Catrin förlorade sin dotter i cancer – nu hjälper hon sjuka barn genom sitt inredningsföretag

Catrin Kylbergs dotter avled i cancer. Nu driver hon sitt inredningsföretag med ett tydligt mål – att använda vinsten för att hjälpa familjer med svårt sjuka barn.

Idylliens kollektion består bland annat av egenproducerade doftljus, tvålar och handvävda textilier. 

–Vi säljer bara det vi själva älskar och kryddar även sortimentet med utvalda handgjorda och småskaligt producerade föremål från våra resor, berättar Catrin Kylberg som driver företaget. 

Den första butiken öppnades i Visby 2010 i ett charmigt rosa stadshus från 1729 som även fungerar som familjen Kylbergs andra hem vid sidan om boendet i Stockholm. En butik finns också i Sturegallerian i huvudstaden.

Beslutet att starta upp företaget växte fram under en svår tid för familjen. Yngsta dottern Leia hade drabbats av cancer och under flera år levde familjen mellan hopp och förtvivlan.

Fick en butikslokal på köpet

– Varje väntan på besked om Leias sjukdom var mardrömslik eftersom vi hela tiden fruktade det värsta, säger Catrin. 

Efter en tuff behandlingsperiod följde år av rehabilitering och när sjukdomen återkom en andra gång tog familjen ett beslut. 

– Vi bestämde oss för att vi måste försöka leva och uppleva så mycket vi kan tillsammans som familj. Eftersom vi alla älskar Gotland var vi överens om att vi ville spendera mer tid där.

De letade brett, tittade på gårdar och småhus. Ett av objekten var det rosa gamla huset på Södra Kyrkogatan mitt i Visby.

–När vi köpte fastigheten “blev vi med butikslokal” på bästa affärsläget i stan. 

Catrin förlorade sin dotter i cancer – nu hjälper hon sjuka barn genom sitt inredningsföretag
Catrin Kylberg driver Idyllien som ett välgörenhetsföretag. Villan hemma i Stockholm är fylld av produkter från det egna varumärket, som doftljus och hand­flätade korgar. Foto: Thomas Hjertén
Hela familjen fick leka affär

Catrin och hennes man Richard diskuterade om de skulle hyra ut lokalen eller våga sig på att göra något själva av den – trots eller kanske på grund av situationen de befann sig i.

– Att skapa Idyllien, som är inrymt i husets bottenvåning, blev ett sätt att ta tillvara på nuet. Barnen lekte affär när de var små och nu kunde vi leka affär allihop. 

Att de valde Idyllien som namn för verksamheten kändes också självskrivet – det var ju vad familjen kallade sitt älskade Gotland för.

De började med att ta fram doftljus vars parfymer inspirerats av Gotland. Visbys rosor och blad från familjens apelsinträd som stod i orangeriet på bakgården togs med till Grasse i Frankrike – parfymens mecka – och omvandlades till nya doftsensationer.  

– Allt som finns i butiken använder vi också själva.

Catrin förlorade sin dotter i cancer – nu hjälper hon sjuka barn genom sitt inredningsföretag
Familjens liv påverkades mycket av yngsta dotterns sjukdom. Catrin med döttrarna Elise, Elinor och Leia.
Dottern var öppen med sin sjukdom

Alla tre döttrarna har varit väldigt engagerade i Idyllien. Elise har illustrerat mönstren till förpackningarna, Elinor har byggt upp hemsidan och varit butikschef. Leia var fantastisk på att skapa kontakter med kunderna. Ofta satt hon med sin kanin utanför butiken och pratade med förbipasserande. 

–Hon var öppen med sin sjukdom och det har senare visat sig att hon fick människor att bli faddrar och skänka pengar till cancerforskningen, berättar Catrin. 

När sjukdomen tog Leias liv och de äldre barnen började gå sina egna vägar funderade Catrin och hennes man på hur de skulle ta företaget vidare.   

Catrin förlorade sin dotter i cancer – nu hjälper hon sjuka barn genom sitt inredningsföretag
I Turkiets hamambadhus har man använt pestemalhanddukar i nästan 600 år. De torkar snabbt och är lätta att bära med sig. Samma teknik används till företagets badtextilier och badrockar.
Vill nå familjerna i sjukrummen

– Det kändes inte rätt att börja driva Idyllien med målet att skapa vinster till oss själva. Våren 2017 tog vi därför beslutet att låta Idyllien bli ett välgörenhetsföretag med fokus på att skapa vinster till välgörenhetsprojekt kring familjer med svårt sjuka barn. Projekten sker genom organisationen Idyllienhoppet.

För Catrin är det viktigt att komma in i rummen på sjukhusen. Hon har ett samarbete med Sveriges Lekterapeuter på 39 sjukhus runt om i landet. De har tagit fram en bricka som lekterapeuterna kan använda när de träffar de sjuka barnen och deras familjer. På brickan kommer det att placeras ett brev där familjerna får vetskap om Idyllienhoppet och där de kan, anonymt om de så önskar, berätta vad de har för behov och vad de skulle behöva hjälp med.

Catrin förlorade sin dotter i cancer – nu hjälper hon sjuka barn genom sitt inredningsföretag
Handvävd pläd i linne och bomull.
Hedrar dotterns minne 

– Vi lyssnar och ser om det är något vi kan göra eller om vi kan kontakta någon annan som kan hjälpa till, säger Catrin. Målet är att förbättra sjukhusvistelsen för familjerna och ge myndigheter och ansvariga större kunskaper i ämnet. 

Leia finns inte längre kvar men hon är ändå alltid närvarande hos familjen och i det Catrin skapar. 

– Hon var en gammal själ och en väldigt speciell person, säger Catrin. Det känns fint att vi kan hedra hennes minne genom att hjälpa andra.

Scroll to Top