1428136.jpg

Inredning

Bygg sommarens bästa utekök – på bara en helg

Bekvämligheter i all ära men har man ett utekök lagar man gärna maten ute, och handdiskar efteråt, till ackompanjemang av humlesurr. Ritning och byggbeskrivning: Anders Jeppsson Foto: Peter Carlsson Text: Ingemar Gens

• 12 juli, 2017

Det är nog så att uteköket kommit för att stanna. Numera vill vi inte bara äta i det fria, utan precis som längre söderut har vi sommartid flyttat ut stora delar av livet till trädgård och veranda. Kanske är det de allt längre somrarna som spär på suget efter att stå ute med matlagningen, disken och allt det andra som hör till? Eller är det lyckan över att slippa kökets ensamhet och i stället få vara tillsammans med de andra på däcket eller i trädgården trots att det snart ska bli mat?

Hur som helst väcker utekök just känslan av att vara tillsammans, att få vara många inte bara till bords utan också vid spisen och diskbänken. För handen på hjärtat – ju fler kockar, desto härligare soppa! 

Det kan vara frestande att ta en komplett, gammal pensionerad diskbänk med skåp och allt, men en sådan kommer att ta mycket stryk av att stå ute och kommer inte att hålla mer än ett par år. Behåll därför bara själva diskbänken, kassera skåpet av spånskiva och montera i stället bänken på den här stommen av riktigt virke.

Diskbänk 600×1 400 mm
Regel 45×95 mm:
4 st à 482 mm (A)
Regel 45×45 mm:
3 st à 504 mm (C)
1 st à 548 mm (H)
Trallvirke 22×95 mm:
2 st à 1 350 mm (B)
2 st à 1 350 mm (D) Klyv till bredden 45 mm
6 st à 1 350 mm (E)
12 st à 900 mm (G)
14 st à 900 mm (F)
6 st à 783 mm (J)
1 st à 738 mm (K)
15 st à 800 mm (L)
6 st à 420 mm (M) Klyv till bredden 45 mm
3 st à ca 550 mm (N) Klyv till bredden 45 mm
Syrafast skruv
4,2×75 mm
4,2×42 mm
Trälim för utebruk
Pinngångjärn 6 st
Magnetlås 3 st
Handtag eller knoppar 3 st

Bygg sommarens bästa utekök – på bara en helg

1. Skruva ihop delarna A och B samt delarna C och D med långa skruvar. Var noggrann med att placera den mittersta C exakt enligt ritning.

2. Skruva fast brädorna E mot A och B. Den bakre E ska klyvas så den går jäms med B.

3. Skruva fast delarna F och därefter delarna G mot de båda ramarna A-B och C-D. Fördela brädorna F jämnt, mellan dessa kommer det att bli smala springor, cirka 1,3 mm, vilket ventilerar skåpen.

4. Skruva fast H mot E rakt under den mittersta C.

5. Skruva fast delarna J mot C och H på den sida som ritningen visar. Den bakre J ska klyvas på samma sätt som den bakre E. Den främre och den bakre J ska hakas ur för D.

Bygg sommarens bästa utekök – på bara en helg
Så här fint blir det färdiga resultatet.

6. Skruva fast K mot J.

7. Klyv två L till varje lucka för att luckorna ska bli 440 mm breda. 

8. Lägg ihop brädorna L till tre luckor. Limma och skruva fast delarna M centrerat på luckorna. Mät längd och vinkel på N och såga dessa. Limma och skruva fast N mot L så att dessa sitter med sin nedre del på gångjärnssidan.

9. Montera luckorna med gångjärnen i G och J. Montera handtag och magnetlås.

10. Montera diskbänken. Borra hål i F för vatten och avloppsrör.

11. Olja uteköket eller låt det vara. En obehandlad yta blir snabbt vackert grå men får ytsprickor medan en oljad yta håller sig mera slät.

Scroll to Top