Gör det själv – vacker utesäng i trä

Trädgård

Gör det själv – vacker utesäng i trä

Den här utesängen ger dig en skön kammare i trädgården. Inte undra på att så många fastnade för idén i vår stora uteplatsspecial och efterfrågade ritningen. Varsågod, här är den!

• 29 juni, 2017

Styling: Juni Hjartholm och Aina Steen. Foto: Sveinung Brååthen Ritning och byggbeskrivning: Anders Jeppsson. Text: Ingemar Gens

Alla är vi väl förtjusta i trädgårdar som för oss genom olika ”rum”, som tar oss mellan olika världar av tämjd grönska, från stenparti till en japansk körsbärslund och kanske en glittrande näckrosdamm. Med den här kreationen skapar du ett helt nytt, spännande trädgårdsrum, en liten kammare som blir sommarens perfekta tillflykt. Lycka kan vara så enkel som att få vila under bar himmel en ljum sommardag, eller glamma med goda vänner i den ljusa kvällsvärmen.

Kanske ser det mycket och komplicerat ut, men om du bara är lite systematisk och dessutom låter byggmarknaden kapa till delarna kommer du snart ha din lilla oas på plats.

Någon kommer kanske föreslå att du ska bygga i impregnerat virke, men det här är en luftig konstruktion som kommer klara sig i många, många år, även om du väljer obehandlat trä. Dessutom kommer furu eller gran att gråna vackert med åren och ge en känsla av wabi-sabi – åldrad skönhet, som är något mycket åtråvärt i japanska trädgårdar.

Gör det själv – vacker utesäng i trä
Foto: Sveinung Bråthen

Du behöver:

Regel 70×70 mm:

4 st à 2 200 mm (A)

2 st à 95 mm (E)

Regel 45×145 mm:

2 st à 814 mm (K) 

6 st à 240 mm (L)

Regel 34×145 mm:

4 st à 1 100 mm (B)

4 st à 2 268 mm (C)

Regel 34×95 mm:

3 st à 2 200 mm (D) 

Trallvirke 22×95 mm:

22 st à 1 100 mm (F)

4 st à 1 100 mm (H)

2 st à 2 244 mm (J)

Trallvirke 28×120 mm:

6 st à 650 mm (M) 

Regel 28×45 mm:

13 st à 1 100 mm (G)

1 st à 560 mm (N)

Trälim för utomhusbruk

Träskruv, syrafast:

5×90 mm 

4,5×70 mm 

4×50 mm

Gör det själv – vacker utesäng i trä

Gör så här:

1. Limma och skruva fast B mot A till två benpar. Limma och skruva sedan ihop dessa med C. Mät dia-gonalerna och se till att konstruktionen blir vinkelrät. Använd de längsta skruvarna.

2. Limma och skruva fast klossarna E mitt på de båda yttre D med de längsta skruvarna.

3. Limma och skruva fast delarna D. De två yttersta mot A. Fäst också E i C. Den mittersta D med skruvar genom B. D ska sitta 32 mm under överkant på B och C. Använd de längsta skruvarna.

4. Skruva fast F jämnt fördelad mot D. De yttersta F ska hakas ur för benen A. Använd de kortaste skruvarna.

5. Fördela G jämnt och skruva sedan fast med de längsta skruv-arna genom C. 

6. Limma och skruva fast H och J i A med de 70 mm långa skruvarna.

7. Såga delarna K och L till vagnstycken, se skiss. Limma och skruva ihop delarna med de längsta skruv-arna. Förborra i L för att undvika sprickor.

8. Skruva fast M i L med de 70 mm långa skruvarna.

9. Limma och skruva fast N i nederkant mitt på C. Lägg trappan på plats och skruva fast den med skruvar genom C in i K och L samt genom M in i N. Använd de längsta skruvarna.

 

Scroll to Top