Upplev södra Englands vackraste trädgårdar tillsammans med Hus & Hem

Följ med Hus & Hem till några av södra Englands vackraste trädgårdar. Njut av inspirerande trädgårdsdesign, underbara växter och den rika kulturhistoria som förknippas med grevskap som Somerset och Cornwall.

Strosa runt bland doftande rosor i Vita Sackville- Wests vita trädgård på Sissinghurst Castle och låt dig inspireras av de världsberömda rabatterna i det engelska trädgårdssällskapet RHS park i Wisley. Det är bara ett par av höjdpunkterna under Hus & Hems trädgårdsresa till England.

Vi får uppleva Englands södra grevskap, med ett klimat så gynnsamt för artrikedom och trädgårds-anläggning. I de subtropiska parkerna Trebah Garden och Abbotsbury Subtropical Gardens kan vi vandra i de frodiga dalgångarna, fulla av manshög gunnera och prunkande hortensia. Här finns också en mängd kulturhistoriskt intressanta platser som förvaltas av National Trust, bland annat sagoslottet Bodiam Castle. Välkomna att njuta av trädgårdskonst och kulturhistoria tillsammans med svensktalande guide!

Du hittar all information och ett utförligare program på scandorama.se/husochhem. 

Upplev södra Englands vackraste trädgårdar tillsammans med Hus & Hem
Att besöka medeltida Bodiam Castle är en unik och romantisk upplevelse. Foto: National Trust Images/John Millar

Dagsprogram:

Dag 1: Vi lämnar Skandinavien med direktflyg på morgonen och landar lite senare på förmiddagen efter ett par timmars flygning i London. Vår resa för oss sydväst om London där vi inledningsvis besöker “RHS Garden Wisley”, storslagen trädgårdsanläggning till både kvalitet, omfång, variation och färgprakt. Denna trädgårdsentusiasternas dröm hyser en av världens största samlingar av plantor och växter. Här kan man med lätthet spendera en hel dag men vi väljer efter promenader på anläggningen på egen hand och individuell lunch i caféet, kanske te och scones, att fortsätta västerut ca 2 timmar till vackra Bristol där Hampton by Hilton Bristol Centre blir vår hemvist kommande natt.

Dag 2: Dagen för oss mot ett av Englands kanske eftertraktade områden, Cornwall, halvön längst ned i sydvästra delen av landet. Efter ca en timme på väg når vi läckra “Hestercombe Gardens” i grevskapet Somerset. Här njuter vi av den praktfulla sprudlande sommarblomningen och resultatet av 300 års utveckling av trädgårdsdesign. Parken, de mindre trädgårdarna och hela anrättningen är en fröjd för ögat och ett mästerverk i sig. På väg mot dagens slutmål Plymouth bjuds på eftermiddagen ett minnesvärt besök i Devon vid “Knightshayes Court”, ett typiskt välbevarat viktorianskt lantgods med omfattande lantegendomar och en imponerande arkitektur. Efter en härlig dag checkar vi in på Copthorne Hotel i Plymouth där vi äter gemensam middag på kvällen. 

Dag 3: Nästan allra längst ner i sydväst, skyddat i en bukt ligger den imponerande klosterön “St Michael’s Mount” som man når med båt vid högvatten eller till fots vid ebb. Vi utforskar slottet och trädgårdarna. Trots stormar och salta vindar från Atlanten frodas mängder av oväntade plantor och växter i denna unika miljö. Vi följer sydkusten österut och når dem subtropiska “Trebah Garden” där oerhörda ormbunkar, rhododendron, hortensias och vattenfall bara väntar på att få vår uppmärksamhet under vårt besök. På vägen tillbaka till Plymouth missar vi givetvis inte den lilla kustpärlan Falmouth där Pendennis Castle tronar stolt över ortens hamn. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet i Plymouth.

Dag 4: Idag lämnar vi Plymouth och vårt äventyr i Cornwall. Efter ca 2 timmar når vi “Abbotsbury’s Subtropical Gardens”, smakfullt beläget längs kusten. Här njuter vi av unika och exotiska väster och plantor från världens alla hörn innan vi småningom på eftermiddagen når Holiday Inn Fareham-Solent mellan Southampton och Portsmouth. Här stannar vi under två nätter och gemensam middag ingår båda kvällarna på hotellet.

Dag 5: Idag tar vi en paus från trädgårdskonsten för att istället fördriva tiden på egen hand med shopping och egna strövtåg i den trevliga kuststaden Portsmouth. Gemensam middag på kvällen på hotellet i Fareham-Solent.

Dag 6: Med siktet inställt på grevskapet Kent når vi under senförmiddagen “Sissinghurst Castle” nära Cranbrook. Park- och trädgårdsanläggningen vilken anlades under 1930-talet, och är en av Englands mest berömda, består av ett antal “rum” med karaktär. Ett av de mest berömda rummen är den vita trädgården bestående av vitblommiga väster och en prunkande grönska. På eftermiddagen bjuds vi in till vinhuset “Hush Heat Winery” där vi under en guidad visning med tillhörande provsmakning får lära oss mer om den delikata tillverkningen av deras viner och cider. Dagen avslutar vi på Mercure Dartford Brands Hatch Hotel där vi kommer att spendera de två sista nätterna av resan. Middag ingår på hotellet båda kvällarna.

Dag 7: Industrialismen satte på allvar igång på de brittiska öarna och därför är det med glädje vi företar oss en tågresa drivet av ånglok på den historiska “Kent & East Sussex Railway”. När vi anländer från Tenderden till Bodiam känner vi ytterligare historiens vingslag under vårt besök vid det medeltida “Bodiam Castle”. Detta byggdes under den tidigare riddaren Edward III för att försvara området mot den franska invasionen under det hundraåriga kriget.

Dag 8: Under denna resans sista dag passar vi på att ge möjlighet för en kortare sightseeing i London och tid på egen hand för shopping innan bussen tar oss ut till flygplatsen för hemresan på kvällen.

Upplev södra Englands vackraste trädgårdar tillsammans med Hus & Hem
Sissinghurst, som förvaltas av National Trust, bjuder på fantastiska trädgårdar. Foto: National Trust Images/Jonathan Buckley

Resfakta

Avresa: 11 juli

Hemresa: 18 juli

Avreseflygplatser: Arlanda, Landvetter och Köpenhamn

Pris: 15 780 kr per person i dubbelrum (tillägg för enkelrum)

Researrangör: Scandorama

I priset ingår:

Flyg i ekonomiklass. Transfer från och till flygplatsen.
7 nätter med del i dubbelrum på hotell av god standard.
7 frukostar och 6 middagar.
Guide från Scandorama.
Besök i trädgårdarna RHS Garden Wisley, Hestercombe Gardens, Knightshayes Court, Trebah Garden, Abbotsbury Subtropical Gardens och Sissinghurst Castle & Garden. Besök i Falmouth, Portsmouth och London. Guidad tur och vinprovning vid Hush Heath Winery, tågresa med ångtåg från Tenterden till Bodiam och besök på Bodiam Castle.

Boka så här: Ring Scandorama 040-600 00 00 eller gå in på scandorama.se/husochhem.

Scroll to Top