1436344.jpg

Hemma hos

Det här huset är en riktig pastellkaramell

Mitt i pågående renovering är familjen Samuelssons skärgårdshem en barnvänlig oas i lekfull pastell. Hemligheten är ärvda möbler, loppisfynd och gör-det-själv-projekt – samt konsten att orka skynda långsamt. Av Anna Bjelkholm Foto: Rebecca Martyn

• 21 augusti, 2017

På Donsö i Göteborgs skärgård ligger husen tätt. Under röda tak syns gamla fiskarstugor som när de omvandlats till moderna året-runt-bostäder fått vita, vackra fasader med snickarglädje. 

I ett av husen bor Julia och Viktor Samuelsson med barnen Estrid och Sven. Här, på den lilla ön som mäter två kilometer tvärs över och har 1 500 bofasta invånare samt flest antal samlade rederier i världen, växte Julia upp. Men det var inte självklart att hon skulle återvända som vuxen.

– Snarare tvärtom. Jag var helt bestämd med att jag absolut inte skulle bo på ön, säger Julia. Men så gick vi ändå på visning, det var en strålande sommardag med pangväder, och huset visade sig vara mysigt med sina små rum på övervåningen och plankgolv överallt. Att alla dörrar och rör i källaren dessutom var målade i mintturkos gjorde mig övertygad där och då.

Hösten 2010 flyttade de in  och påbörjade ett långsamt renoveringsarbete.

– Huset behövde en rejäl renovering, så när vi flyttade in målade vi inte ens om, berättar Julia. I stället har vi renoverat grundligt och tagit en sak i taget.

Långsam avklädning

Först på tur stod det stora sovrummet på övervåningen, där taket öppnades i nock. Där revs också de båda kattvindarna ut, varav det ena blev ett fint badrum. Därpå delades det andra sovrummet av på mitten, vilket resulterade i två små men mysiga barnrum. Sten för sten plockades murstockens tegel fram, och de befintliga plankgolven målades i vitt och turkos.

På nedre plan ändrades planlösningen så att det förr så mörka och trånga köket blev tillgängligt och ljust. Dessutom fick hela nedervåningen nytt golv.

– Viktors enda krav under renoveringen var att lägga in golvvärme på bottenplanet och i sovrummet, samt att vi skulle sätta in en kamin. Så även om jag helst hade sparat de gamla plankgolven fick jag ge mig. Men jag ska inte klaga, skrattar Julia, för sedan har jag fått bestämma resten själv. 

Även om vissa originaldetaljer har fått stryka på foten har Julia och Viktor varit noga med att bevara huset gammaldags känsla. Till övervåningen beställdes tidstypiska dörrar medan de nya fönstren har både spröjs och klassiska koppelhakar, om än med aluminium på utsidan. 

– Det är sjunde året vi bor i huset, säger Julia som nog tyckte hon överdrev som såg en lika lång renoveringstid framför sig vid inflyttningen.

– Men det visade sig verkligen ta så lång tid. I år ska vi ta tag i hall och badrum på nedervåningen, och sedan har vi källaren kvar. 

Att låta renoveringen ta tid har varit en framgångsfaktor, och Julia och Viktor ångrar ingenting, med undantag för något missat eluttag.

– Vi lärde oss mycket av renoveringen på övervåningen, konstaterar Julia. När vi skulle börja med nedre plan kunde jag därmed skissa ner allt, från placering av lamputtag till val av lister. Just det där med eluttag är något man lätt missar, så där försökte vi tänka till ordentligt.

Samma känsla för stil

Allteftersom renoveringen fortskridit har också inredningen tagit form – och färg. Resultatet är som en munter karamellaffär där knallglada pasteller samspelar med lekfulla detaljer, loppisfyndade retromöbler och lyckosamma DIY-projekt. Att parets favoritfärg är turkos råder det inga tvivel om.

– Vi är ganska synkade i stilen och kommer jättebra överens om inredningen, säger Julia. Möjligen har Viktor ibland synpunkter på att vi har för mycket saker. Emellanåt märker jag att något saknas, då har han burit ner det i källaren.

Ytterst få av hemmets möbler är nyköpta i butik. Är de inte hembyggda så är de ärvda eller fyndade på loppis. Dessutom är de försedda med minst två lager färg, vilket är Julias bästa budgettips för att förändra ett hem.

– Vi har tur. Vi kommer från hantverkarfamiljer som tillverkar allt från möbler till virkade plädar och kuddar. Dessutom finns hamstertendenser. Alla sparar på allt och det räcker med att jag nämner något jag vill ha så finns det på vindar eller i någon sjöbod.

