1426297.jpg

Hemma hos

Vilket drömtorp – 200-åring i full blom

Det blommar på både utsidan och insidan av det lilla torpet. Praktlysing, rosor och salvia växer vid husknuten och blommande tapeter täcker väggarna inne i den två hundra år gamla stugan. Av Jessica Holm Foto: Karin Johansson

• 5 juli, 2017

Vilket drömtorp – 200-åring i full blom
I det stora rummet, som fungerar som vardagsrum och matsal, står ett bord som Sten och Patrik byggt själva av vitmålade golvplankor och bockben från Ikea. Runtom står tolv blandade loppisstolar. Väggklockan är arvegods.
Vilket drömtorp – 200-åring i full blom
Den gamla inmurade gjutjärnsspisen fungerar utmärkt. I köket sitter också en handtryckt William Morris-tapet från sekelskiftet som Patrik fick av sin förra arbetsgivare, Björklund & Wingqvist.
Vilket drömtorp – 200-åring i full blom
Bordet och stolarna i köket hittade Sten och Patrik på en loppis i närheten av torpet. De var målade i en orangeröd färg som passade perfekt in i färgskalan i Flistorpet.
Vilket drömtorp – 200-åring i full blom
Paret är måna om att bevara stämningen i det över två hundra år gamla torpet. Här blandas moderna prylar med loppisfynd. Skålar, Iittala.
Vilket drömtorp – 200-åring i full blom
Den vitmålade trappan leder upp till sovrummet på råvinden. Trägolvet är rutigt i vitt och ljusgult.
Vilket drömtorp – 200-åring i full blom
Det vitmålade skåpet i sovrummet är köpt på loppis. De rostiga urnorna kommer från Floristkompaniet. I en av dem har Sten gjort en vackert maffig bukett av växter plockade kring torpet.
Vilket drömtorp – 200-åring i full blom
Sten och Patrik har inrett ett stort och luftigt sovrum uppe på råvinden. För att få en ombonad känsla har de klätt taket med ett tyg med allmogemönster, handtryckt hos Rydboholms Textil. På väggen får en kornisch med krokar, fyndad på loppis, fungera som klädhängare. De grönmönstrade kuddarna har en sömmerska sytt upp av William Morris-tyg.
Vilket drömtorp – 200-åring i full blom
Uppdukat med väggtallrikar, ”Arter i fara”, som paret hittat på olika loppisar. Bestick och snapsglas, arvegods. Vinglas, Ikea. Vattenglas, mässingsbricka, glasvas och ljusstakar, allt loppisfynd. Låga, gröna vaserna med små hål på ovansidan, Floristkompaniet.
Vilket drömtorp – 200-åring i full blom
Sten och Patrik gillar att blanda olika stilar. I vardagsrummet har de satt upp tapeten ”Karlslund Tessin”, från Boråstapeter. Soffa med fåtölj, bord och trasmattor, från loppis. Läderfåtöljen är köpt på nätauktion. Mönstrade kuddar, Svenskt Tenn. Vit kudde, Ikea.
Vilket drömtorp – 200-åring i full blom
Det fina skåpet, inköpt på loppis, rymmer handdukar och annan textil.
Vilket drömtorp – 200-åring i full blom
Kring torpet växer praktlysing, salvia, fänrikshjärta och oregano. Framför entrén och runt ena husknuten har Sten och Patrik lagt fint grus.
Vilket drömtorp – 200-åring i full blom
Stens och Patriks torp ligger vackert i en skogsglänta utanför Ljungsbro i Östergötland. Det är troligen byggt i slutet av 1700-talet.
Vilket drömtorp – 200-åring i full blom
För Sten som är florist är det lyxigt att kunna gå runt husknuten och plocka sin egen sommarbukett. Vas och fat, från loppis.
Vilket drömtorp – 200-åring i full blom
Invid huset står två arbetsbänkar som är målade i fasadens färg.
Vilket drömtorp – 200-åring i full blom
På det charmiga utedasset har Sten och Patrik satt upp en tapetvåd med William Morris-mönster.

Där skogsvägen slutar och den vackra skogsgläntan öppnar sig ligger Sten Vasseurs och Patrik Rasmussens charmigt inredda östgöta-torp. 

– Nu har vi haft torpet i några år och försöker åka hit så ofta vi hinner. Vi älskar läget och charmen i det gamla huset. När man åker genom skogen undrar man om det verkligen finns något vid slutet av vägen. Men så plötsligt öppnar det upp sig. Här i gläntan ligger vårt paradis, säger Sten.

Till vardags lever de storstadsliv med mycket jobb och inte särskilt mycket fritid. Därför är det extra värdefullt att under helger och semestrar kunna komma i väg till deras oas – östgötatorpet som ligger en bit utanför Ljungs-bro i Östergötland.

Sten arbetar som florist och Patrik är frilansande sångare, men det märks tydligt i torpet att båda jobbat med tapeter och mönster tidigare. Längsmed framsidan av huset, i krukor och även längre ner i trädgården, står växter i full blom. Och inomhus täcks flera av rummens väggar av tapeter och tyg med genuina blommiga mönster som ger karaktär åt hela torpmiljön. 

– Eftersom det är ett gammalt torp ville vi inte ha tapeter i alltför modern stil. Vi är till exempel väldigt glada i tapeten i köket, berättar Patrik. 

Där sitter en mycket vacker handtryckt tapet från sekelskiftet med William Morris-mönster som Patrik fått i present. 

Gustavianska sängar

Sten är den som är mest inredningsintresserad när det kommer till saker och prylar, medan Patrik engagerar sig mer i tapeter och möbler. De är måna om att inreda med saker de båda gillar. Mycket är köpt på loppisar i närheten och vissa saker har de fått, ärvt eller fixat till själva, till exempel det stora bordet i vardagsrummet.

– Vi behövde ett rejält långbord förra midsommar när vi skulle ha många gäster. Så vi bestämde oss för att bygga ett bord av golvplankor som vi målade vita. Till det använde vi bockben från Ikea. Och så olika loppisstolar till, säger Sten. 

På råvinden, som fungerar som ett stort och luftigt sovrum, står två sängar i gustaviansk stil som Sten köpt loss från Grand Hôtel, där han är anställd som florist. I taket hänger mönstrat tyg, som skapar en ombonad och hemtrevlig känsla. Golvet täcks av trasmattor och ett stort skinn.

Inga måsten

– Vi tycker det är roligt att mixa ganska rejält. På ett sommarställe behöver det inte vara så pretentiöst och perfekt, utan vi passar på att gå loss, säger Sten. 

I stort sett alla rum på torpet har fått någon form av ”makeover” sedan Sten och Patrik tog över torpet. I hallen har de målat trägolvet rutigt i en vit och en fint ljusgul nyans. Köksgolvet fick bli vitt, och golvet i vardagsrummet, med de riktigt breda golvplankorna, fick behålla sin trärena yta.

– När vi inte fixar här på torpet gillar vi att göra utflykter. Häromkring finns många trevliga loppisar och utflyktsmål. Göta kanal rinner en bit bort, och skogen ligger precis utanför, så det är inte svårt att aktivera sig, säger Sten. 

Nästa torpprojekt handlar om att byta delar av trä-fasaden som blivit nött av väder och vind.

– Vi är även lite sugna på att ta ner den stora syrenhäcken som växer precis utanför entrén. Där har det funnits en liten berså en gång i tiden. Det vore trevligt att återskapa den. Vi får se om det kanske blir av nästa sommar. Vi vill ju inte jobba för mycket, utan ha tid att varva ner och bara vara också!  

Scroll to Top