Foto: Cecilia Möller Text: Tina Åberg Styling: Emma Olai

Hemma hos

Inspirerande inredning: Blåvita toner med stänk av guld i attefallshuset

När livet tog en ny vändning sökte Cecilia sig tillbaka till rötterna i Värmland. Här, vid vackra Glafsfjorden, har hon skapat ett smart och skräddarsytt attefallshus på bara 25 kvadrat!

• 5 september, 2017

Attefallshuset ligger vid Glafsfjorden som Cecilias föräldrar haft sommarställe sedan slutet av 1980-talet. 

Cecilias pappa som delar Celilias intresse för bostäder och inredning. Att bygga ett attefallshus på föräldrarnas stora tomt blev därför ett väldigt välkommet projekt. Cecilia hade en klar bild över hur huset skulle se ut, och hennes pappa skissade på funktionen. Tillsammans tog de sig an flera kluriga utmaningar.

– Min stora passion i livet är att skapa vackra miljöer. Jag hade massor med idéer, och pappa är otroligt duktig på att rita och räkna ut hur man rent byggnadstekniskt ska få in funktionen på ett bra sätt. 

Inspirerande inredning: Blåvita toner med stänk av guld i attefallshuset
Attefallshuset har ett modernt formspråk men smälter ändå in i naturen och den kringliggande bebyggelsen tack vare färgvalet och de dova nyanserna.
Inspirerande inredning: Blåvita toner med stänk av guld i attefallshuset
Cecilia ville få plats med en ”Ektorp”-soffa med divan under trappan, så det var svårt att få till vinkeln på trappan rätt. Men pappa satte i gång att rita, och det blev en 60 centimeter bred trappa, helt anpassad efter soffan! 
Inspirerande inredning: Blåvita toner med stänk av guld i attefallshuset
De stora fönsterpartierna ger ett fantastiskt ljusinsläpp, och dörrarna står ofta öppna under ljumma sommardagar. Golven i huset går i samma nivå som på altanen, som därmed blir en integrerad del av boytan och suddar ut gränsen mellan ute och inne

Skräddarsydda lösningar
Utgångspunkten var att hålla sig till attefallshusets tillåtna 25 kvadratmeter boyta och komplettera med ett sovloft. Några justeringar tillkom dock på vägen. Som trappan upp till sovloftet. Fyra meter som högsta punkt är vad som gäller för attefallshus men Cecilia ville inte ha trappan rakt fram i huset där den skulle ta plats och skymma utsikten. 

–  Efter samtal med kommunen fick vi dispens för ytterligare en meter på högsta punkten, vilket gjorde att vi kunde placera trappan längs ena väggen där den inte tar för mycket utrymme. Utmaningarna vid bygget av det lilla huset handlade inte bara om att få plats med alla funktioner, utan också om att bevara den luftiga känslan.

 

Inspirerande inredning: Blåvita toner med stänk av guld i attefallshuset
Köket är placerat under sovloftet för att utnyttja ytorna på bästa sätt. Matplatsen är liten och kompakt, och Cecilia valde ett slagbord för att kunna variera antalet sittplatser beroende på hur många i familjen som är på plats. Cecilia har målat bordsskivan vit och underredet grått.
Inspirerande inredning: Blåvita toner med stänk av guld i attefallshuset
Sovloftet är precis lagom stort för att rymma säng och sängbord.
Inspirerande inredning: Blåvita toner med stänk av guld i attefallshuset
Från uteplatsen har man en härlig utsikt över Glafsfjorden. Det är rofyllt att sitta här och se ut över vattnet och de blånande bergen i bakgrunden.
Inspirerande inredning: Blåvita toner med stänk av guld i attefallshuset
De blåa och vita nyanserna återkommer i porslin och inredningsdetaljer.
Inspirerande inredning: Blåvita toner med stänk av guld i attefallshuset
Skärmväggen från Ellos döljer en liten walk-in-closet på en kvadratmeter, inredd med byrå och klädhängare.
Inspirerande inredning: Blåvita toner med stänk av guld i attefallshuset
Det antika sängbordet har målats om i vitt och fått ny knopp. Lampskärmen hittade Cecilia i familjens förråd.
Inspirerande inredning: Blåvita toner med stänk av guld i attefallshuset
Den dramatiska spegeln från Ikea utgör en effektiv kontrast mot den stilrena badrumsinredningen.
Scroll to Top