Att bo på en ö har både för- och nackdelar. Då Donsö inte har någon biltrafik är det lastmopeder och små golfbilar som står för transporterna. Det innebär en hel del kånkande på grejer, och emellanåt saknar Julia och Viktor det bekväma i att ha bilen parkerad utanför huset. 

– Men när sommaren kommer är det payback time, säger Julia. Då är det superhärligt att kunna gå till badplatsen här nedanför och bara strunta i att huset väntar på vidare renovering. 

Det här huset är en riktig pastellkaramell
Vardagsrummets grå soffa kommer från Ikea. I den samsas kuddar från Bloomingville, Hay, Littlephant och Ferm Living. Turkos pläd, Lagerhaus. Soffbordets underrede har Viktor svetsat ihop och på det ligger en marmorskiva. ”Lamino”-fåtöljen är en bröllopspresent. Matta, Ellos. Lampan ”Liv” köpte Julia för sin första skatteåterbäring.
Det här huset är en riktig pastellkaramell
Den vita ”Bumling”- lampan i köket är ett containerfynd. Pinnsoffan ”Florida” fick Julia i födelsedags­present av sina svärföräldrar. Matbordet stod i Julias föräldrahem på 1980-talet. Vimpel från Lagerhaus. Vägglampa, Artilleriet. Väggtallrikar från House of Rym och Donna Wilson.
Det här huset är en riktig pastellkaramell
Täljstenskaminen på bottenvåningen höjer värmen och mysfaktorn. Näverkorg från House Doctor. Iris sopset från Norrgavel.
Det här huset är en riktig pastellkaramell
Diskho från Franke och kran från Vola. Att placera diskhon vid ett fönster är ett bra tips vid renovering av gamla kök.
Det här huset är en riktig pastellkaramell
Det fanns även plats för ett hörnskafferi med en dörr som Julia kom över på ett bygge.
Det här huset är en riktig pastellkaramell
Den ljusrosa skänken tillverkade Viktors pappa som förlovningspresent till paret. Över den hänger ett grytunderlägg i mässing från Svenskt Tenn, liksom postern ” Fiskargubbe” från Och form. Skultunastaken är ett loppisfynd.
Det här huset är en riktig pastellkaramell
Det gamla köket revs ut och ersattes med Marbodals modell ”Arkitekt Plus” i lingrönt, med knoppar från Byggfabriken. Bänkskiva i komposit, Silestone. Spis och gashäll, Smeg. Fläkten från Faber heter ”Flow”.
Det här huset är en riktig pastellkaramell
Det stora skåpet i övre hallen köpte Julia billigt på auktion och målade i en turkos nyans. Vimpel och fågelmobil från svägerskans syshop, blå ryamatta från loppis och sittpuff liksom hyllor från Ikea.
Det här huset är en riktig pastellkaramell
Utrymmet ovanför trappan fungerar som tv-rum, med en säng som soffa och kuddar virkade av Viktors mamma. Världskartan är en gammal skolplansch, lampa från Byggfabriken, matta från Casa Marrakech och litet bord från Hay.
Det här huset är en riktig pastellkaramell
Julias och Viktors sovrum är klätt i råspont, och taket är öppet till nock. Sängen är bäddad med linnelakan från H&M Home. Byrån har fått nytt utseende med tapeter från Retro Villa.
Det här huset är en riktig pastellkaramell
En vägg i Julias och Viktors sovrum är klädd med en tapet från Retro Villa.
Det här huset är en riktig pastellkaramell
Golvet i Estrids rum är målat turkos, liksom den containerfyndade sängen. Väggarna är klädda med pärlspont. Även taklampan är ett containerfynd. Virkad kudde och filt, Rice. Docksäng, Sebra. Hjärtgirlang, Lagerhaus.
Det här huset är en riktig pastellkaramell
Fonden på den lilamålade hyllan är skapad av tapetstuvar.
Det här huset är en riktig pastellkaramell
Sven sover i en äldre modell av Junosängen, köpt på Blocket. Över den hänger en elefantmobil sydd av Julias svägerska, samt en gul Stringhylla. Kostalampan fanns på föräldrarnas vind. Matta, Oyoy. Kafémöbler i plåt från Nordal. Sittpuff, Rice. Tapet, Ferm Living.
Det här huset är en riktig pastellkaramell
Gemensam lek i lillebror Svens rum.
Det här huset är en riktig pastellkaramell
I ett vitputsat hus med rött tegeltak bor familjen Samuelsson. Huset är byggt 1951 på Donsö, i Göteborgs södra skärgård.
Scroll to Top