efter frukost startar vi vår resa längs Atlantkusten och färdas norrut. Vi når staden Essaouira innan lunch och får en guidad tur med höjdpunkterna i Essaouira, staden som frekventerades av kändisar som Leonard Cohen och Cat Stevens på 60-och 70-talen. Arkeologiska utgrävningar visar att här fanns bosättningar redan under förhistorisk tid. Staden är belägen inne i en bukt med den stora ön Mogador utanför som nästa stänger till bukten. Detta ger staden ett skyddat läge från Atlantens vindar och eftersom platsen är rik på färskvatten har den i alla tider varit en av de mest populära platserna för sjöfarten att lägga till vid. Dagens stad grundades i mitten av 1700-talet av sultanen Mohammed ben Abdallah. Han önskade vända sitt kungarike mot Atlanten, och förbättra relationerna med de europeiska staterna som passerade med sina fartyg. Vi besöker den kända Medinan som ett exempel på hur en befäst stad från senare delen av 1700-talet kunde se ut i Nordafrika. Medinan är även upptagen på listan som ett av Unescos världsarv.  

Vi färdas ytterligare norrut längs kusten och når den stora hamnstaden Safi varifrån Thor Heyerdahls expedition Ra utgick. Traditionen säger att Safi grundades av riket Kartago men det vi besöker idag är stadens kända citadell som grundades av portugiserna under 1500-talet. Efter besöket i Safi tar vi oss den sista biten till Casablanca och vårt hotell där vi checkar in och avnjuter en god middag efter en spännande dag.

Dag 3: Casablanca – Rabat – Meknes

Efter frukost gör vi en stadsrundtur i Casablanca, den industriella och ekonomiska huvudstaden i Marocko. Självklart är namnet välkänt genom klassiska filmen med samma namn med skådespelarna Ingrid Bergman och Humphrey Bogart. Vi besöker Mohamed V-torget, Anfa, strandpromenaden Ain Diab och därefter även den monumentala Kung Hassan II-moskén, en av världens största moskéer. Efter att ha fått uppleva Casablancas kända platser styr vi färden mot Rabat, Marockos politiska huvudstad. Rabat tillhör en av de fyra kungliga städerna och vi besöker Hassantornet och dess förstörda pelare, Mausoleum Mohamed V, La Kasbah des Oudayas och flera andra intressanta och historiska platser. Resan går sedan vidare mot nästa kungliga stad Meknes och vi checkar in på vårt hotell och får middag serverad.

Dag 4: Meknes – Volubilis – Fes

På morgonen tar vi oss till Meknes hjärta. Staden grundades på 700-talet som en Kasbah. Under 900-talet utvecklades staden kring detta fort av berberstammen Maknassa. Under sultanen Moulay Ismail under sent 1600-tal och tidigt 1700-tal upplevde staden sina guldår. Staden symboliseras av en klassisk spansk-morisk stil och här harmonierar det Islamska och europeiska kulturarvet i god symbios. Vi får en guidad tur och möjlighet uppleva stadens absoluta höjdpunkter. Meknes finns idag upptaget som ett av Unescos världsarv.

Resan går sedan vidare till en av romarrikets stolta städer i Nordafrika. Ruinstaden Volubilis ligger strax utanför Meknes och grundades som en romersk stad och ligger väldigt isolerat. Efter att romarna tappade staden fortsatte berberna att bygga upp den och därefter kartagerna. Slutligen utropades staden till huvudstad i kungariket Mauretania. Vi får uppleva utgrävningarna av staden och vår guide kommer att berätta om stadens och områdets intressanta historia. Vi fortsätter sedan till nästa kungliga stad, Fes, Marockos religiösa, kulturella och andliga huvudstad, där vi flyttas tillbaka till medeltiden längs de förtrollande gamla basargatorna med sina starka färger och dofter. Vi checkar in på vårt hotell, smälter dagens intryck och avnjuter en god middag.

