Med tak i olika nivåer och liggande träpanel i pastellrosa är Siegbahnska villan ett karaktärsfullt hus. Bara några tiotal meter från huset ligger bryggan som fått en tillbyggd kaj. Här sitter familjen gärna och ser sommarbåtarna segla förbi.

Inredning

”Vårt sommarhusparadis är väldigt somrigt och väldigt rosa”

Ljusa pastellfärger på panelklädda väggar och en inredning som matchar husets karaktär har förvandlat den gamla grosshandlarvillan till ett sockersött sommarviste. Här njuter Jan och Kerstin så ofta de bara kan. Av Johanna Flyckt Gashi Foto: Carina Olander Textbearbetning: Susanne Hovenäs

• 10 juli, 2017

På en liten ö strax utanför Ronnebys kust tornar en gammal grosshandlarvilla upp sig alldeles intill vattnet. Med tillhörande brygga och badplats är detta verkligen ett drömställe. Hit ut har Jan och Kerstin Johansson tagit båten varenda sommar sedan slutet av 1970-talet när de av en slump köpte det charmiga huset med pastellrosa träpanel.

– Vi var så kallade båtmänniskor på den tiden och letade inte aktivt efter sommarhus, men när det här dök upp hos en mäklare kunde vi inte motstå, berättar Jan. 

– Vi visste att Karön är oerhört fint, och huset hade en otrolig snickarglädje som kunde förföra vem som helst. Budgivning fanns inte på den tiden så det var bara att slå till.

I dåligt skick

Att huset behövde renoveras hade mäklaren informerat om, men när Jan och Kerstin kom ut till ön efter kontraktsskrivningen upptäckte de att deras nya investering var i mer än dåligt skick.  

– Vi visste att det var mycket jobb som väntade, men vi kunde inte ana att det var så mycket. Snickarglädjen i huset hade börjat förfalla, och efter år av ägarbyten med olika tycke och smak hade tidstypiska detaljer försvunnit nästan helt. Dessutom regnade det in genom taket, berättar Kerstin.

Det var bara för Jan att fatta tag i hammaren och laga det mest akuta på studs. Sedan fortsatte renoveringen med hjälp av både Kerstins snickarkunniga pappa och hantverkare. Kokplattan i det lilla köket byttes ut mot en tidstypisk vedspis, ytskikten fick ny finish i gammal stil, golven slipades, väggarna målades i ljusa toner, snickarglädje och fönster renoverades och en kakelugn sattes in vardagsrummet.

– När vi flyttade in fanns det bara ett utedass som låg i det lilla förrådet på hörnet av huset. Redan efter några år bestämde vi oss för att ordna en riktig toalett inomhus men först för fem år sedan gjorde vi slag i saken och satte in en vattentoalett och dusch som vi är väldigt nöjda med, berättar Jan. 

Ett sällskapshus

Med mjuka pastellfärger på de panelklädda väggarna och en inredning som matchar husets karaktär har Jan och Kerstin lyckats behålla en svunnen tid samtidigt som alla moderna bekvämligheter finns när släkten kommer på besök. 

– Vi har firat midsommar här i över 35 år och haft både dop och bröllopsfester. Det är ett riktigt sällskapshus. Vi älskar att ha hela familjen här och det kommer alltid att vara en plats för våra barn och barnbarn, säger Kerstin. 

Så fort det kommunala vattnet sätts på i maj packar paret väskorna och flyttar ut till sitt sommarnäste. Sedan lämnar de inte ön förrän i september. Under vintertid, när isen har lagt sig, kan det hända att Jan och Kerstin tar sig över vattnet till fots för att titta till sitt smultronställe. Tyvärr är det på tok för kallt att bo i huset då, men njuta av känslan och längta till sommaren kan man alltid göra.

På sina ställen börjar det synas att den vackra villan har några år på nacken. Målarfärgen har börjat släppa på fasaden på sina ställen och taken har tagit stryk genom åren. 

– Det finns inget med huset som är perfekt i dag, men vi är inte ute efter ett boende med lyx och flärd. Vårt sommarhusparadis är väldigt somrigt och väldigt rosa. Det är blommigt och ljust, och läget är fantastiskt. Vi är mer än nöjda med att bara sitta på bryggan med tofflor på fötterna och ett glas vin i handen, gärna tillsammans med vår familj. Vi blickar ofta tillbaka och tänker på vilken tur det var att vi gick in till den där mäklaren 1977.

Vardagsrummet badar i ljus med sina stora fönster. Den gamla kakelugnen har Jan och Kerstin satt in för att få skön värme under kyliga höstdagar. Soffan, från Ikea, är en av få nyköpta möbler. Även mattan kommer från Ikea. Soffbordet och fåtöljen är kvar efter den förra ägaren. Kristallkrona, arvegods. Segelbåten i fönstret kommer från en lokal antikvitetsaffär.
Den gamla järnspisen satte Jan och Kerstin in när de renoverade köket. Den rosa karaffen på spiskanten är gjord av en lokal keramiker. Ljusgrön vattenkokare, Minta.
Strandfynd blir fina sommarminnen på fönsterbrädan.
Köksbordet kommer från Kerstins barndomshem. Stolarna är kvar efter den förra ägaren och har målats om. Den blå pallen är ommålat arvegods. Taklampa från en lokal butik.
Intill den stora glasverandan på nedervåningen ligger matrummet. Här sitter familjen och äter de dagar de inte kan sitta ute. Skåpet, från Kerstins syster, är fyllt av minnen. Matsalsmöblerna fanns i huset och har renoverats. Taklampan är från slutet av 1800-talet och fanns i huset. Fågelburen i taket är inköpt i Köpenhamn.
Den fina lilla glasverandan intill allrummet på nedervåningen har Jan och Kerstin också byggt. Möblerna är renoverade arvegods och auktionsfynd. Fotogenlampan följde med i husköpet.
Den stora glasverandan, som vetter mot sydöstra sidan, har Jan och Kerstin byggt av originalfönster som hittades under huset. Över fönstren hänger barnens kransar från alla midsommar­aftnar som familjen firat här ute på ön.
Verandans sittgrupp fanns i huset och är från början av 1900-talet. Taklampa köpt på nätet. Taklykta, Indiska. Skålen, med snäckskal i, är ett gammalt tvättfat från Epa. Pall, arvegods.
I sovrummet byter färgskalan från rosa till vitt, vilket ger ett fräscht och luftigt intryck.
Även väskor och smycken matchar husets inredning. Sminkbordet är inropat på auktion. Necessärer, från Miljögården.
På övervåningen finns också en fantastisk liten glasveranda med vackra fönster. Här kan man njuta av utsikten över vattnet. Bord och taklampa från en lokal affär. Kerstin har renoverat korgstolarna, som blev kvar efter den förra ägaren.
I det andra sovrummet på övervåningen brukar barnen husera när de kommer på besök under sommaren. Sängar och nattduksbord är arvegods. Sänghimmel, Ikea.
När balkongdörren i Jans och Kerstins sovrum står på glänt kan man höra skvalpandet från vågor som slår mot klipporna i den lilla viken som går in runt huset. Precis som de flesta övriga möblerna i huset är sängar och skåp arvegods. Taklampa, Ikea. Matta, Jysk.
Scroll to Top