Dag 5: Fes – Beni Mellal – Marrakech

Efter frukost ger vi oss ut på en resa på, över och längs de enastående Atlasbergen. Dagen kommer att erbjuda flera sceniska stopp. Det karga bergslandskapet avbryts med spännande frodiga oaser längs resan. Vi gör ett besök i Beni Mellal som ligger vackert på slätten med samma namn. Detta kallas Marockos fruktkorg för mitt inne i detta mäktiga land odlas här oliver, fikon, apelsiner och väldigt mycket annan frukt. Strax utanför staden hittar en stor dammbyggnad och med detta en konstgjord sjö mitt inne i Marocko och vid Atlasbergens fot. Efter dagens mäktiga naturupplevelser kommer vi fram till färgstarka Marrakech med myllrande gränder och basarer, fyllda av folkliv och en orientalisk atmosfär, en verklig kontrast mot vad vi hittills upplevt. Vi checkar in på vårt hotell för två nätterna i denna fjärde kungliga stad vi besöker på denna rundresa. Vi laddar med en god middag inför mötet med mäktiga Marrakech.

Dag 6: Marrakech 

Denna dag ägnar vi helt för Marrakech och för sightseeing i staden där vi insuper atmosfären av saffran och mynta och upplever stadens storhet. I den tropiska Majorelle Gardens med dess hus, som bland annat ägts av Yves Saint-Laurent, promenerar vi bland underliga kaktusar, palmer och imponerande höga buskage av bambu. Koutoubia Minaret, Bahia-palatset, de berömda SaadiansTombs, Menara-trädgårdarna, det oförglömliga Djamaa El Fna-torget med dofter av nygrillat lammkött och alla basarerna är en del av dagens innehåll. Tid kommer dessutom att finnas för att på egen hand upptäcka den myllrande Medinans folkliv med alla underhållande musikanter, gycklare och akrobater.

Efter denna oförglömliga dag finns möjlighet till lite avkoppling. På kvällen blir det nämligen dags att inleda den marockanska kvällen med fest. Vi får möjligheten att i klassisk marockansk miljö uppleva marockanska kulinariska specialiteter, musik, dans och kultur i en härlig blandning under aftonen. Färger, dofter, smaker och intryck i en sällsynt härlig symbios.

Dag 7: Marrakech – Agadir

Vi lämnar Marrakech för resa mot havet igen mot Agadir. Denna klassiska badort ger möjlighet till både bad, avkoppling, spännande shopping i stadens Medina och en skön stund att smälta intrycken av Marocko under denna sista dag. På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag.   

Dag 8: Agadir – Skandinavien

Vi tar farväl av magiska Marocko, beger oss till flygplatsen och flyget tar oss tillbaka över den Europeiska kontinenten berikade med otaliga intryck och fantastiska minnen från en fantastisk resa.

Magiska Marocko med Hus & Hem 8 dagar
Låt dig inspireras av Marockos färgrikedom. Foto: Shutterstock

Resfakta:

Avresa: 3 november

Hemresa 10 november

Avreseflygplatser: Arlanda och Köpenhamn

Pris: 12.380:- per person i dubbelrum

Researrangör: Scandorama

I priset ingår:

Flyg i ekonomiklass med Norwegian till Agadir t/r

Flygskatter och säkerhetsavgifter

Transfers från och till flygplatsen i Agadir

7 nätter med del i dubbelrum på 4-stjärniga hotell

7 frukostar

6 luncher

7 middagar

Rundresa enligt dagsprogram

Samtliga inträden under rundresan

Svensktalande guide från Scandorama

Engelsktalande lokalguide

Representant vid minst 25 resenärer

Tillägg:

Enkelrumstillägg: 1500:-

Avbeställningsskydd: 800:-

Reseförsäkring: 325:- som komplement till hemförsäkringen.

All information kring resan hittar du på hemsidan: www.scandorama.se/husochhem

Boka så här: Ring Scandorama 040-600 00 00 eller www.scandorama.se/husochhem där samtliga läsarresor med Scandorama också finns presenterade..

Scroll to Top